Denník N

Generáli ukázali, že Fico nie je schopný riadiť štát

Minister obrany a policajný prezident ukázali, že vláda nevládne. Inak by ich musela odvolať.

Vláda nie je schopná vládnuť. Tento týždeň je toho jasným dôkazom. Dvaja generáli už mali kapitulovať, nemá ich však kto odvolať.

Pochybnosti o schopnosti Ficovho tímu riadiť štát sú tu od začiatku. Zlé meno si viacerí nesú už z minulosti. Špeciálnou kapitolou je minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý si hneď po voľbách naložil na plecia priateľa Bašternáka a na iné ako obranu pred týmto škandálom nemá čas. Štát potom nie je napríklad schopný ani postarať sa o bezpečnosť vo vlakoch, kde sa premávajú nebezpeční fašisti v zelených tričkách, ktorí sa hrajú na šerifov.

Video: Generál Gajdoš zmenil názor, prečo vymenoval kapitána Danka
autorka: Martina Koník

Teraz sa neschopnosť prejavila pri policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi. Podpísal sa pod vyhlásenie, ktoré šíri nenávisť voči imigrantom, občianskej spoločnosti a šíri konšpiračné videnie sveta. Ako šéf polície by podobné vyhlásenia mal pozorne sledovať a posudzovať, či to nie je náhodou zdroj hrozby. Keď pre nič iné, tak pre prílišnú koncentráciu hlúposti na jednom mieste.

On sa k nemu prihlásil, podpísal tak, že považuje za nepriateľov štátu tretí sektor a médiá, ktoré v normálnych krajinách považujú za dôležitú skupinu v demokratickej spoločnosti.

Ani po týždni nechápe, že už nemôže byť na čele polície. A nechápe to ani jeho minister Kaliňák a s ním ani premiér Robert Fico a celá vláda, a to aj napriek tomu, že ministerka Lucia Žitňanská a predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár sú znepokojení.

U ministra obrany nechápavosť po tomto týždni neprekvapuje. Peter Gajdoš sa ukázal ako najstereotypnejšia predstava o vojakovi: namiesto rozmýšľania kričí rozkazy, ktoré sú podľa neho silnejšie ako zákony. Zabudol, že už nevelí vojakom v komunistickom Československu, ale riadi ministerstvo v demokratickej krajine v Európskej únii. Ani tu sa nikto z vlády nedokázal ozvať a premiér radšej trhá faktúry.

Minister obrany ani policajný prezident by už nemali byť na svojich miestach. Priznajme si však, že ani ich prítomnosť fungovanie vlády ani bezpečnosť v krajine zásadne nezhoršuje. S nimi, či bez, skutočná tragédia sa odohráva na úrovni vlády.

Od volieb sú pod kanonádou kritiky. Škandálov a pochybení pribúda. Oni však majú stále hlbší pocit, že to je len nespravodlivosť zaujatých médií a nebezpečnej opozície. Zavreli sa tak do bunkra a všetci, čo sú vo vnútri, sú nedotknuteľní. Aj keby sa znemožnili ako dvaja generáli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie