Denník N

Elitní policajti preverujú slovenských žoldnierov na Ukrajine

Separatistu Miroslava Roháča na Ukrajine aj zajali. Slovenskej polícii je to jedno.
Separatistu Miroslava Roháča na Ukrajine aj zajali. Slovenskej polícii je to jedno.

Generálna prokuratúra nariadila polícii, aby zisťovala, či slovenskí bojovníci v službách separatistov porušili zákon, a mala by ich stíhať pre trestný čin účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) na základe pokynu generálnej prokuratúry preverí, či sa najmenej päť slovenských občanov, ktorí bojujú na východnej Ukrajine na strane separatistov, dopustilo trestného činu. Denníku N to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová, podľa ktorej uložili polícii, aby prokuratúru informovali, ako preverovanie dopadlo.

Podľa paragrafu 419a nášho Trestného zákona je totiž už viac ako rok účasti na bojovej činnosti organizovaných ozbrojených skupín v zahraničí trestným činom a hrozí za to dvoj- až osemročné väzenie.

Hoci je o najmenej piatich konkrétnych slovenských občanoch verejne známe, že sú súčasťou armád samozvanej doneckej či luhanskej republiky a sami to pre viaceré médiá či na sociálnych sieťach potvrdili, slovenská polícia zatiaľ nikoho neobvinila.

Je ich možno až pätnásť

Publicista Tomáš Forró, ktorý bol vlani na jeseň v Donecku a s niektorými zo slovenských žoldnierov sa stretol, ich celkový počet odhaduje na desať až pätnásť.

Známe sú mená a príbehy Mária Reitmana, Martina Keprtu, Štefana Potockého, Richarda Branického a Miroslava Roháča.

„Nosí pri sebe pištoľ a ochotne ju ukazuje. Či zabil nejakých ľudí? Ľudí žiadnych, smeje sa. ,Len fašistov´,“ opísal Forró skúsenosť s Reitmanom, ktorý sám seba označuje za odbojára, hraničiara či ochrankára vládnych budov.

Viaceré prípady spolu s dôkazmi opísal na svojich blogoch aj Ján Benčík. Niektorí zo slovenských žoldnierov sa dokonca objavili aj vo vysielaní tamojších televízií.

Na ukrajinskej strane zasa v pluku tamojšieho ministerstva vnútra Azov bojuje minimálne ďalší mediálne známy Slovák – Tomáš Révay. V jeho prípade ide o regulárne jednotky, takže by ho v prípade, že nemá súhlas slovenského prezidenta, mohli stíhať za službu v cudzom vojsku, za ktorú hrozí rovnaký trest.

Najprv nevideli, teraz už zbadali

Denník N sa na preverovanie našich žoldnierov pýtal začiatkom januára. Prokuratúra odpovedala, že „v tejto súvislosti medializované informácie z obsahového hľadiska neboli dostatočným podnetom na uplatnenie pôsobnosti prokuratúry v trestnej oblasti“, polícia zase, že musí dodržiavať Trestný poriadok a „rešpektovať základné práva a slobody“ a dodržiavať medzinárodné dohody.

Teraz sa to po zásahu generálnej prokuratúry zmenilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie