Denník N

Exposlanec Smeru Jánoš zostáva v cele, súd žiada kauciu 20-tisíc eur

Foto - RTVS
Foto – RTVS

Aktualizované 21:39 – Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu marenia spravodlivosti lekára a právnika, ktorí v piatok polícii predložili falošné potvrdenie.

Sudkyňa Okresného súdu v Prievidzi pravdepodobne prepustí bývalého poslanca Smeru Vladimíra Jánoša z väzby. Stane sa tak však najskôr v utorok, ak Jánoš zloží kauciu 20-tisíc eur.

Denník N o tom informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

Podľa neho musí byť kaucia najprv zložená a potom súd zváži, či ju príjme a prepustí Jánoša na slobodu. Súčasťou prepustenia môže byť aj Jánošov písomný sľub, že bude spolupracovať pri vyšetrovaní, prípadne dohľad probačného a mediačného úradníka.

„Tým, že sudkyňa určila kauciu, tak to znamená, že súd túto možnosť zvažuje. Pojednávanie bude pokračovať zajtra o trinástej hodine,“ povedal Tarabus. Jánoš tak strávi ešte minimálne túto noc v cele.

Foto - RTVS
Foto – RTVS

Advokát predložil falošnú PN-ku

V prípade Jánoša, ktorý je trestne stíhaný pre týranie blízkej a zverenej osoby, sú obvinení aj jeho právnik 57-ročný Jozef N. a jeho lekár Vladimír M., obaja z Prievidze.

Pôvodne totiž policajtom v piatok, keď chceli Jánoša vypočuť, predložili falošnú PN-ku. Denníku N to potvrdil zdroj z prokuratúry.

Polícia totiž najprv sama Jánoša kontaktovala, aby sa dostavil na výsluch. Chceli ho vypočuť, obviniť a umiestniť do cely, kde čaká na rozhodnutie súdu, či ho vezme do väzby.

Jánošov advokát však doniesol potvrdenie o práceneschopnosti, že Jánoš sa necíti dobre. Polícia vzápätí navštívila lekára, ktorý potvrdenie vystavil.

Ten jej priznal, že ho vystavil iba na základe advokátovej prosby, ktorý mu povedal, že Jánoš sa necíti dobre. Takýto postup je protizákonný, lekár musí pacienta osobne vyšetriť.

Keď to polícia zistila, opäť v piatok volala Jánošovi, či si to vzhľadom na spôsob, akým bola PN vystavená, nerozmyslí a či nepríde na výsluch. Až vtedy Jánoš „sám od seba“, ako to neskôr prezentoval, prišiel. Pre prebiehajúce vyšetrovanie nechce teraz polícia povedať viac.

Foto - RTVS
Foto – RTVS

Zverejnili prepisy nahrávok

Jánoša obvinili v sobotu po tom, ako denníky Nový Čas a Plus 1 deň zverejnili údajné prepisy nahrávok, podľa ktorých týral svoju manželku, vulgárne jej nadával a hrozil jej napríklad uväznením v izbe.

Jánoš obvinenia poprel a podal trestné oznámenie pre ohováranie.

O niečo neskôr sa potom v piatok vzdal poslaneckého mandátu a aj miesta okresného predsedu Smeru v Prievidzi.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini cez víkend pripustil, že ho možno vylúčia zo strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alobalová kauza Smeru

Slovensko

Teraz najčítanejšie