Denník N

Míting s Kotlebom: predsedovi sa páčia fyzické tresty, SNS nie je dosť národná

Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS
Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS

Míting v Nových Zámkoch prilákal asi dvesto ľudí a predseda strany sa prihováral aj za zavedenie fyzických trestov. Máme rôzne možnosti, ako to zrealizovať, najskôr však musíme trochu upraviť legislatívu, sľuboval.

„Na stráž! Ahoj,“ pozdraví mladík v zelenom svetri potichu kamarátku pri vchode reštaurácie Royal Restorant v Nových Zámkoch. Masa ľudí sa tlačí pri dverách, takmer každý sa chce podpísať pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Únie.  Jeden z prvých mítingov strany Mariana Kotlebu pred župnými voľbami sa o chvíľu začne.

Kritikou Bruselu sa prejavy nekončia, traja poslanci z extrémistickej ĽSNS sa so svojím predsedom postupne pustia do Američanov, NATO, mimovládok, ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, utečencov a médií. Popritom sa pochvália za návrhy v parlamente a tvrdia, že oni nekradnú.

Antisemitský príspevok ĽSNS na straníckom Facebooku.
Antisemitský príspevok ĽSNS na straníckom Facebooku.

Nátresk v reštaurácii

Ešte pred mítingom zaparkuje pred reštauráciou nadivoko dodávka s veľkým polepom Mariana Kotlebu, ktorý vraj bojuje proti parazitom. Po ňom prichádza gýčový Hummer s menšími polepmi loga ĽSNS.

Záujem je veľký, kapacita malej reštaurácie nestačí. Kotlebovci chceli pôvodne míting v kultúrnom dome, no primátor Otokar Klein s ním nesúhlasil. „Predstavitelia tejto strany verejne opakovane prezentovali výroky popierajúce historické fakty a tragédiu obyvateľstva počas 2. svetovej vojny či výroky namierené proti rasám, národnostiam, náboženstvám a presvedčeniam,“ povedal Klein.

hliadky-kotleba-ludova-strana-nase-slovensko

ĽSNS na to reagovala antisemitským príspevkom na svojom Facebooku, zaútočila na Židov, ktorí podľa strany robili nátlak na primátora. „Mudroval k tomu aj Mesežnikov, ktorý je tiež známy svojím neslovanským vzhľadom. Či sa vám to páči, alebo nie, za týmto zákazom stretnutia sú doslova Židia,“ napísala Kotlebova strana na Facebooku. Špeciálna prokuratúra preverí, či tým porušili zákon. Nejde o prvý otvorený antisemitský útok. Poslanec Stanislav Mizík podobne napadol vyznamenaných prezidentom.

Pomedzi dvoch vlajkonosičov prichádzajú do sály starí, mladí aj deti. Odhadom viac než 200 ľudí natlačených tesne na seba, niektorí sedia, časť davu musí stáť. Krátko po šiestej podvečer sa objaví Kotleba. Ochrankári mu kliesnia cestu nadšeným davom. Ľudia tlieskajú.

Fotografovať a nakrúcať zakážu hneď na začiatku mítingu. Strana, ktorá v priebehu večera niekoľkokrát obviní médiá, že ju ignorujú a iba kritizujú, chce pripraviť vlastnú reportáž. Akcia, ktorú chystajú vo viacerých mestách, má oficiálny názov „Neverte médiám! Príďte si vypočuť pravdu!“.

Kotleba označovanie za fašistu vníma ako očierňovanie. „Pozrite sa okolo seba, samé hákové kríže všade. Všetci hajlujú,“ ironizuje.

Pozvánka na míting. Facebook Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko
Pozvánka na míting. Facebook Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko

Posmech pre kapitána Danka

Opakovane sa posmieva predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi za získanie kapitánskej hodnosti, niekoľko minút útočí aj na SNS ako takú. Práve ich voličov môže ĽSNS lákať na „autentickejšie“ a národnejšie hodnoty, než hlása Dankova strana. „Zakrývajú sa národnými a kresťanskými hodnotami. To, čo robia, žiaľbohu, nie je ani národné, ani kresťanské,“ hovorí Kotleba. Reaguje tak zrejme aj na to, že Danko sa v poslednom čase viac vymedzuje voči extrémistom.

Štyridsaťtisícové Nové Zámky sú okresné mesto na juhu, je to národnostne zmiešané mesto, v ktorom asi tretinu obyvateľstva tvoria Maďari. Práve na takýchto miestach od deväťdesiatych rokov viedla aktívnu kampaň SNS, ktorá sa pasovala za tých, čo sa bijú za práva Slovákov. Teraz sú tu kotlebovci.

Marian Kotleba. foto – TASR
Marian Kotleba. Foto – TASR

Smeráci sú podľa predsedu tejto strany v parlamente ticho, nahrávajú si svoje kšeftíky, ale nebijú sa do srdca a do hrude za národné hodnoty. „SNS má plamenné prejavy na výboroch, v pléne a potom ide hlasovanie. To je katastrofa,“ rozčúli sa predseda ĽSNS a zaútočí na ministra obrany za SNS Petra Gajdoša a na fakt, že slovenskí vojaci sú súčasťou cvičenia NATO „na lotyšsko-ruskej hranici“.

„Aký je to národný záujem Slovenskej republiky, mať našich vojakov na lotyšsko-ruskej hranici, čo tam chceme? Namiesto toho, aby nás vojaci strážili pred tou háveďou, ktorú nám Európska únia posiela.“

Kotleba spomenie, že by sa mu páčili aj fyzické tresty, aké videl jeho poslanecký kolega Milan Mazurek v Číne, kam ho poslal na služobnú cestu. „Doživotný zákaz vykonávať verejnú funkciu a nejaký ten fyzický trest pred 40-tisíc ľuďmi. Myslím si, že už v živote on, ani nikto, kto to videl, niečo podobné neurobí. Máme rôzne možnosti, ako to zrealizovať, najskôr však musíme trochu upraviť legislatívu.“

Rodák Uhrík

S Kotlebom sedí za stolom aj Milan Uhrík, ktorý chce zabojovať o post nitrianskeho župana, ktorým je dnes Milan Belica s podporou Smeru. „Normálny predstaviteľ verejnej správy nemá potrebu si kupovať napríklad Audi A8 Long za 116-tisíc eur ako predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Belica. Kúpi si také auto, aby bolo praktické a spĺňalo svoj účel,“ hovoril Uhrík. Kedysi boli podľa neho Nové Zámky symbolom hrdosti a najväčšej pevnosti v strednej Európe.

„Ako vyzerajú Nové Zámky dnes? Aby ste nebrali túto kritiku v zlom, ja som sa narodil v Nových Zámkoch. Mrzí ma, že to musím povedať, ale keď sa povie slovo Nové Zámky, tak mne napadnú Cigáni pri Jednote. Na námestí sa poflakujú? To je pre mňa, bohužiaľ, obraz súčasných Nových Zámkov.“

V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR
V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR

Ľudia sa smejú a pritakávajú. Obyvateľom ešte vymenuje, aké všetky zmeny chceli presadiť v parlamente, no neuspeli.

V malej nevetranej sále je teplo, vzduch je už po hodine vydýchaný. Žena v publiku sa zrazu zatacká. Zvezie sa k zemi, pridrží ju návštevník a ide sa ďalej.

Mazurekova analýza

Poslanec Milan Mazurek sa pridá ku kritike médií „hlavného prúdu“ a pridáva sa aj k nesúhlasu poslať slovenských vojakov k ruským hraniciam. „Nie je to nič než obyčajný akt agresie voči Ruskej federácii.“ Na pódiu hovorí pokojným hlasom, nekričí, ako počas protestu proti islamu v roku 2015, keď na bratislavskej hlavnej stanici agresívne hulákal na arabskú rodinu a bol v skupine, ktorá na ňu hádzala kamene.

Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. reprofoto - N
Mazurek na proteste proti islamu v roku 2015. Reprofoto – N

Mazurek sa ešte posmešne pochváli, že ani po sprísnení zákona ich hliadky z vlakov nevyhnali. Ministerke Žitňanskej z Mosta-Híd sa ujde niekoľko útokov. „Pani ministerka svojvôle, ktorá si upravuje zákony, ako sa jej chce, nezakázala, aby sme sa mohli voziť po vlakoch. To nemôže zakázať nikto.“

Stretnutie sa končí po vyše dvoch hodinách. Všetko prebehlo pokojne, z diaľky sleduje situáciu pred reštauráciou aj polícia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie