Denník N

Fico: Ak ste neboli na vojne, nepochopíte (čo povedal v RTVS o hodnostiach, Gašparovi, Kotlebovi)

Foto - tasr
Foto – tasr

Kto nebol na vojne, nepochopí udeľovanie hodnotí v zálohe, povedal premiér v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Premiér Robert Fico sa Gašpara zastal a má jeho plnú dôveru. Fico to povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy (celý záznam zverejnia tu). „Nespochybňuje to jeho kompetenciu, má moju plnú dôveru.“

Gašpar je podľa premiéra špičkový profesionál a človek na správnom mieste. „Vyhlásenie som nečítal, mám dôležitejšie veci na čítanie,“ povedal Fico.

Policajný prezident Tibor Gašpar podpísal vyhlásenie plné konšpiračných teórií. Píše sa v ňom, že Európania sú „nevoľníkmi vo vlastnej krajine“, „aj vďaka uplatňovaniu ‚ľudskoprávneho imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“. Tie sa dajú identifikovať slovníkom „politická korektnosť, humanitárne bombardovanie“ a „obranná vojna na druhej pologuli“.

Kvôli týmto vyjadreniam si ho zavolal aj prezident Andrej Kiska, ktorý žiada vysvetlenie, prečo policajný prezident takéto vyjadrenia podpisuje.

Konšpirácie od premiérov

Premiér rozprával o stretnutí lídrov V4 za účasti premiérov krajín ako Macedónsko a Bulharsko. „Úplne otvorene niektorí premiéri hovorili, že migrácia je významne organizovaná niektorými mimovládnymi organizáciami,“ povedal Fico.

Títo ľudia podľa neho často zabezpečovali prevoz migrantov do Európy a títo migranti často bývali v hoteloch s veľmi „zvláštnou vlastníckou štruktúrou“. Toto sú podľa neho spravodajské informácie, ktoré považuje za dôležité.

Vyhlásenie, ktoré Gašpar podpísal, podľa Fica vôbec nespochybňuje jeho kompetencie. Rovnako sa k tomu postavil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Iný názor mala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). V Rádiu Expres ho za to tvrdo kritizovala. „Jednoducho to podkopáva dôveryhodnosť polície a z môjho pohľadu takýto podpis vyžaduje vysvetlenie. Schovávať sa nemá význam. Očakávala by som vysvetlenie, žiaľ neprišlo,” povedala Žitňanská.

Zodpovednosť za to podľa nej nesie aj Gašparov nadriadený Kaliňák.

Ak ste neboli na vojne, nepochopíte

Premiér v RTVS sa v Sobotných dialógoch okrem Gašpara zastal aj prideľovania hodností politikom. „Sme krajina, kde dávame priestor každému názoru, ktorého cieľom je krajinu deštruovať, nadávať na túto krajinu,“ povedal.

Moderátora Braňa Dobšinského sa opýtal, či bol na vojne. On odpovedal, že nie. „Ak ste neboli na vojne, nikdy nepochopíte systém vojakov v zálohe,“ uviedol premiér. Zopakoval, že vďaka tomu nemajú na nič nárok.

„A načo vám to je?“ opýtal sa moderátor premiéra. „Nehovorte o mne,“ odvetil Fico, ktorý na poslednom zasadnutí vlády v predchádzajúcom funkčnom období dostal od straníckeho kolegu a vtedajšieho ministra obrany Martina Glváča hodnosť plukovníka.

„Odmietam hystériu a psychózu, ktorú okolo týchto vecí vyvolala opozícia. Najviac kričíte tí, ktorí ste neboli na vojne,“ dodal premiér. Nie je tu podľa neho preto, aby sa zaoberal hodnosťami.

Nechcel sa vyjadriť ani k výroku ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), že rozkaz je viac ako zákon. „Zavolajte si ho a spýtajte sa,“ povedal Fico. „V tejto krajine je toľko dôležitých tém, vyjadroval som sa k tejto téme, všetko bolo povedané, nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ dodal Fico.

Kotlebovu stanu za fašistickú neoznačil

Pred týždňom premiér pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň ostro kritizoval voličov Kotlebu. „Neberte to ako výčitku, ale nerozumiem tomu, ako na území obcí, kde vraždenie a vyčíňanie fašizmu bolo také očividné, mohol získať podporu vo voľbách človek a strana, ktorí sa k fašizmu otvorene hlásia. V jednej 17 % a v druhej takmer 6 %,“ povedal na spomienke.

Podľa premiéra o týchto veciach treba hovoriť otvorene. „Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je. Máme ho zastúpený v Národnej rade a stačí, ak sa pozrieme na vyjadrenia týchto ľudí. On sa neplazí, on tu je. V zelených tričkách chodí po vlakoch a hovorí o nejakom poriadku a pritom len šíri ideológiu, v mene ktorej sa tu 21. januára 1945 vraždilo,“ povedal minulý týždeň.

V Sobotných dialógoch sa ho moderátor opýtal, či je Ľudová strana Naše Slovensko fašistická. „Označiť niekoho napriamo, že je fašista, nie je môj štýl,“ povedal v relácii RTVS  Fico. „Keď niečo chodí ako kačica, kváka ako kačica, vyzerá ako kačica, je to kačica,“ pokračoval Fico. Ak si vezmeme všetky prvky, ktoré dnes vnímame pri tomto zoskupení, tak môžem povedať, že máme prvky fašizmu v našej politike,“ uviedol.

„Nemôžu chodiť v úrade Banskej Bystrici holohlaví chlapi a zdraviť sa na stráž,“ hovorí pokračoval premiér. Smer má podľa neho „úplne jasno“, ako bude postupovať v banskobystrickej župe.

Prokuratúru aj súdy „povzbudil“, aby mali väčšiu odvahu pri rozhodovaní o výrokoch, ktoré sú fašistické.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie