Denník N

Robertovi Ficovi hospodárska politika funguje

Premiér necháva niektoré otázky naďalej bez odpovede. Foto - TASR
Premiér necháva niektoré otázky naďalej bez odpovede. Foto – TASR

Na mítingoch premiér hovorí o balíčkoch, ale z pohľadu celého hospodárstva len rozdáva malé peniaze.

Zvykneme hovoriť, že politik môže robiť buď zodpovednú, alebo populárnu politiku. Buď poprosí voličov o trpezlivosť a zmierenie sa s tým, že večne sa žiť na dlh nedá, alebo ich uspokojí, a tým naženie krajinu do katastrofy.

Premiér Robert Fico nás v praxi učí, že je to klišé. Ak je populista natoľko šikovný, aby pochopil, ktoré mantinely naozaj opustiť nesmie, môže zvyšok námahy venovať uspokojovaniu nálad svojho voličstva, ale aj potrieb svojich spolustraníkov a obchodných partnerov.

Tri roky po parlamentných voľbách môže Fico oslavovať, že minulý rok bol na Slovensku najvyšší rast reálnych miezd za posledných sedem rokov, po rokoch znova stúpala aj zamestnanosť a nezamestnanosť klesla dokonca na päťročné minimum.

Môžeme to samozrejme spochybniť: Za rast reálnych platov môžu aj klesajúce ceny, čo je celoeurópsky jav nezávislý od slovenskej hospodárskej politiky. Rast slovenskej ekonomiky je zasa na európske pomery vysoký, ale zasa nie až taký výnimočný. Máme síce nižšiu, no na európske pomery ešte stále jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v Európe.

Akokoľvek sa na to pozrieme, pre Roberta Fica ako politika je to úspešná hospodárska politika. Žiadne reformy nerobí, lebo vie, že na to nemá ľudí a odmena by prišla až po rokoch. Plače, ako je zväzovaný limitmi pre deficit a dlh, ale rešpektuje ich.

Od prvého zvýšenia daní a zmien v Zákonníku práce neurobil žiadny naozaj významný agresívny krok proti podnikateľom, ekonomiku viac ako za mlada necháva žiť svojím vlastným životom.

Na mítingoch síce svojim poslucháčom hovorí o sociálnych balíčkoch, ale z pohľadu celého hospodárstva krajiny v skutočnosti len rozdáva malé peniaze o to s väčším hukotom.

A vychádza mu to.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie