Denník N

Poslanecký prieskum u Lajčáka sa skončil, koalíciu podržal Kotlebov poslanec

Poslanec Ján Kecskés druhý zľava. Foto N – Tomáš Benedikovič
Poslanec Ján Kecskés druhý zľava. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zahraničný výbor Národnej rady neprijal uznesenie, že by sa na ministerstve zahraničných vecí pri kultúrnych podujatiach k predsedníctvu v EÚ plytvalo.

Prešetrovanie zákaziek na kultúrne podujatia počas slovenského predsedníctva v EÚ poslancami sa skončilo. Vládna koalícia mala dnes trochu šťastia, výrazne jej však pomohol poslanec Kotlebovej ĽSNS Ján Kecskés. Aj vďaka nemu zahraničný výbor neprijal uznesenie, že by sa na ministerstve pod vedením Miroslava Lajčáka plytvalo.

Uznesenie navrhol opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Zahraničný výbor parlamentu je zaujímavý tým, že v ňom má väčšinu poslancov opozícia, a nie koalícia. Dnes teda existovala veľká šanca, že Beblavého uznesenie prejde. Náhodou však chýbala poslankyňa hnutia Sme rodina Adriana Pčolinská.

Opozícia sa pokúsila dosiahnuť prerušenie rokovania výboru tým, že ho poslanci opustili. Výbor nemal byť uznášaniaschopný a musel by v rokovaní pokračovať nabudúce, už s Pčolinskou. Vtedy však koalíciu podržal Kotlebov poslanec ĽSNS, ktorý na rokovaní zostal.

S ním a koaličnými poslancami výbor uznášaniaschopný bol a zástupcovia koalície následne prešetrovanie kauzy poslancami parlamentu ukončili.

Sídlo agentúry Evka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo agentúry Evka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Program na štyri riadky

Poslanecký prieskum sa zameral predovšetkým na galavečer, počas ktorého ministerstvo predstavilo logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Kým samotné logo stálo štát asi štyri a pol tisíca eur, galavečer vyšiel na takmer 250-tisíc eur s DPH. Za problémový večer označila bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková.

Ministerstvo dodnes nepovedalo, aké agentúry oslovilo v takzvanom prieskume trhu. Súťažiť mali tri, verejnosť sa však nikdy nedozvedela ich mená ani ponuky. Vieme len, že úradníci vybrali agentúru Evka. Vďaka poslaneckému šetreniu sa ukázalo, na základe akej prezentácie.

Prezentácia má 21 strán: dve úvodné strany, dve záverečné, jedna strana s obsahom a ďalších päť s fotografiami. Samotný koncept je teda na jedenástich stranách – nejde pritom o text vo Worde, ale powerpointovú prezentáciu s textami s veľkým fontom. Program večera mal štyri riadky.

Evka úradníkom sľúbila, že hostí usadí v sále historickej budovy SND a na LED obrazovke pustí krátky film (jeho scenár nedodala). Zvyšné dva body zneli: „Celý program je koncipovaný ako prezentácia toho najkrajšieho z našej krajiny“ a „Program prevedie hostí od tradície k víziám do budúcnosti“.

Lajčák: Žiadna kauza

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v novoročnom rozhovore pre agentúru TASR povedal, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo úspešné a kauza okolo agentúry Evka a drahých kultúrnych podujatí k slovenskému polroku na čele Únie v skutočnosti žiadnou kauzou nie je.

Minister je presvedčený, že o tom, či ministerstvo pochybilo pri galavečere k uvedeniu loga, môžu rozhodnúť len Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad, ktoré zákazku pre agentúru Evka na jeho vlastný podnet preverujú.

„O tom, či sa niekto dopustil nejakého prešľapu a, nedajbože, porušenia zákonov, predsa nerozhodujú ani sociálne siete, ani médiá,“ povedal Lajčák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie