Denník N

Ako nezostať právnickým neandertálcom

Mnohí právnici už v minulosti tvrdili, že Mečiarove amnestie sa dajú zrušiť. No čerstvé vyhlásenie má omnoho väčšiu silu.

Tvrdenie, že akýkoľvek pokus o zrušenie Mečiarových amnestií je právnym suterénom, bolo vždy veľmi pochybné. Ak ho však ktokoľvek s titulom JUDr. zopakuje aj po uplynulom víkende, zaslúži si už len odobratie diplomu.

Nejde o to, že názor obsiahnutý vo vyhlásení elitných právnikov o potrebe prijať ústavný zákon na prelomenie nemorálnych amnestií je nevyhnutne jediný správny. Keď sa však takmer tri desiatky ústavných právnikov, sudcov Najvyššieho súdu, akademikov a renomovaných advokátov spoja v závere, že sa niečo podľa paragrafov dá, ba priam musí, potom ich nemôžete odbiť tvrdením, že sú právnickým odpadom, ktorý sa má hanbiť kdesi v pivnici.

Robert Fico, pretože on je autorom výroku o morálnom suteréne (Mečiarove amnestie) a právnom suteréne (ich prípadné prelomenie), by mal teraz zmeniť taktiku. Samozrejme, len ak nechce vyzerať ako právnický neandertálec.

Vyhláseniu, ktoré zásadne spochybňuje jeho tézu o nezvrátiteľnosti amnestií, sa pritom dá vyčítať istá rozháranosť, za ktorú asi môže priveľa autorov. No v zásade veľmi jasne vysvetľuje, že Vladimír Mečiar udelením amnestií znásilnil zákony i morálku a správal sa pritom spôsobom, akým sa zvyčajne správajú diktátori.

A preto sa demokratické krajiny, v ktorých vládne zákon, snažia takéto činy zo svojej temnej minulosti zvrátiť bez ohľadu na hanebné pokusy o ochranu zosnovateľov kriminálnych skutkov. Podľa autorov textu navyše Slovenskú republiku viažu k činu aj medzinárodné dohovory, ku ktorým dobrovoľne pristúpila.

Absolútne minimum, čo by mal teraz predseda Smeru urobiť, je prísť s jasnými odbornými argumentmi, prečo si myslí, že sa signatári vyhlásenia mýlia. Urobiť by to mal práve on – alebo ľudia jemu blízki – preto, lebo najmä on je dôvodom, pre ktorý tu zvrátené amnestie stále platia.

Možno sa však skôr objavia snahy znedôveryhodniť autorov tým, že je ich krok politicky motivovaný (napr. Ján Mazák či Daniel Lipšic), no nikto, komu záleží na právnom štáte, by sa o to nemal ani pokúsiť. V opačnom prípade by tým minimálne dokázal, že nevedie právny, ale politický spor. Politický motív je navyše problematický, pretože veľmi chvályhodne vyhlásenie podpísal aj Peter Kresák z Mosta-Híd.

Isteže sa nedá predpokladať, že to Roberta Fica a jeho Smer presvedčí a že za návrh zrušiť amnestie zahlasujú. No ak si aspoň trošku vážia slová, právny suterén už spomínať nebudú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie