Denník N

Cenu pre najlepší dizajn roka získala Ikea a jej prístrešok pre utečencov

Podľa OSN je momentálne v utečeneckých táboroch približne 2,6 milióna ľudí, ktorí žijú v stanoch aj viac ako päť rokov. Foto – UNHCR/bettershelter.org
Podľa OSN je momentálne v utečeneckých táboroch približne 2,6 milióna ľudí, ktorí žijú v stanoch aj viac ako päť rokov. Foto – UNHCR/bettershelter.org

Žiadna dizajnérska hviezda, ani kreslo nevídaných tvarov. Prestížnu cenu londýnskeho múzea dizajnu prevzal nábytkársky koncern, ktorý navrhol originálny stan.

Na začiatku bola jedna smiešna podobnosť, roky skúsenosti a najmä pocit zodpovednosti. Celkom dosť na to, aby sa nezisková nadácia švédskeho výrobcu nábytku Ikea spojila s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Trvalo to päť rokov výskumu a asi tri a pol milióna eur, ktoré Švédi investovali do vývoja stanu, ktorý by bol lepší ako tie, čo roky využívajú utečenecké tábory.

V ťažkých poveternostných podmienkach dokázali zväčša plátené prístrešky vydržať pol roka, nanajvýš rok. Keď pršalo, zatekalo do nich, a keď priveľmi fúkalo, hrozilo, že to nevydržia, o horúčave, zime či nedostatku súkromia nehovoriac. Množstvo ľudí, ktorí žijú v táboroch päť aj viac rokov, neustále narastá. Vývoj lepších stanov, ktoré by dokázali zabezpečiť aspoň o trochu komfortnejší život, sa však roky nikam nepohol.

Better Shelter je však naozaj iný. Vydrží minimálne tri roky, dá sa zamknúť, má solárny panel vyrábajúci energiu, špeciálnu fóliu, ktorá chráni pred teplom a udržiava teplotu počas chladnejších nocí. Dá sa zbaliť do dvoch plochých krabíc, v ktorých nechýba jednoduchý návod a Ikea tento raz sľubuje, že žiadne súčiastky určite v balení nechýbajú.

Vlani sa Better Shelter stal súčasťou stálej expozície Múzea moderného umenia v New Yorku, teraz ho ocenili aj v Londýne. Minulý týždeň získal prestížnu cenu Beazley Design of the Year, ktorú udeľuje londýnske múzeum dizajnu, ako najlepší dizajn roka.

Drahší, ale lepší

„Je to tisíckrát lepšie, ak porovnáte život v stanoch a v týchto prístreškoch. Stany sa neustále hýbu, sú ako kusy oblečenia. Žili sme úplne bez súkromia, bolo to veľmi náročné,“ hovorí Saffa Hamsa, otec rodiny, ktorá žije v jednom z prístreškov Ikea v tábore neďaleko Bagdadu. Spolu je v tábore takmer stovka prístreškov, žije v nich 115 rodín.

Jeden prístrešok pojme päťčlennú rodinu, má rozlohu takmer osemnásť štvorcových metrov a štyria ľudia ho dokážu postaviť za štyri hodiny. Humanitárne organizácie stojí síce dvakrát viac ako roky používané plátené stany (okolo 1250 dolárov), ale vydrží omnoho dlhšie a ponúka viacero možností využitia, okrem neporovnateľnej kvality života pre jeho obyvateľov.

„Princíp je rovnaký, akoby išlo o knižnicu – musí sa to dať ľahko previezť a jednoducho na mieste zložiť,“ hovorí Johan Karlsson, projektový manažér tímu Refugee Housing Unit, ktorý pracuje na stanoch. Foto – UNHCR/bettershelter.org
„Princíp je rovnaký, akoby išlo o knižnicu – musí sa to dať ľahko previezť a jednoducho na mieste zložiť,“ hovorí Johan Karlsson, projektový manažér tímu Refugee Housing Unit, ktorý pracuje na stanoch. Foto – UNHCR/bettershelter.org
„Princíp je rovnaký, akoby išlo o knižnicu – musí sa to dať ľahko previezť a jednoducho na mieste zložiť,“ hovorí Johan Karlsson, projektový manažér tímu Refugee Housing Unit, ktorý pracuje na stanoch. Foto – UNHCR/bettershelter.org

„Náš dom bol moderný, mal dvesto štvorcových metrov, šesť miestností a všetko vybavenie. Keď sme prišli do tábora, žili sme v stane. Bolo to náročné, najhorší bol nízky strop. V lete tam bolo tak horúco, že sa nedalo ani vojsť dnu.

V novom prístrešku sa môžeme normálne hýbať a začali sme si kupovať veci, ktoré nám navodzujú pocit domova… Navyše, počas nedávnych povodní boli všetky stany zničené, ale tieto prístrešky voda nijako nepoškodila. Najdôležitejšie je však pre nás aj tak to, že nám ponúka súkromie, ktoré je extrémne dôležité pre udržiavanie našich hodnôt,“ hovorí Hamid Abdelraza pre bettershelter.org.

Rovnaký materiál, rovnaký cieľ

Prvé stany testovala Nadácia Ikea v spolupráci s UNHCR pred troma rokmi v Etiópii, kde slúžili utečencom zo Somálska. Ďalšie putovali do Iraku a Libanonu. V sériovej výrobe sú od júna 2015, do krízových oblastí v Nepále či Iraku ich už v plochých baleniach odišlo približne šestnásťtisíc.

„Je to takmer ako Lego, prístrešky môžete postavať rozličným spôsobom – urobiť z nich malé kliniky alebo dočasné školy. Rodina si ich tiež môže zobrať a využiť ich ako základ, ktorý môže dobudovať pomocou rozličných materiálov,“ hovorí Per Heggens, šéf Nadácie Ikea pre britský Guardian.

K spolupráci nadácie a medzinárodnej organizácie pritom prispela aj jedna malá, takmer smiešna podobnosť. „Uvedomili sme si, že plastové fólie, ktoré používa UNHCR na výrobu dočasných prístreškov pre utečencov, sú z takmer identického materiálu, aký používa Ikea na výrobu svojich tašiek,“ hovorí Olivier Delarue z UNHCR. „Bolo nám jasné, že sú expertmi na niektoré oblasti – ako je logistika a balenie – a zdalo sa nám, že to sú veci, ktoré sa od nich môžeme učiť.“

Podľa Toma Corsellisa, šéfa neziskovky Shelter Center, je prístrešok Better Shelter nielen vynikajúcim dočasným domovom v praxi, ale aj dobrým príkladom spojenia súkromného investora s humanitárnou organizáciou. „Inovácie súkromného sektora v humanitárnej oblasti majú často zlú povesť. Ale Better Shelter je skutočný pokrok – od toho, ako je flexibilný, až po fakt, že je to prvý prístrešok svojho druhu, v ktorom sa môžete naozaj normálne postaviť. Je dostatočne veľký pre deti, aby si v ňom robili úlohy, aj pre dospelých, aby v ňom mohli začať s nejakým vlastným biznisom. Ponúka možnosť pre jednoduchý, dôstojný život,“ hovorí Corsellis pre Guardian.

O pomoci utečencom a prístrešku Better Shelter písala Ikea aj vo svojom poslednom katalógu, ktorý distribuovala aj na Slovensku. Formou trinástich príbehov predstavila témy od vzdelávania až po lepšie podmienky života utečencov, ktoré švédsky koncern považuje za dôležité a podporuje ich aj prostredníctvom svojej nadácie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie