Denník N

Zvýšenie penzií starodôchodcom vyjde najbližšie roky na 142 miliónov eur

Ilustračné. Foto N – Vladimír Šimíček
Ilustračné. Foto N – Vladimír Šimíček

Ľudia, ktorí odišli do penzie do septembra 1988 a bude sa ich týkať zvýšenie, by mali dostať k mesačnej penzii 25,50 eura navyše.

Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Ivan Švejna (Most-Híd) dnes potvrdil, že prepočítavanie penzií sa nebude týkať všetkých starodôchodcov, teda penzistov, ktorým bol vymeraný dôchodok do konca roku 2003. No dodal, že by sa mali zvyšovať penzie aj socialistickým dôchodcom, teda tým, ktorým priznali penziu do roku 1988.

Podľa jeho slov by sa prepočet dôchodkov mal týkať asi 88-tisíc penzistov, ktorí išli do dôchodku po roku 1988, a 13-tisíc penzistov, ktorým bol priznaný dôchodok do konca septembra 1988. „Sú ľudia, ktorí odišli do dôchodku pred októbrom 1988. Tej časti dôchodcov, ktorej by sa to týkalo, tí dostanú paušálne približne 25,50 eura,“ potvrdil Švejna s tým, že paušálne im chce vláda pridať z toho dôvodu, že je ťažké nájsť o tejto skupine dôchodcov informácie.

Zmeny sa majú dotknúť priznaných dôchodkov do konca roka 2003, ktoré sú nižšie ako tie, čo boli penzistom priznané pri rovnakých zárobkoch a odpracovaných rokoch podľa nového zákona platného od 1. januára 2004. Nový zákon totiž výpočtom zvýhodnil ľudí, ktorí išli do dôchodku až od roku 2004.

Mnohí z nich to berú ako skrivodlivosť. To, že sa štát takouto úpravou dopustil diskriminácie istej časti penzistov, potvrdila aj ombudsmanka.

Vláda sa až po 13 rokoch rozhodla, že bude tento problém riešiť. Skupina penzistov, ktorých sa zvýšenie týka, sa pritom mesiac čo mesiac zmenšuje.

„Ide približne o 100 000 dôchodcov, ktorým bude zvýšená penzia. Dôchodcovia nemusia nič robiť, len je potrebné si uvedomiť, že sa to netýka všetkých. Bude to individuálne,“ upozornil Švejna.

Ministerstvo práce síce ráta, že novelu zákona, ktorá upraví penzie starodôchodcom, prijme parlament ešte v tomto roku, no dôchodky sa upravia až od budúceho roku. V štátnom rozpočte na tento rok sa s týmto opatrením nepočíta, premiér Robert Fico priznal, že v tom budúcoročnom bude treba peniaze na prepočet dôchodkov nájsť.

Švejna vyčíslil, že v budúcom roku si to vyžiada z rozpočtu 50 miliónov eur, v roku 2019 47 miliónov eur a v roku 2020 45 miliónov eur. Podľa neho by reálne mali chodiť seniorom rozhodnutia o zvýšení dôchodku až do konca októbra 2018. Zvýšenie od začiatku budúceho roka by im však už malo byť priznané.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie