Denník N

Ombudsmankou má byť expertka na obchodné právo Patakyová, Most-Híd už zbiera podpisy

Mária Patakyová. Foto: Uniba
Mária Patakyová. Foto: Uniba

Aktualizované 15: 25. Kandidátkou na verejnú ochrankyňu práv je vysokoškolská učiteľka Mária Patakyová (53). Navrhol ju Most-Híd a problémy s ňou nemajú v Smere ani v SNS.

Novou ombudsmankou by sa mala stať prorektorka Univerzity Komenského pre legislatívu Mária Patakyová. Most-Híd ju podľa informácií Denníka N ako kandidátku už predstavil koaličným partnerom, Smer a SNS s ňou súhlasia.

Už zbierajú podpisy

Most-Híd preto už medzi svojimi poslancami začal zbierať podpisy na jej kandidatúru, ktorú chce v parlamente odovzdať v piatok, aby sa ňou poslanci mohli zaoberať na najbližšej schôdzi. Tá sa začína 31. januára. Kandidátku by mal Most predstaviť v piatok.

S kandidátkou, ktorá by mala v marci vystriedať Janu Dubovcovú, sa dobre pozná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a poznajú ju aj viacerí ľudia z vedenia Smeru s právnickým vzdelaním. Jej prácu rešpektujú, hoci sa dlhodobejšie nevenovala agende ľudských práv, ktorá sa ombudsmana týka najviac.

Mária Patakyová. Foto - Wikipedia
Mária Patakyová. Foto – Wikipedia

Najmä obchodné právo

Mária Patakyová je od roku 2010 profesorkou a venovala sa najmä hospodárskemu, finančnému a obchodnému právu.

Denník N s ňou hovoril minulý týždeň. Vravela, že o kandidatúre na ombudsmanku nevie.

Dnes telefón nedvíhala. Na Právnickej fakulte UK pracuje od roku 1986, v rokoch 2003 – 2011 zastávala funkciu prodekanky.

V roku 2015 Súdna rada Patakyovú navrhla za doplnkovú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ, neuspela však pre nedostatočnú znalosť francúzštiny. Ide o rovnakú funkciu, do ktorej sa vlani nedostal Radoslav Procházka.

Prorektorka pre legislatívu UK Mária Patakyová a dekan Filozofickej fakulty UK Jaroslav ŠŠuššol počas slávnostného otvorenia 52. ročníka letnej šškoly slovenského jazyka a kultúry. foto - tasr
Prorektorka pre legislatívu UK Mária Patakyová a dekan Filozofickej fakulty UK Jaroslav ŠŠuššol počas slávnostného otvorenia 52. ročníka letnej šškoly slovenského jazyka a kultúry. foto – tasr

Námietky voči nej zatiaľ nie sú

„Profesorku Patakyovú vnímam ako vhodnú kandidátku na post ombudsmanky. Jej odbornosť, prínos pre slovenskú právnu vedu a spoločnosť, ako aj jej morálna integrita sú nespochybniteľné,“ hovorí právnička Zuzana Čaputová z organizácie Via Iuris. Skutočnosť, že sa doposiaľ venovala najmä obchodnému právu, ako prekážku nevníma.

Poslanec Mosta-Híd Peter Kresák, ktorý tiež učí na Právnickej fakulte UK, Patakyovú považuje za dobrú a absolútne kvalifikovanú kandidátku. „Poznám ju z fakulty viac ako 20 rokov. Jednou z podmienok bolo, aby kandidát bol okrem odborníka aj apolitický. Spĺňa aj to, lebo nikdy nebola v žiadnej politickej strane ani sa politicky neangažovala. Je odborníčka na obchodné právo, predtým sa ale venovala občianskemu právu a obidve tieto odvetvia sa dotýkajú ľudských práv,“ hovorí.

Podľa Kresáka je však už na budúcej ombudsmanke, či bude schopná byť protiváhou voči štátu, pred ktorým má občanov chrániť. „Profesorka Patakyová je každopádne osobnosť.“

Kresák pracoval v úrade ombudsmanky Dubovcovej.

Pred Dubovcovou Kandráč

Janu Dubovcovú zvolil parlament za verejnú ochrankyňu práv za vlády Ivety Radičovej. Dubovcová bola ako nezávislá poslankyňou SDKÚ. Aj preto jej viackrát najmä politici Smeru vyčítali, že „politikárči“. Spory mala najmä s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, keď napríklad kritizovala, v akých podmienkach drží polícia vypočúvaných, a po násilných policajných raziách v rómskych osadách.

Dubovcová je aktívna, robí mnoho prieskumov a píše správy napríklad o tom, ako sa štát stará o deti.

Jej predchodcu a prvého ombudsmana Pavla Kandráča naopak kritizovali za nečinnosť. Bývalý poslanec HZDS bol jedným z posledných politikov z čias mečiarizmu, ktorý sa udržal vo funkcii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie