Denník N

Preč s Pirézmi!

Ilustračné foto - Pixabay
Ilustračné foto – Pixabay

Vďaka propagande je každému jasné, kto je naším vnútorným nepriateľom.

Keď vás zasa raz pozbierajú, nebudete chápať, prečo v nás niet voči vám ani štipky zľutovania.“

Tento vskutku priateľský komentár som našiel na facebooku svojho priateľa – novinára z Budapešti. Vynárajú sa mi v duchu šťastné (a usilovné!) zajtrajšky, keď budú príčinliví vlastenci so zoznamami v rukách chodiť z vchodu do vchodu a sprevádzaní škodoradostnými pohľadmi susedov budú zhromažďovať osoby ideologicky nespoľahlivé. Tam, kde si nebudú zoznamami istí, pomôže im domovník, alebo domový dôverník, na tých sa zakaždým dalo spoľahnúť, veď donášanie má u nás bohatú tradíciu.

No zostaňme pri pisateľovi vyššie spomínaného komentára. Čo to môže byť za človeka? Podľa profilovej fotografie je to slušný otec rodiny. Vedomostná spoločnosť nie je nič pre neho, a od západných ideí vzdelanosti sa mu vždy prevracal žalúdok. No teraz, ako sa zdá, sa všetko mení. Keď sa ráno pozrie do zrkadla, má pocit, že pomaly nadchádza jeho čas, skôr či neskôr, ako sa vraví, vykročí cestou činu, a konečne narobí poriadky. Otáznym ostáva, ako si to robenie poriadkov predstavuje, a akú formu Endlösung-u by pokladal za vhodnú.

Keby ho niekto nazval náckom, rozhorčene by si to vyprosil. Akože to formuloval? „Keď vás zasa raz pozbierajú.“ Takže to nebude on, čo bude robiť špinavú prácu, on sa chce len prizerať, s chladným odstupom, z lóže.

Nedefinoval presne ani to, koho myslí pod oným „Keď vás zasa raz pozbierajú“. Ale to vlastne ani nie je potrebné, veď vďaka propagande je každému jasné, kto je naším vnútorným nepriateľom: tí, čo majú iný názor, humanisti, neziskovky, kozmopoliti, židia, kaviarenskí povaľači a intelektuáli podkopávajúci štát, ktorí sa zaručene spolčujú len preto, aby podrývali piliere ústavného poriadku. A nezabudnime na Pirézov.

Pirézov vymysleli pracovníci istej maďarskej agentúry na prieskum verejnej mienky v roku 2006. Zisťovali, nakoľko sú občania v Maďarsku tolerantní: Vymenovali preto niekoľko národností, medzi nimi i jednu vymyslenú. Výsledok hovorí za všetko: 59 percent opýtaných reagovalo na Pirézov odmietavo. O rok neskôr výskum zopakovali. Odpor voči Pirézom vzrástol na 68 percent.

To však nie je charakteristické len pre Maďarov. Tieto spôsoby sú dobre známe všade v strednej Európe. Košickí futbaloví fanúšikovia mali roky transparent, na ktorom zhrnuli svoj pohľad na svet do jedinej vety. Napísali ju v angličtine, aby im svet rozumel.

Obrovskými písmenami na ňom stálo: „Nenávidíme všetkých!“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie