Denník N

Ficovi prekáža Kaščák, ale agent ŠtB nie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ivan Gašparovič vyznamenal aj ľudí s pochybnou minulosťou. Jemu sa však premiér bojkotom nevyhrážal.

Situácia je vážnejšia, než sa zdalo. Robertovi Ficovi neprekáža agent ŠtB, obdivovateľka fašizmu ani veliteľ pohraničnej stráže, ale Michal Kaščák (Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N) áno. Vyplýva to z premiérovho varovania prezidentovi Kiskovi z rozhovoru pre Hospodárske noviny, že ak aj na budúci rok bude vyznamenávať ako doteraz, on ani predseda parlamentu nemusia na slávnostný akt prísť. Keďže Ivanovi Gašparovičovi takúto vyhrážku verejne nikdy neposlal, s jeho vyznamenanými bol evidentne spokojnejší.

Bolo by fajn, keby teraz Robert Fico rovnako verejne vysvetlil, v čom je od Kaščáka lepší plukovník pohraničnej stráže z obdobia normalizácie, za ktorého pôsobenia na hraniciach na emigrantov strieľali vojaci. V čom je od Michala Kaščáka lepší kazašský diktátor Nursultan Nazarbajev? V čom je od neho lepší vysokoškolský učiteľ podozrivý z obťažovania študentiek? Prečo si štátne vyznamenanie v septembri 2008 viac zaslúžila Eva Kristínová, kedysi herečka, no najmä oddaná kamarátka slovenských fašistov? Alebo agent ŠtB, ktorý v roku 2007 dostal Pribinov kríž II. triedy, aj keď priznal, že po návratoch zo zahraničných ciest písal tajným správy (samozrejme, s dôvetkom, že nikomu neublížil)?

Na porovnanie. Kým Ficovi „ľudia typu pána Kaščáka“ prekážajú, v roku 2007 sa oceneného spolupracovníka ŠtB aj Gašparoviča zastal: „…ja som mu (Jánovi Langošovi, zakladateľovi ÚPN – rp) neveril ani pol slova. Určite sa manipulovalo so zväzkami. Už by som nevykopával tieto veci.“ Aha. Čiže Fico nechce vykopávať veci, ako je kolaborácia s totalitným režimom, ale vykopávanie tých, čo „boli proti vzniku samostatnej Slovenskej republiky“, mu stále robí dobre. Práve to je druhá kategória ocenených, čo mu leží v žalúdku.

Pritom veľká časť tých, čo boli otvorene proti rozdeleniu Československa, neskôr zásadne prispela k modernizácii a zlepšovaniu Slovenska. A naopak mnohí z tých, čo za samostatnosť v roku 1992 v SNR hlasovali, krajinu nasmerovali do diery, na pokraji ktorej stále vrávoráme. Lenže toto Robert Fico nerozoznáva. Preňho sú dôležitejšie akési hlasovanie a prázdne symboly ako reálne správanie ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Komentáre

Teraz najčítanejšie