Denník N

Rusi zatkli v tichosti svojich agentov FSB aj lovca hakerov z firmy Kaspersky Lab

Sídlo ruskej tajnej služby FSB. Foto - TASR
Sídlo ruskej tajnej služby FSB. Foto – TASR

Vysokopostavení agenti FSB pracovali v centre, ktoré Američania spájali s hakerskými útokmi na americké voľby v prospech Donalda Trumpa.

Séria nedávnych zatknutí vysokopostavených ruských agentov a kyberexperta z bezpečnostnej firmy Kaspersky Lab v Moskve vyvolala veľkú pozornosť vo svetovej spravodajskej aj bezpečnostnej komunite.

Objavili sa dokonca úvahy, že by to mohlo súvisieť s hakerskými útokmi na Spojené štáty počas amerických volieb, z ktorých americké tajné služby podozrievajú ruských hakerov napojených na Kremeľ.

Čo sa zatiaľ o zatýkaní vie?

Zadržaný bol napríklad Sergej Michajlov, ktorý bol v ruskej tajnej službe FSB námestníkom Centra informačnej bezpečnosti. Celé to prebehlo veľmi teatrálne. Keď ho zatýkali na pracovnom stretnutí jeho kolegovia z FSB, dali mu na hlavu vrece a odviedli ho preč.

Druhou zaujímavou osobou, ktorú zadržali, je popredný vyšetrovateľ kyberzločinov Ruslan Stojanov z antivírusovej spoločnosti Kaspersky Lab. Podľa ruského servera RBK zatkli celkovo až štyroch ľudí vrátane majora FSB Dmitrija Dokučajeva. Ten bol v minulosti hakerom známy pod menom Forb. V roku 2004 v rozhovore pre ruské Vedomosti povedal, že jeho najväčším úspechom je napadnutie stránky nemenovanej americkej vládnej agentúry.

Jeho prácu si všimla FSB a pod hrozbou stíhania ho údajne naverbovali ruskí agenti pod svoje krídla.

Ruské nezávislé noviny Novaja Gazeta napísali, že tak hakerov, ako aj „čekistov“, teda ľudí z ruských tajných služieb, oficiálne podozrievajú zo zrady a z prezradenia štátneho tajomstva Američanom. Jednou z verzií je, že Michajlov z FSB ochraňoval hakerov, ktorí sa dostali k emailom ruského premiéra Dmitrija Medvedeva a iných ruských predstaviteľov.

Išlo o skupinu hakerov, ktorá je známa ako Šaltaj-Baltaj, teda podľa fiktívnej postavy vajca Hupky Dupky z rozprávky Kocúr v čižmách. V ruských médiách sa objavili aj špekulácie, ktoré skupinu spájajú s americkou tajnou službou CIA. Ak by agenta FSB Michajlova usvedčili zo zrady, hrozilo by mu až 20 rokov väzenia.

Kaspersky Lab: My s tým nič nemáme

O prípade Stojanova z firmy Kaspersky Lab písal ako prvý ruský denník Kommersant, podľa ktorého bol kyberexpert konzultantom ruskej tajnej služby FSB.

Jeho zatknutie v bezpečnostnej komunite vyvolalo rozruch. Podľa experta na ruské tajné služby Andreja Soldatova to zničí systém neformálnej spolupráce medzi ruskou tajnou službou a súkromnými bezpečnostnými firmami.

„Tieto neformálne vzťahy medzi nimi už budú minulosťou,“ povedal Soldatov pre AP.

Medzi zákazníkmi spoločnosti Kaspersky Lab sú aj mnohé európske či americké firmy. Stojanov nebol vo firme obyčajným expertom, viedol ich oddelenie vyšetrovania počítačových incidentov.

Oficiálne antivírusová spoločnosť tvrdí, že Stojanova nezatkli za jeho prácu vo firme, ale za jeho dávnejšiu činnosť, keď ešte nebol jej zamestnancom, respektíve v súvislosti so spoluprácou s bezpečnostným centrom v FSB, kde pracoval aj príslušník FSB Michajlov.

Oboch zatkli už v decembri, ale na verejnosť sa to dostalo až tento týždeň. Centrum pre informačnú bezpečnosť, kde pracovali traja zatknutí agenti FSB, bolo podľa New York Times spájané aj s ruskými hakerskými útokmi na Spojené štáty.

Pochybnosti o nezávislosti spoločnosti Kaspersky Lab už v minulosti napísala agentúra Bloomberg. Firma so sídlom v Moskve nemala problém zverejňovať správy o elektronickej špionáži USA, Izraela či Veľkej Británie, v prípade Ruska však bola menej agilná.

Jej zakladateľom a šéfom je Jevgenij (Eugene) Kaspersky, vyškolený kryptografickou školou KGB, ktorý v minulosti pracoval aj pre ruskú armádu. Sám o sebe tvrdí, že nikdy nepracoval v FSB.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie