Denník N

Rodičia vyzývajú poslancov: Nezavrite deťom jasličky

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

O jasličkovom zákone, ktorý vrátil prezident na prepracovanie, budú poslanci rozhodovať už v utorok. Iniciátori petície vyzývajú, aby sa zákon úplne prerobil.

Viac ako dvetisíc rodičov podpísalo za dva dni petíciu vyzývajúcu poslancov parlamentu, aby neschválili novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá upravuje aj podmienky fungovania súkromných jaslí, v podobe, v akej ju v decembri odmietol prezident Andrej Kiska.

Petíciu iniciovala zakladateľka Aliancie súkromných jaslí a škôlok Lucia Gomez a nezávislá opozičná poslankyňa Simona Petrík. Na Facebooku na jej podporu vyzvala aj poslankyňa SaS Janka Cigániková.

Novelu zákona, ktorá je známa aj pod označením „jasličkový zákon“, by mali poslanci opäť prerokovať v utorok. Pôvodne mala platiť už od januára, po vrátení prezidentom a rýchlom schválení sa očakáva, že by mohla nadobudnúť účinnosť od marca tohto roku.

16265233_1214188151999608_4383622274463966367_n

Keďže má vládna koalícia v parlamente väčšinu, predpokladá sa, že by mohla prejsť v pôvodnej podobe, ktorú navrhlo ministerstvo práce a sociálnych vecí, a prezident Andrej Kiska sa s ňu nestotožnil. Iniciátori petície však tvrdia, že by mal byť zákon zásadne prerobený.

„Jasličkový zákon nie je dobre pripravený a poškodí deti, rodičov, zriaďovateľov aj opatrovateľov. Áno, má aj pozitívne aspekty – rieši problém kontroly jaslí a zavádza detské skupiny. Cena za to je však privysoká. My rodičia tiež žiadame jeho prepracovanie,“ píše sa v petícii, ktorá sa počas víkendu šírila na sociálnych sieťach.

Jej iniciátori do niekoľkých bodov zhrnuli nedostatky novely.

Tvrdia, že nová úprava poškodí deti, pretože tým, ktorým zle vychádzajú roky, nebude zabezpečený plynulý prechod do škôlky, na pár mesiacov si budú musieť zvykať v iných zariadeniach, lebo z jaslí budú musieť odísť skôr ako iné deti, ktoré sa narodili od januára do septembra. Tie deti, ktorých rodičia nepracujú či neštudujú, ale sú na materskej, nebudú môcť byť v súkromných jasliach.

Iniciátori petície upozorňujú, že služby súkromných jaslí zdražejú. Ich zriaďovatelia totiž budú musieť platiť poplatky za registráciu, budú musieť upraviť svoje priestory tak, aby spĺňali prísnejšie kritériá v oblasti hygieny, zariadenia, personálu či kapacity, ale aj bezbariérovosti.

„Cieľom zákona bolo skvalitnenie služieb pre deti a ich rodičov a tiež lepšie zosúladenie pracovného a rodinného života. Zákon v súčasnom znení nepovedie ani k jednému z týchto cieľov, pretože prístup k miestu v jasliach bude sťažený,“ tvrdia iniciátori petície, ktorú podpisujú rodičia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie