Denník N

Ani Ukrajinci, ani Česi. Ku kúpe košického U.S. Steelu majú najbližšie Číňania

U.S. Steel Košice stoja pred dôležitým investičným rozhodnutím. Foto - TASR
U.S. Steel Košice stoja pred dôležitým investičným rozhodnutím. Foto – TASR

Čínska He Steel vraj už podpísala s U.S. Steel memorandum. Ako jediná by mala rokovať o kúpe košických oceliarní s tisícmi zamestnancov.

Kandidátom číslo jeden na prevzatie košických oceliarní, ktoré zamestnávajú vyše 10 000 ľudí, je čínska firma He Steel. U.S. Steel už s Číňanmi podpísal memorandum o porozumení, informovali Hospodárske noviny.

V memorande by mali byť aj konkrétne termíny a podmienky, za akých budú Američania ochotní fabriku predať a Číňania ju kúpiť. Ďalší medializovaný záujemca o kúpu, Třinecké železiarne z portfólia Tomáša Chreneka, by tak mal byť mimo hry.

Košická fabrika situáciu nekomentovala. Podľa informácií Denníka N neodišlo žiadne posolstvo z firmy ani voči zamestnancom.

Vložia nohu do dverí?

Premiér Robert Fico aj minister hospodárstva Peter Žiga viackrát ubezpečovali, že predaj sa zatiaľ nechystá.

„Nemajú žiadnu relevantnú ponuku na stole na to, aby začali seriózne rokovať,“ hovoril Žiga vlani v máji.

Čo hovorí ministerstvo teraz?  „Ministerstvo vývoj okolo košických oceliarní pozorne sleduje. U.S Steel ako ich súkromný vlastník prisľúbil, že bude vládu o rozhodnutí predať spoločnosť informovať. V súčasnosti však žiadne informácie potvrdené nie sú,“ povedal hovorca Maroš Stano.

Ministerstvo pripomína, že košické oceliarne majú strategický význam pre štát a región a je dôležité, aby sa tam zachovala výroba ocele a zamestnanosť. Aj preto sa štát na dianie rozhodne nebude prizerať so založenými rukami.

Ak to bude možné, pokúsi sa, obrazne povedané, „vložiť nohu do dverí“ a získať aj vlastnícky podiel. „Hovoriť o konkrétnych krokoch je však predčasné a všetko závisí od budúceho rokovania s prípadným novým súkromným vlastníkom,“ dodal Stano.

Je to geopolitická otázka

Najnovšie udalosti potvrdzujú, že keď premiér Robert Fico v roku 2013 oznamoval, že prehovoril Američanov dotáciami, aby z Košíc neodišli aspoň najbližších päť rokov, naozaj išlo iba o kúpu času. Vtedy sa špekulovalo, že firmu by mohol kúpiť napríklad Metinvest ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova.

Číňania posilnili svoju rolu v hre o košické železniarne v momente, keď sa veľa diskutuje o dovozných clách pre čínsku oceľ.

„V prípade čínskeho vlastníka, kde nie je jednoduché oddeliť verejné od súkromného vlastníctva, to je skôr geopolitická otázka,“ reagoval analytik INESS Radovan Ďurana na otázku, ako vidí čínsky záujem o fabriku na východe Slovenska.

Analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finloard zameranej na investičné a finančné trhy si myslí, že takáto investícia by mohla súvisieť aj s tým, že čínska firma vlastní aj železiarne v Srbsku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie