Denník N

Generálny prokurátor sa meniť nebude, Kiska len musí vyplatiť odškodné

Jozef Čentéš (foto TASR)
Jozef Čentéš (foto TASR)

Čo znamená rozhodnutie o Jozefovi Čentéšovi (otázky a odpovede)

Ústavný súd dnes rozhodol, že prezident Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora porušil jeho základné ľudské práva. Zároveň priznal Čentéšovi odškodné 60-tisíc eur.

Ďalšie dopady tohto rozhodnutia (otázky a odpovede):

Znamená rozhodnutie súdu, že sa bude meniť generálny prokurátor?

Neznamená. Keby Ústavný súd okrem priznania porušenia práv a odškodného zároveň povedal, že vec vracia prezidentovi na nové rozhodnutie, situácia by bola iná. To sa však nestalo. Preto je tento verdikt definitívnym uzavretím kauzy Jozefa Čentéša.

Prečo to Ústavný súd prezidentovi nevrátil na nové rozhodnutie?

Pretože podľa názoru súdu by mohol vzniknúť chaos a nemôžu byť naraz vo funkcii dvaja generálni prokurátori. Terajší generálny prokurátor bol zvolený v súlade so zákonom.

Je Jozef Čentéš generálnym prokurátorom čakateľom?

Nie. Vo chvíli, keď si Jozef Čentéš prevezme rozhodnutie Ústavného súdu, prestáva byť zvoleným kandidátom na generálneho prokurátora a nestane sa tak automaticky ďalším generálnym prokurátorom, ako sa špekulovalo. Súd takto rozhodol aj preto, aby bolo jasné, že parlament nemôže voliť generálnych prokurátorov do zásoby na najbližších 20 rokov. Zadosťučinením pre Čentéša je finančné odškodné.

Môže ešte do kauzy nejako vstúpiť prezident Andrej Kiska?

Nie. Tým, že mu súd prípad nevrátil na nové rozhodnutie, jeho úloha končí. Akurát bude musieť prezidentská kancelária vyplatiť pánovi Čentéšovi odškodné.

Nemalo by byť toto odškodné zosobnené Ivanovi Gašparovičovi a nemal by ho uhradiť on?

Takéto niečo by muselo byť napísané v zákone a momentálne to tam nie je. Ani sudca, keď spôsobí prieťahy v konaní, kde neskôr Ústavný súd prisúdi odškodné, neplatí toto odškodné zo svojho. Mohol by, keby sa vedelo jasne preukázať, že takto zle rozhodol úmyselne a hrubou chybou. Ešte nikdy sa to však nestalo. Táto časť zákona by sa dala teoreticky aplikovať aj na Gašparovičovo rozhodnutie. Musela by ho však zažalovať prezidentská kancelária, ktorej svojím rozhodnutím spôsobil škodu. Takýto postup sa neočakáva.

Môže sa niekto voči rozhodnutiu Ústavného súdu odvolať?

Gašparovič už nie. Jozef Čentéš môže teoreticky podať žalobu na Európsky súd pre ľudské práva za to, že Ústavný súd o jeho právach rozhodol nedostatočne, keďže vec nevrátil prezidentovi na ďalšie konanie, ale tento postup sa neočakáva.

Jozef Čentéš podal na Ústavný súd dve sťažnosti, o čom je tá druhá?

Druhá sťažnosť sa týka prieťahov v konaní, a teda toho, že Ivan Gašparovič o jeho nevymenovaní rozhodoval príliš dlho. V tomto prípade Čentéš nežiada ani odškodné. Súd o tejto menej podstatnej sťažnosti ešte nerozhodoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie