Denník N

Danko: Smiali sa mi, aj keď som chodil v zelenej uniforme medzi spolužiakov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu denníku Plus jeden deň hovoril o vzťahoch so Smerom aj o tom, prečo nevráti hodnosť kapitána.

„Čelím kritike, zosmiešňovaniu a, čo ma obzvlášť mrzí, urážkam,“ povedal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko v rozhovore pre denník Plus jeden deň.

Danko už druhý týždeň čelí vlne kritiky aj posmechu za to, že ho minister obrany Peter Gajdoš povýšil z desiatnika na kapitána v zálohe.

Smiali sa mu aj spolužiaci, keď v roku 1998 chodil v zelenej uniforme medzi nich. „Smiali sa mi, načo som išiel na vojnu. Z celého ročníka nás na vojnu šlo len pár. Dnes, keď mi minister obrany formou rozkazu dá hodnosť a naša legislatíva nepozná možnosť odmietnutia hodnosti, stávam sa znova predmetom ataku,“ povedal. O jeho vymenovaní informoval prvý Denník N.

Vyššie hodnosti si rozdali aj ministri Smeru počas zasadnutia poslednej vlády minulého volebného obdobia. Premiér Robert Fico tak je plukovník, rovnako ako minister kultúry Marek Maďarič. Povýšení boli aj minister zahraničia Miroslav Lajčák, bývalý predseda parlamentu Pavol Paška či exministri Ľubomír Jahnátek a Vazil Hudák.

Najviac kritiky sa však vznieslo práve na predsedu parlamentu, ktorý ako jediný k tejto téme zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej pobozkal svoje kapitánske výložky a povedal, že ich nikdy nevráti. „Ako je známe, ja som si žiadnu hodnosť nepýtal. Sám som bol na daných oslavách prekvapený z rozkazu ministra, a keďže som ako vojak u ministra aj slúžil, ani mi nenapadlo spochybniť jeho rozkaz. Ak som sa však tým niekoho osobne dotkol, je mi to úprimne ľúto, nerobil som to v zlom úmysle,“ povedal v rozhovore pre Plusku.

Chce ignorovať zlo

V utorok sa začne schôdza parlamentu, na ktorej bude prvýkrát platiť nový rokovací poriadok, ktorý presadil Danko. Napríklad by sa už nemali používať vizuálne pomôcky, poslanci by mali mať na vystúpenia obmedzený čas. Danko kritizuje často opozíciu, ako sa v parlamente správa, najmä Igora Matoviča z OĽaNO, na ktorého vraj pripravuje trestné oznámenie.

Na otázku, či sa zmení v správaní aj Danko, predseda parlamentu povedal: „Moje predsavzatie po minulom roku je vážiť si každú hodinu života a každého človeka. Chcem sa zmeniť v spôsobe života“.

„Chcem ignorovať zlo, zlé reakcie a zlých ľudí. Povedal som si, že budem tú zlú energiu púšťať jedným uchom dnu a druhým vypúšťať a budem tieto veci brať inak, ako som ich bral. Bolo to na úkor môjho zdravia,“ dodal.

Kritizuje ľudí v tíme premiéra

Danko mal konflikt nielen s opozičnými poslancami, ale aj s niektorými ľuďmi zo Smeru. S ministrom kultúry Marekom Maďaričom mali spor pre RTVS, keď SNS odmietla podporiť zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Zvýšenie poplatkov je pritom aj v programovom vyhlásení vlády. „To, že minister Maďarič chytá hystériu, je jeho osobný problém,“ povedal Danko pre Pravdu ešte v júni minulého roku. Neskôr povedal, že jeho rokovacím partnerom je len premiér.

Konflikt mal aj s poslancom a mediálnym poradcom premiéra Erikom Tomášom. „My sme nikdy nemali vzťah ani nemáme. Rešpektujem ho, že robí všetko pre to, aby udržal svojej strane čísla a zachoval si dôveru premiéra,“ hovorí teraz Danko pre Plusku. O ich konflikte sa písalo už v októbri. Danko tvrdil, že mu ide Tomáš po krku a že médiám poskytol fotky Danka v nelichotivej situácii, zverejnené však neboli. Danko bol však presvedčený, že Tomáš  robí v médiách proti nemu štvavú kampaň.

Danko teraz kritizuje, kto je v premiérovom mediálnom tíme. „Veľmi citlivo však vnímam niektoré mená v jeho mediálnom tíme. Je na zamyslenie, že na Úrade vlády pracuje pán Hlaváč, blízky priateľ a spoločník pána Cholevu, ktorého som niekoľkokrát označil, že zlikvidoval svojím politickým PR stranu Sieť. A on mi to dnes vracia svojimi aktivitami na sociálnych sieťach a jeho analýzami. Je pravdou a nikto mi to nevyvráti, že v politike prichádzajú facky sprava aj zľava,“ povedal Danko pre Plus jeden deň.

Choleva dnes pracuje pre štátnu Slovenskú poštu, ktorá patrí pod ministerstvo dopravy. To vedie nominant Mostu-Híd. Predtým písal svoje politické analýzy pre Denník N.

Všetci mi idú po krku, tvrdí

„Áno, vytvoril som si politické konflikty, pretože som chcel, aby sa štát správal hrdo. Dnes moje meno neznáša EPH, Slovenská lyžiarska asociácia, RegioJet, niektoré finančné skupiny a niektorí ľudia z mediálneho tímu na Úrade vlády,“ uviedol.

„Mne ide po krku asi každý, a to najmä od zverejneného prieskumu. Neprešiel deň, aby som s úžasom nesledoval ataky. Ale nechcem trpieť schizofréniou, ktorá by narušila to najdôležitejšie, teda dôveru ku koaličnému partnerovi,“ dodal Danko.

Podľa neho ataky prišli najmä po zverejnení prieskumu, že je najobľúbenejší politik. V prieskume agentúry Focus vyšiel Danko ako najsympatickejší predseda strany, predbehol aj Fica. Prieskum bol zverejnený v júli minulého roku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie