Denník N

Starosta Košíc-Sever posielal poslanca do plynu a mal antisemitské narážky

Starosta Marián Gaj (vľavo). Foto - TASR
Starosta Marián Gaj (vľavo). Foto – TASR

Košický miestny poslanec zverejnil správy, v ktorých ho starosta mestskej časti Sever v Košiciach Marián Gaj posiela do plynu. Prokuratúra ich odovzdá polícii.

Starosta košickej mestskej časti Sever Marián Gaj (nezávislý) posielal výhražné a antisemitské správy miestnemu poslancovi Jaroslavovi Polačekovi.

„Počúvaj ma ty sk… ko…!!!! Ešte raz sa mi dotkneš stierača s tvojim vyje… letákom, tak ti kúpim jednosmerný lístok do plinu!!!!! A zapametaj si slová tvojho zamestnanca!!!! Ty bezvýznamná hviezdička… myslím žltá….“

gaj1

Polícia prípad odsunula

Polaček odfotenú SMS správu z júna minulého roka a emailovú správu od nezávislého starostu zverejnil na svojom Facebooku, o prípade informoval aj košický Korzár.

Od starostu dostal poslanec vulgárnu správu aj v máji roku 2014, Gaja ho v nej nazval „ko…, ktorého židia zabudli obrezať“. Polaček vtedy podal oznámenie na košickú prokuratúru.

„V trestnom oznámení som uviedol, že som na základe obsahu textovej správy nadobudol pocit, že sa mi neznáma osoba nebezpečne vyhráža, ohovára ma, siaha mi na rodinu a správa má charakter rasovo motivovanej činnosti, keďže ja mám korene v židovskom pôvode,“ povedal pre Korzár.

Prokurátora ho podľa Korzára posunula polícii, no po niekoľkých mesiacoch prípad zastavila a presunula na okresný úrad, podľa ktorého nešlo ani o priestupok.

Novú správu prešetria znova

Hovorca krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko pre Denník N povedal, že prípad z roku 2014 odovzdali polícii. „Tento postup nikto, ani oznamovateľ, nenamietal.“ Správu z vlaňajška, kde Gaja posiela Polačeka do plynu, podľa neho vtedy neriešili, no novými informáciami sa budú zaoberať.

„Prokuratúra ich zaevidovala a odovzdá polícii na prešetrenie a rozhodnutie. Spôsob rozhodnutia polície budeme sledovať,“ povedal Filičko.

Gaj: Sú prví na rane, dal by som im po papuli

Starosta Gaj na otázky k prípadu nereagoval, odkázal iba na svoje stanovisko na Facebooku. Tvrdí, že sa nikdy k nikomu nesprával ako fašista a rasista a v živote už pomohol veľa ľuďom.

„Nesprávam sa k ľuďom na základe toho, či sú Židia alebo Rómovia. Ale keď ma niekto sústavne napáda, mám chuť mu dať po papuli. A Polaček s Gibódom (pozn. red. nezávislý poslanec Marcel Gibóda) to robia už niekoľko rokov. Už niekoľko rokov sú frustrovaní z neúspechov a používajú to na útoky voči mojej osobe a rodine. Sú prví na rane, dal by som im po papuli kedykoľvek a vybavil si to s nimi ako chlap s chlapom,“ napísal v statuse.

Parkovanie aj EHMK

Poslanci Polaček a Gibóda sa so starostom Gajom sporia pre plánované spoplatnenie parkovania firmou EEI. Košičania pre nové pravidlá protestovali proti primátorovi mesta Richardovi Rašimu (Smer).

Gaj je starostom mestskej časti Sever od roku 2010, v roku 2013 bol členom dozornej rady EHMK – Európskeho hlavného mesta kultúry. Na otváracom ceremoniáli vystúpila jeho manželka a speváčka Anna Gaja. Gaj z funkcie pre podozrenie zo zaujatosti odstúpil, napísal vtedy Korzár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie