Denník N

Bystrická župa láka turistov na veľtrhu v Inchebe aj nálepkami Kotlebovej strany

Záber na stánok Banskobystrickej župy. Foto – N
Záber na stánok Banskobystrickej župy. Foto – N

Keď mal Kotlebov poslanec Ján Mora vysvetliť, prečo sa na župnom stánku rozdávajú stranícke materiály, hodil zodpovednosť na hostesku: „Je to osobná iniciatíva pani hostesky.“

Stánok Banskobystrickej župy na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v bratislavskej Inchebe. Návštevníkov zastavuje milá hosteska a pozýva ich prehliadnuť si propagačné materiály o ich kraji. „Vy ste takí sympatickí, nechcete pero?“ osloví aj nás, reportérov Denníka N.

Podáva nám zelené pero ĽSNS a noviny Banskobystrický kraj, ktoré promujú Kotlebove aktivity a financujú ich sympatizanti ĽSNS. Rozpočet na pôvodné župné noviny Náš kraj poslanci kraja zrušili, lebo v nich Kotleba propagoval aj Tisov režim, napríklad článkom „Prvá Slovenská republika bola úspešná“.

„Tu máte aj nálepku,“ prikladá hosteska nálepku s rovnoramenným dvojkrížom, ktorý je v logu Kotlebovej strany. Na veľtrhu ITF Slovakiatoru slovenské regióny, mestá a kraje lákajú turistov. Banskobystrický kraj vystavuje v Inchebe každý rok a za stánok na štvordňovej výstave každoročne zaplatí asi 6-tisíc eur. Prezentuje sa brožúrami s ponukou ubytovania, rekreačných aktivít či turistickými mapami.

Osobná iniciatíva hostesky

Otázka, či je v poriadku, ak sa na expozícii platenej úradom Banskobystrického kraja rozdávajú aj stranícke propagačné materiály Kotlebovej ĽSNS, hostesku zaskočí. Ihneď odkazuje na hovorkyňu kraja Michaelu Piliarovú, ktorá je na veľtrhu súčastou delegácie. Ani tá najprv nechce odpovedať, požaduje otázky mailom, hoci stojíme tvárou v tvár, a odchádza preč.

V stánku sedí aj poslanec parlamentu za ĽSNS a Kotlebov tajomník na župe Ján Mora. Ten zodpovednosť aj za pomerne banálnu príhodu s rozdávaním straníckych materiálov „džentlmensky“ hádže na hostesku: „Je to osobná iniciatíva pani hostesky, vyzerali ste, že ste sympatizant, tak to bolo iba kvôli tomu,“ presviedča. „Je to tu položené, kto chce, si to vezme, nikoho k ničomu nenútime.“

Hosteska na Morovo vysvetlenie prikývne, neskôr povie, že je aj členkou ĽSNS. „Ľudia majú našu stranu radi,“ odpovie, prečo na veľtrhu rozdáva nálepky, ďalej sa k tomu vyjadrovať nechce. „Považovali sme to za dobrý nápad,“ povie nakoniec aj poslanec Mora.

Bolo by podľa neho v poriadku, keby sa na stánku Slovenska na domácom či zahraničnom veľtrhu rozdávali stranícke materiály vládnych strán ako Smer, Most-Híd či SNS? „Nejaký infarktový stav by som z toho nedostal,“ odpovedá Mora z Kotlebovej ĽSNS.

Poslanec ĽSNS Ján Mora na stánku Banskobystrickej župy. Foto - N
Poslanec ĽSNS Ján Mora na stánku Banskobystrickej župy. Foto – N

Odborník na branding Martin Bajaník miešanie turistického a politického marketingu považuje za nevhodné a neakceptovateľné. „Ide o staré dobré zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorým sa vzdávame akéhokoľvek náznaku férovosti a transparentnosti. Malo by nám to prekážať bez ohľadu na politickú stranu, no o to viac pri subjekte, ktorý sa snaží pozicionovať do úlohy ochrancu práv bežného občana na úkor establišmentu.“

ĽSNS sa podľa Bajaníka stavia do dlhého zástupu politikov, ktorí si zamieňajú svoj stranícky záujem za kolektívne dobro. „Najvýznamnejším predstaviteľom tohto trendu na Slovensku je trojnásobný premiér. Z profesionálneho hľadiska je to, samozrejme, nevhodné rovnako, ibaže by si marketingová stratégia Banskobystrickej župy dala za cieľ predstaviť extrémizmus ako ojedinelú turistickú atrakciu, čo však, žiaľ, už v dnešnej dobe tiež nie je pravda.“

Zo župy stranícka bašta

Kotleba sa stal banskobystrickým županom po krajských voľbách v roku 2013, v ktorých porazil Vladimíra Maňku zo Smeru. Aj keď predtým kritizoval klientelistické správanie strán a rodinkárstvo, ihneď začal na úrade rozdávať miesta svojim kolegom z ĽSNS, a dokonca aj vlastnej rodine.

Najvypuklejšie to bolo v župnej firme Banskobystrická regionálna správa ciest, kde získali miesta v predstavenstve či dozornej rade napríklad súčasní poslanci ĽSNS Stanislav Mizík, Rastislav Schlosár či Martin Beluský. Niektorých časom vymenil. Podpredsedom predstavenstva sa stal, a dodnes je, Rastislav Kysel, člen strany a pôvodne skladník.

Marian Kotleba. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Župan Kotleba okrem iného do funkcie finančného riaditeľa Banskobystrickej správy ciest bez výberového konania dosadil svojho brata Martina, druhý brat Marek sa stal referentom pre vnútornú prevádzku na krajskom úrade. Miesto dostala aj županova manželka Frederika, ktorá nastúpila na pozíciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti.

Médiá v minulosti priniesli informáciu aj o tom, že župan vyberá od svojich zamestnancov dvadsiatok z ich výplaty. On sám to nepopieral, dokonca hovoril, že peniaze chce použiť na kúpu bagra pre svoj pozemok pri rómskej osade v Krásnohorskom Podhradí.

„Na účel vykonania nápravy som sa rozhodol kúpiť pásový bager strednej triedy,“ povedal pre Aktuality.sk. „Takýto bager stojí od 250-tisíc eur. Keďže toľko peňazí nikdy nezískam a je veľké riziko, že pri čistení pozemku budú osadníci na bager útočiť, rozhodol som sa pre bager použitý.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie