Denník N

Bývalý krotiteľ šeliem: Zviera nikdy neudrite

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tridsať rokov sa venoval drezúre cirkusových zvierat. Dnes má František Strnad šesťdesiatšesť a je na dôchodku. Stále sa venuje šelmám.

Nemáte veterinárne vzdelanie, ako ste sa teda dostali k drezúre šeliem?

Bolo to náhodou, predtým som robil šoféra sanitky. Od detstva som mal k zvieratám vzťah a cvičil som psov. Môj brat bol veterinár, zamestnal sa v Pragokoncerte a v krátkom čase ho spravili riaditeľom Československého cirkusu. Rozhodol sa, že si chce spraviť drezúru s pumami. Našiel si krotiteľa, ktorý išiel na dôchodok, volal sa pán Sameš. Kúpil si príves a šesť púm, umiestnil ich do Nitry, kde som žil ja. Pán Sameš ho začal učiť drezúre a ja som tam v tom momente stál.

Takže to naučil aj vás?

Bratovi drezúra nešla, tak som to skúsil ja a mne to išlo lepšie. Mal som na to prirodzené vlohy.

Čo vás naučil?

Prvé, čo povedal bolo, nikdy neudri zviera. Vysvetlil nám, že ak sa niečo nedarí, je to naša chyba, nie chyba zvieraťa. Povedal, že ak sme nervózni, máme ísť preč z výbehu, dať si kávu, upokojiť sa a skúsiť to na druhý deň.

Držali ste sa tej rady a nik­dy zviera neudreli?

Nikdy som zviera neudrel. Keby som zviera udrel, buď ma napadne, alebo niekam zalezie a už s ním nepohnem. Ak by ma napadlo, tak by som sa bránil, to je všetko. Ale to je prirodzená obranná reakcia. Verím tomu, že niekto zvieratá bije. Z niečoho tá fáma vznikla. Počul som aj to, že medveďom pália nohy, je to však nelogické, takto by mohlo zviera spraviť jedno vystúpenie a potom by muselo ísť k veterinárovi a liečiť sa. Skúsený drezér vie, že by mu zviera prestalo veriť a už by sa k nemu nepriblížilo.

František Strnad so svojimi šelmami. Foto N - Tomáš Benedikovič
František Strnad so svojimi šelmami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viete, ako to robia iní krotitelia?

Neviem hovoriť za všetkých cirkusantov, neviem, ako to robia druhí, no ja to robím takto. Povely robia buď za mäso, alebo na zvuk búchajúcich palíc. Vždy, keď ku mne niekto prišiel, aby som ho naučil drezúre, začal som tou vetou, ktorú mi povedal Sameš, nikdy neudri zviera. Učil som ich to rovnako, ako to naučil mňa, ale ja neviem, čo robia vo svojich cirkusoch. Dúfam, že si to zobrali k srdcu. Hovorí sa napríklad o rôznych bodákoch. Videl som, že sa pri krotení slonov používajú bodáky a háky, no nie na pichanie či udieranie. Používajú sa pri učení nových povelov na potiahnutie či zdvihnutie nohy. Nezraňujú sa nimi.

Slony majú na tele citlivé miesta, do ktorých ich bodajú.

Ja som nevidel, že by tak niekto háky či bodáky používal. Keď slona učia nový povel, musia mu nejak ukázať, čo má robiť. Takto ich používajú aj mahúti v Indii. Určite majú slony nejaké citlivé miesta, ja som ich nikdy nechoval. Kto zviera miluje, nechce mu ublížiť. Aj mne ukradli aktivisti hák a tvrdili, že ho mám na týranie šeliem. Bol v tvare písmena „s“. Ja som ho mal na zatváranie dverí aby som cez mrežu nemusel prestrčiť ruku, pretože klietky boli spravené tak, že mali dvoje dvere pre bezpečnosť. Čiže bol na priťahovanie a odťahovanie dverí.

Takže súhlasíte aj s niektorými názormi aktivistov, ktorí chcú šelmy v cirkusoch zakázať?

Ja nie som zástancom zvierat v cirkusoch, ale treba sa na to pozrieť triezvo. Môj názor je, že najkrajšie zvieratá sú vo voľnej prírode, ale momentálne to je takto a nesmie sa to riešiť radikálne. Problém sa nedá vyriešiť zo dňa na deň. Ak chceme zrušiť zvieratá v cirkuse, tak musíme najprv zakázať nové evidovanie zvierat, ale tie, ktoré už žijú v cirkusoch, tým by som vystupovať nezakazoval. Tá generácia vymrie a až vtedy budú cirkusy úplne bez šeliem.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo by ste tie zvieratá nechali vystupovať?

Všetko, čo aktivisti hovoria, je pravda, akurát treba poznamenať, že tie zvieratá nepoznajú nič iné. Keď sa zviera narodí v cirkuse, tak sa narodí v tom vagóne. Od prvých dní cestuje, nemá inú možnosť. Je to pre ne prirodzené prostredie, nič iné nepoznajú. Zviera, ktoré žije celý život v cirkuse a vypustíte ho do voľnej prírody, bude len vystresované.

Ale tie zvieratá nemôžu byť šťastné, keď žijú kočovným životom. Majú malé klietky, minimum pohybu.

Žiadne zviera nie je turista a pokiaľ nemusí loviť, tak sa zbytočne nepresúva. Aj keď je nútené loviť, tak si uloví zviera a potom leží. Nehýbe sa, keď nemusí. Ja mám zvieratá v nádherných výbehoch s podlahovým kúrením. Aj keď sa dokážu prispôsobiť našim klimatickým podmienkam, vidno to napríklad na srsti tigra. Tiger má v lete riedku, hladkú srsť a postupne sa mu srsť zahusťuje a je bacuľatý. Nehovorím, že je to správny spôsob života, ale ako som už vravel, tie zvieratá iné nepoznajú.

Aké zvieratá ste mali vy?

Ja som kúpil pumy, leopardy, sumatrianske a sibírske tigre, škvrnité a čierne jaguáre. Robil som zmiešanú drezúru, v tom čase takúto nikto nemal. Mal som málo skúseností a tak som nevedel, že sa to takto zmiešane nerobí. Zvieratá však chodili ako hodinky, precestovali sme spolu Rumunsko, Poľsko či Švajčiarsko.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ktorá zo šeliem sa cvičila najhoršie?

Keď sa narodí zviera, ktoré je ochotné pracovať a má správnu povahu, tak sa s ním robiť dá. Nie je také každé zviera. Ja som mal šťastie a s mojimi šelmami sa pracovalo výborne. U nás je vyhláška ktorá stanovuje, že zviera v cirkuse musí mať minimálne päť generácii predkov chovaných v zajatí nie z voľnej prírody, ale aj tak vám to negarantuje, že sa s ním bude dať vystupovať.

Napadlo vás niekedy zviera?

Raz ma pohrýzol tiger, bola to moja chyba, chcel som aby robil jeden cvik, ktorý sme už dlho nerobili. Tiger sedel na bidle, ja som sa zohol a on mi skočil na chrbát, potom na zem. Tiger však narástol, nevládal som ho a prestal som ten cvik robiť. Jedenkrát som sa ale rozhodol, že si trik zopakujeme. On ale nechcel, ja som ho nútil, tak nakoniec skočil ale ako letel, tak sa do mňa zahryzol. Vedel som, že je to moja chyby, išiel som do nemocnice aby mi ranu zašili. Ten cvik som ho už nenútil robiť, ale ďalej sme spolu vystupovali. Vo Francúzsku som videl na vlastné oči ako zabil tiger drezéra. Púšťal si do arény tigrov a išiel s nimi cvičiť, nepripravil si však správne tunel, cez ktorý mali zvieratá prechádzať z klietky do arény, Tiger ten tunel nadvihol a krotiteľa napadol. Bol v inom prostredí, zrejme preto sa to stalo.

Aké mali zvieratá ku vám vzťah?

Zviera pozná človeka, ktorý ho kŕmi. Vzťahy boli silné. Napríklad raz sa mi narodil jaguár, ktorého mama odvrhla. Tak som ho jednodňového zobral a odchoval na mlieku. Potom som ho vycičil a vystupoval so mnou v cirkuse. Mal som aj zvieratá, ktoré pri mne dožili. Napríklad Samba to bola sumatrianska tigrica. Mala tri dni keď som ju z Brna doniesol, bola pri mne až do dňa keď zomrela. Ja som za ňou tri mesiace plakal. Mala vyššie dvadsať rokov, dostala zápal stredného ucha, praskol je bubienok, potom sa jej zakalili oči. Milovala ľudí, s každým sa zdravila. Celý život som žil so zvieratami, bol som pri nich od prvých chvíľ až po dni keď zostarli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie