Denník N

Matovič chce konzervatívno-sociálne hnutie, najviac voličov má pritom liberálov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prerod Obyčajných ľudí z antisystémového hnutia na konzervatívno-sociálne nemusí prejsť Igorovi Matovičovi hladko.

Na konzervatívnej strane politického spektra bude zrejme čoskoro veľmi tesno. Po KDH, SNS, Sme rodina, ale aj po kotlebovcoch a pripravovanej strane Richarda Rybníčka Toska sa k politickému konzervativizmu otvorene hlási aj OĽaNO.

Hnutie sa má podľa Igora Matoviča profilovať ako konzervatívno-sociálne. Hovorí však, že sa OĽaNO nechce biť v prvom rade o voličov KDH, ktoré kritizoval za nedostatok sociálnej agendy, ale má záujem hlavne o „zblúdilé ovečky, ktoré volia Smer, ale aj Kollára a Kotlebu“. Svoje plány ako prvému oznámil konzervatívnemu webu postoj.sk.

Zastať sa chudobných a slabých

„Je to len pomenovanie skutočnosti, lebo to konzervatívno-sociálne krídlo my jednoducho máme veľmi silné. Nie je to teda niečo umelé,“ hovoril Matovič Denníku N. „Tí konzervatívci, ktorí v našom klube sú, majú veľmi silné sociálne cítenie a myslíme si, že sa treba zastať v prvom rade chudobných a slabých, lebo ten bohatý a zdravý sa na nohy postaví sám.“ Odvoláva sa aj na Ježiša, ktorý bol v prvom rade sociálne cítiaci s tými najbiednejšími.

Matovič pripúšťa aj to, že sa OĽaNO dokonca aj premenuje. Môže to však podľa neho dopadnúť aj tak, že konzervatívne bude len krídlo a nie celé hnutie. Hovorí o „nekuffovskom“, teda nie príliš vyhranenom konzervativizme. „Nechceme utekať na barikády a robiť kuffoviny. To nie je naša cesta.“

Štefan Kuffa bol vyhraneným konzervatívnym poslancom OĽaNO, ktorý napríklad útočil na homosexuálov. Po fyzickom konflikte so 79-ročnou dôchodkyňou sa v posledných voľbách už nedostal na kandidátku.

Prídu o liberálov? Medzi voličmi ich majú veľa

OĽaNO pritom zďaleka nie sú len konzervatívci, ktorých je naozaj v poslaneckom klube väčšina. Je tam aj niekoľko liberálnych občianskych aktivistov, ktorí sa k Matovičovi pridali hlavne pre protikorupčnú agendu. Aj kvôli nim OĽaNO volilo veľa ľudí z liberálneho prostredia.

Podľa prieskumov agentúry Focus z júna až decembra minulého roka sa ako konzervatívec v kultúrno-etických otázkach cíti len štvrtina voličov OĽaNO. Jasná väčšina z tejto skupiny sama seba vidí „skôr konzervatívne“ a len malá časť ako „konzervatívna“, alebo „zásadne konzervatívna“. Za liberálov sa považuje v priemere viac než štyridsať percent voličov matovičovcov a zvyšok sa vidí niekde v strede.

Matovič si menej konzervatívcov u nich vysvetľuje aj tým, že latku konzervativizmu u nás nastavilo KDH, s ktorým sa mnohí ľudia neradi stotožňujú. O svojich voličoch Matovič hovorí, že sú umiernení, či sú konzervatívni, alebo liberálni. Odlivu liberálnych voličov sa nebojí.

Kto sú tu konzervatívci

  • Slovenské politické strany sa jednoznačne nedelia na konzervatívne a liberálne.
  • Tradične konzervatívne je zrejme iba KDH, ktoré má označenie kresťanské aj v názve.
  • O konzervatívnych voličov ide aj Smeru, Robert Fico pred prezidentskými voľbami zdôrazňoval, že je birmovaný katolík a roky má dobré vzťahy s katolíckou cirkvou.
  • Ako o konzervatívnej strane o sebe hovoria aj v SNS so silným dôrazom na nacionalizmus.
  • Dokonca aj v ĽSNS sa tvária, že ide o konzervatívnu stranu, podstata je však v šírení nenávisti.
  • Napriek nekonzervatívnemu lídrovi s desiatimi deťmi s deviatimi ženami chce konzervatívnych voličov aj Sme rodina Borisa Kollára, už dnes sa k tomuto prúdu hlási veľká časť poslaneckého klubu OĽaNO.
  • Konzervatívna je aj Nova, OKS a má byť aj nová strana Richarda Rybníčka Toska.

V posledných voľbách OĽaNO zrejme bralo konzervatívnych voličov aj vďaka spojeniu sa s Novou Daniela Lipšica. Lipšic po nehode, pri ktorej zahynul chodec, odišiel z parlamentu a práve v pondelok oznámil, že už ani nie je pre vyšetrovanie lídrom Novy. Nie je jasné, čo so stranou bude, predsedu nateraz nemá žiadneho.

Liberálnejší než priemer

Priaznivci OĽaNO sú dokonca liberálnejší, než je priemer spomedzi všetkých voličov. Za konzervatívcov sa považuje približne štvrtina obyvateľov Slovenska, za liberálov zhruba tretina voličov.

Šéf Focusu Martin Slosiarik v súvislosti so snahou o prerod OĽaNO hovorí, že veľa závisí od toho, či budú v komunikácii vyslovene používať slovo konzervatívny. „Voliči OĽaNO nechcú počuť jednoznačné ideologické vymedzenie sa.“

Matovičovi by podľa Slosiarika skôr pomohla zmena agendy a zachytiť by mohol aj ľudí nespokojných so svojím sociálnym postavením, či s tým, ako štát poskytuje občanom služby, na ktoré majú nárok. To je podľa analytika agenda, na ktorej rastú protestné strany ako Sme rodina. Slosiarik si myslí, že Matovič ani po prípadnej zmene agendy nedokáže oslovovať voličov Smeru a SNS. Časť priaznivcov KDH či Sme rodina by však oslovovať mohol a cieľovou skupinou sú aj bývalí voliči Siete.

 

Lipšic a Matovič na Pochode zaživot. foto - Facebook Igora Matoviča
Lipšic a Matovič na pochode za život. Foto – facebook Igora Matoviča

Ďalšou otázkou je pretlak na konzervatívnej strane politického spektra. Podľa posledného prieskumu Focusu majú strany, ktoré sa otvorene hlásia ku konzervativizmu (KDH, Sme rodina, SNS a kotlebovci), dohromady viac ako 36 percent a spolu s hlasmi pre OĽaNO ide dokonca o takmer 45 percent.

Motivácia voľby týchto strán však ani zďaleka nie je len konzervativizmus či kresťanstvo. Ľudia niektoré z týchto strán podporujú v rôznej intenzite z dôvodu vlastenectva, nacionalizmu, či dokonca pre xenofóbiu, či rasizmus.

Volič je hlavne antikorupčný

Kým kotlebovcov podľa exit pollu Focusu pre TV Markíza, teda prieskumu robenému v deň posledných volieb, volilo najviac ľudí pre to, že presadzujú „záujmy Slovenska“, a pre „antikorupčný program“, Sme rodina Borisa Kollára volili na prvý pohľad prekvapivo najčastejšie pre jej „sociálny program“. V prípade Borisa Kollára išlo dokonca o 26 percent voličov, čo je druhé najväčšie číslo po voličoch Smeru, z ktorých takto svoju voľbu odôvodnilo 40 percent jeho voličov.

Až 40 percent voličov OĽaNO dalo hnutiu hlas pre antikorupčný program a ako ďalší dôvod nasleduje osobnosť lídra a sociálny a ekonomický program.

Posilňovanie je možné čakať aj pri KDH, ktoré v posledných voľbách vypadlo z parlamentu a ktoré by tam chcel nový líder Alojz Hlina vrátiť. Hlina vraví, že z prerodu OĽaNO na konzervatívne hnutie strach nemá. „Na Slovensku existuje jedna jediná konzervatívna strana – KDH.“ Vraví, že „pohyby v priestore“ vyhodnocujú. „Teší nás, že inšpirujeme. Stále hovorím, že kresťanský demokrat musí byť sociálny,“ vraví Hlina. KDH sa pod jeho vedením vzmáha a už niekoľko mesiacov je nad hranicou zvoliteľnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie