Denník N

Cigán je Fico, ja som Róm

Najhorším na premiérových slovách je fakt, že ich vyslovil dva dni po Medzinárodnom pamätnom dni holokaustu. Aj vtedy sa to začalo populizmom, keď politici poukazovali na tých druhých.

Autor sa venuje vzdelávaniu rómskych detí

Premiér sa opäť rozhodol ukázať svaly. Už nehovorí o Rómoch, ale cigánoch. Nie je zatiaľ jasné, či myslí cigánov, alebo Cigánov, lebo aj v tom môže byť (vraj) ešte trochu rozdiel. S istotou možno v tejto chvíli len povedať, že Robert Fico zúfalo potrebuje, aby jeho strana uspela v župných voľbách, a urobí už naozaj čokoľvek.

Keď premiér hovoril o cigánoch – predpokladajme, že s malým začiatočným písmenom –, nebolo to v opitosti, či z uniknutej nahrávky, kde sa mu hlas len podobá. Tento slovník začal používať verejne v médiách. A nemusíme diskutovať o tom, či je fašista, lebo tu je to jasné. Robert Fico je populista najhrubšieho zrna. Ak si myslí, že mu to prinesie hlasy, dá na kandidátku Róma. A keď mu poradia, že sa má pochlapiť a hovoriť o cigánoch, urobí to.

Najčastejšou odpoveďou na kritiku pri používaní slova cigán je, že ide o slovo spisovné. Lenže to sú aj neger, židák a teploš a neznamená to, že ich teraz začneme bežne používať. Jednoducho ide o slová hanlivé a je úplne jedno, či váš jeden kamarát Róm dáva prednosť pomenovaniu cigán. Slovo cigán v rómčine neexistuje, vždy sa hovorí „me som Rom“ – ja som Róm. A bizarnosťou je, že ešte aj pri dialektoch, ktoré sa často líšia od dediny k dedine, je práve táto veta takmer nemenná.

Ak sa pozrieme za hranice, je, samozrejme, nepredstaviteľné, aby napríklad nemeckí socialisti začali namiesto výrazu Róm používať Zigeuner. Lenže Slovensko nie je Nemecko a Smer-SD nie je sociálna demokracia. Podľa premiéra a predsedu strany sú za nezamestnanosťou len Rómovia a migračnú krízu organizujú mimovládky, ktoré si žijú nad pomery.

Mimovládne organizácie, často vedené Rómami a Rómkami samotnými, sú pre mnohých Rómov tou jedinou nádejou. Svojpomocná výstavba bytov, komunitné centrá, terénna sociálna práca, zdravotná osveta či štipendiá pre rómskych stredoškolákov a vysokoškolákov sú všetko projekty, ktoré sa začali ako mimovládne iniciatívy a v niektorých prípadoch tak doteraz fungujú. Inak povedané, len vďaka mimovládkam sa v osadách dá ešte žiť, hoci biedne.

Najhorším na premiérových slovách je fakt, že ich vyslovil dva dni po Medzinárodnom pamätnom dni holokaustu. Aj vtedy sa to začalo populizmom, keď politici poukazovali na tých druhých. Aj vtedy hovorili niektorí, že veď to len tých zlých cigánov, nepracujúcich a asociálov odvlečieme. Avšak zákony boli rasové, a tak skončili v koncentračných táboroch aj pracujúci a úspešní Rómovia. Hoci aj nemecký šampión v boxe, lebo bol pre politikov len cigán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie