Denník N

Pre neho jeden podpis, pre nich život naruby. Príbehy ľudí zasiahnutých Trumpovým zákazom

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Rozhodnutie Donalda Trumpa zakázať na 90 dní vstup občanom siedmich prevažne moslimských krajín sa zásadne dotklo mnohých ľudí.

Nazanin Zinouri, Iránka žijúca sedem rokov v Spojených štátoch, bola navštíviť rodinu v Teheráne. Odletela odtiaľ krátko po Trumpovom rozhodnutí.

Prestupovala v Dubaji, kde ju z lietadla do Washingtonu vyviedli imigrační úradníci.

„Nikto ma pri odchode neupozornil, nikto sa nestaral o to, čo bude s mojím psom a prácou. Čo s mojím autom zaparkovaným na letisku v USA, domom, osobným majetkom. Povedali mi vlastne, že môj život nič neznamená. Všetko, na čom som tie roky pracovala, nič neznamená,“ napísala na Facebooku.

Nazanin nedávno s vyznamenaním dokončila doktorandské štúdium a patrí k študentom a akademikom, ktorí nevedia, ako bude pokračovať ich akademická kariéra a život, čo viedli v USA.

Lekár z Aleppa

Sýrska rodina z utečeneckého tábora v Turecku mala dnes doraziť do Clevelandu. Rodičom a štyrom deťom vo veku od 6 do 15 rokov už agentúra, ktorá pomáha imigrantom s novým začiatkom v novej krajine, prenajala byt. Ich plány však zastavil prezident Trump.

Sýrsky lekár Muhamad Alhaj Moustafa a jeho manželka prišli do USA z Aleppa. Ona bola na ceste z Kataru, kde žijú jej príbuzní, keď začalo platiť Trumpovo nariadenie.

Vo Washingtone ju ako držiteľku sýrskeho pasu poslali späť, skôr ako federálna sudkyňa prijala súdny príkaz na predbežné zastavenie deportácií tých, čo už boli na území USA. Moustafa je zničený, ale podľa CNN mu nádej dodávajú ľudia, čo na letisku demonštrovali proti zákazu a kričali, že utečencov vítajú.

Vzala si lieky na srdce?

Stará mama z Iraku, 77-ročná Siham Abbasová, chcela v USA navštíviť syna a vnúčatá, ktoré nevidela štyri roky, odkedy sa presťahovali. Zadržali ju na letisku v Dallase, kde čaká na deportáciu.

Jej syn Adnaan povedal, že rozumie, že ide o zákon, ale nechápe, čo jeho mama urobila zle. Víza dostala pred týždňom, teraz jej povedali, že nie sú platné, lebo sa zmenili pravidlá.

„Mám o ňu strach, lebo je to staršia pani. Vzala si lieky na srdce? Neviem.“ Jeho dcéra mala pre babku pripravený plagát s textom: „Vitaj, stará mama.“

Sudánka Nisrim Omerová žije v Spojených štátoch od roku 1993, má zelenú kartu, študovala na rovnakej prestížnej škole ako Ivanka Trump. Vo svojej starej vlasti robila antropologický výskum, dokončila ho koncom minulého týždňa.

V piatok v noci ju zadržali na letisku v New Yorku. Absolvovala päťhodinový výsluch o jej vedeckej činnosti aj o politických názoroch na vývoj situácie v Jemene. Načas jej nasadili aj putá.

„Na krátky čas, čo som bola spútaná, som to nezvládla a rozplakala som sa, bolo to ponižujúce a myslela som si, že ma pošlú späť do Sudánu.“ Napokon ju prepustili. Trumpova vláda neskôr povedala, že pre držiteľov zelených kariet zákaz neplatí.

„S mnohými ľuďmi zaobchádzali ešte horšie ako so mnou. Ak ich pošlú späť do Iraku alebo Sýrie, pošlú ich do smrteľného nebezpečenstva.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie