Denník N

Na Pohodu prídu aj hviezda inteligentnej tanečnej hudby a veterán grunge scény

Trenčiansky festival pridal do programu britského Squarepushera, amerického speváka Marka Lanegana aj bizarné rap-punkové duo Sleaford Mods.

Niekedy je to jasné okamžite, niekedy menej, niekedy takmer vôbec. Ale vždy sa nájde dosť ľudí, ktorí to skúšajú. Uhádnuť nové mená v programe Pohody 2017 v obrázkových hádankách na facebookovej stránke festivalu bolo tentoraz podľa reakcií fanúšikov veľmi jednoduché alebo naopak, tvrdý oriešok. Squarepushera trafili hneď a viacerí, namiesto písmen SM a dua Sleaford Mods však videli iniciály NIN – kapelu Trenta Reznora, čierne hviezdy na sivom pozadí zase takmer všetci tipovali pre kapelu Kadebostany.

Shobaleader One

Brit Tom Jenkinsom aka Squarepusher už bol na plagátoch festivalu Wilsonic v roku 2003. Vtedy nedorazil, dnes už Wilsonic nefunguje. Ale on je stále v hre, v hudbe, vo svojom večnom experimentovaní so zvukom, aj s rytmami, so slabosťou pre melódiu, ktorá presakuje aj cez jeho najzbesilejšie IDM jazdy. Táto skratka pre výraz inteligentná tanečná hudba sa od druhej polovice 90. rokov spája s Britániou, špeciálne s mestom Sheffield, sídlom labelu Warp, ktorý sa stal čoskoro aj jeho domovom a jeho domovským vydavateľstvom.

Hovoriť o jeho koncerte v roku 2017 ako o retro večierku sa dá len v tom zmysle, že Squarepusher sa po dlhšom hraní výlučne na basgitare vrátil znovu k elektronike. Lenže aktuálny album Damogen Furies (2015) je niečo iné, ako robil kedysi. „Na tejto nahrávke som sa podujal čo najenergickejšie preskúmať halucinačné, strašidelné a brutálne telesné kapacity elektronickej hudby,“ povedal.

ALE: ťažko očakávať po dvoch rokoch niečo ako živú verziu albumu od niekoho, koho bavia neustále premeny a prekvapenia. Ak sa dá niečo dedukovať o jeho live acte na Pohode, je to určite bližšie k projektu Shobaleader One, zamaskovanému džezu 21. storočia poriadne premastenému funky a breakbeatmi. Znie to takto:

Dark Mark

Američan Mark Lanegan na Slovensku nebol len na plagátoch. Prišiel v roku 2102 osobne so skvelým albumom Blues Funeral a odohral koncert, na aký sa dalo spomínať, s výnimkou toho, že sa konal vo vestibule kultúrneho domu DK Zrkadlový háj v Petržalke. Urobiť lepší zvuk hádam nebude problém. Kým Squarepusher patrí medzi najvplyvnejšie postavy scény IDM elektroniky 90. rokov, tento drsne pôsobiaci chlap v rovnakom čase v Amerike spoluvytváral ďalší nový výrazný žáner. So svojou prvou skupinou Screaming Trees ešte pred Nirvanou, Soundgarden a či Alice in Chains doloval z gitár grungové pesničky.

Dark Mark nie je len slovná hračka, naozaj ho dobre vystihuje – ponurú atmosféru väčšiny piesní, surový zvuk aj hlboko posadený hlas poznačený životom muža, ktorý si prešiel svoje. Objavil sa v all-stars bande zo Seattlu, ktorý sa volal Mad Season, ale Lanegan nežije len z minulosti. Zobrala ho medzi seba aj nová generácia stonerockových kapiel. Stal sa dokonca členom kapely Queens of the Stone Age, objavil sa na ich piatich albumoch a hosťoval v mnohých ďalších projektoch (nahrávky so speváčkou Belle and Sebastian Isobelou Campbell, s Mobym či Unkle). Ale stále sa venuje najmä svojej tvorbe, nahral už desať sólových albumov a naživo to bude určite poriadna nakladačka. Ak chcete prirovnanie, niečo medzi Tomom Waitsom a Nickom Cavom.

Čo sa dá povedať o treťom novom mene v programe Pohody 2017 Sleaford Mods? Z ťažkého prízvuku je okamžite jasné, že sú to Briti, a z hudby, že táto dvojica si vystačí bez nástrojov. Andrew Fern púšťa s pivom v ruke z notebooku podklady s rýchlym minimalistickým elektropopom a spevák Jason Williamson do nich nakladá zlostné rap-punkové texty, v ktorých rozmazáva spoločnosť, kapitalizmus aj popkultúru. Znie to zlostne, ale po niekoľkých minútach monotónnej hudby a nonstop navážania sa do všetkého sa dostavuje aj istý komický efekt. Nie náhodou Sleaford Mods pozvali na spoluprácu Prodigy a ďalšie legendy britskej elektronickej hudby, Leftfield.

https://www.youtube.com/watch?v=C0_1HTmh0f0

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie