Denník N

Prečo euro padá, kde sa môže zastaviť a čo to znamená pre Slovensko

Európska centrálna banka už odštartovala veľký program nákupov štátnych dlhopisov. To je podstatný dôvod, prečo sa euro oslabuje.

Pred mesiacom stálo euro menej ako 1,20 dolára a neprestalo sa oslabovať. Obchodníci na trhoch teraz za euro ponúkajú zhruba 1,085 dolára. Také slabé bolo naposledy v apríli 2003.

Prečo euro padá a kde sa môže zastaviť?

Tlačenie peňazí do ekonomiky

Hlavný dôvod, prečo sa euro oslabuje, je ten, že Európska centrálna banka (ECB) sa rozhodla tlačiť do ekonomiky množstvo nových eur cez nákupy dlhopisov. Dúfa, že tým odvráti hrozbu pádu cien v eurozóne. Šéf ECB Mario Draghi prvý raz hovoril o takejto hrozbe vlani v máji a v podstate odvtedy aj euro padá.

rUtNL

Takzvané kvantitatívne uvoľňovanie spustila ECB v pondelok ráno. Každý mesiac chce nakupovať dlhopisy v objeme 60 miliárd eur. Zatiaľ má v pláne nákupy do septembra 2016. ECB dúfa, že nové peniaze podporia úverovanie firiem aj domácností, tie budú viac investovať alebo míňať a ceny v eurozóne minimálne prestanú padať.

Centrálna banka začala program nákupov dlhopisov v pondelok ráno. Sama avizovala, že začala nákupmi nemeckých dlhopisov. Pravdepodobne preto, že sú najlikvidnejšie – to znamená, že sa dajú rýchlo kúpiť aj predať. Bloomberg potom informoval, že nakupuje aj talianske či belgické dlhopisy. ECB presný plán nákupov nezverejnila, no chce nakupovať dlhopisy všetkých krajín eurozóny, teda aj slovenské.

Grécke dlhopisy zatiaľ kupovať nebude. „ECB stanovila strop na nákupy štátnych dlhopisov vo výške 33 percent z obchodovateľného dlhu. V súčasnosti už vlastní viac ako 33 percent gréckych dlhopisov, teda ich nemôže nakupovať,“ hovorí Kamil Boros z X-Trade Brokers. Prečo ECB práve takto stanovila strop, sa môžeme iba domnievať.

ECB nakupuje najmä dvojročné, päťročné a desaťročné štátne dlhopisy. Okrem toho má v pláne kupovať aj podnikové dlhopisy, ale v menšej miere. To, že začala nakupovať dlhopisy, bolo trochu vidno na úročení dlhopisov. Mierne sa znížilo. Paradoxom však je, že pri dvojročných dlhopisoch padli úroky najmä tým krajinám, ktoré ich už aj tak majú záporné.

Podľa údajov Blombergu ide napríklad o Nemecko, Fínsko, Rakúsko a Belgicko. Záporné úroky na dvojročných úrokoch má už aj Slovensko. V praxi to znamená, že investori sú ochotní platiť za to, že vládam požičajú peniaze.

Ekonomike USA to ide lepšie

Dolár je čoraz silnejší aj preto, lebo je lepšie úročenou menou ako euro, a tým viac láka investorov. Kým v eurozóne je základný úrok 0,05 percenta, v Spojených štátoch je to 0,25 percenta a očakáva sa, že ešte porastie.

O zvyšovaní úrokov v USA sa síce hovorí od vlaňajška, ale stále sa ráta s tým, že v tomto roku pôjdu v USA nahor.

„Program nákupov dlhopisov a rozdiel v úrokoch môžu posunúť euro ešte viac nadol. Ponúka sa parita,“ odhaduje analytik Colossea Petr Habiger. Euro to už zo svojej histórie pozná a približne v rokoch 2000 až 2002 bolo dokonca slabšie ako dolár.

Pravdou je aj to, že investori už kvantitatívne uvoľňovanie premietli do cien eura.

Či sa teda európska mena bude ešte oslabovať a ako rýchlo, závisí aj od toho, ako sa bude dariť ekonomike eurozóny. Aj v tom má teraz navrch americká ekonomika – vykazuje lepšie čísla. A napríklad piatkové oslabenie eura ekonómovia pripisujú najmä tomu, že boli zverejnené dobré čísla z amerického trhu práce.

Ekonómovia hovoria, že Grécko nemá momentálne významnejší vplyv na vývoj kurzu eura.

Čo znamená pre nás slabšie euro?

Čoraz slabšie euro zvýhodňuje našich exportérov. Zlacňujú sa vývozy, čím sa zvyšuje naša konkurencieschopnosť.

„Je to malý impulz pre slovenskú ekonomiku, ale nemôžeme na tom stavať. Mali by sme pokračovať v reformách,“ hovorí senior analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Približne dve tretiny tovarov vyvážame zo Slovenska do eurozóny, zvyšok do ostatných krajín EÚ (najmä do Česka), potom do USA, Ruska, ale aj do Číny. Mimo krajín eurozóny vyvážame najmä autá.

Pozrime sa napríklad na Spojené štáty: vývoz do tejto krajiny tvorí dve percentá nášho exportu. A viac ako polovicu z neho tvoria autá. Volkswagen tam vyváža svoje SUV. Na druhej strane nejde o typ áut, ktorý by potreboval niečo ako cenový dumping.

Slabé euro na druhej strane predražuje dovážané tovary. Na Slovensko dovážame napríklad ropu a plyn a platíme za ne aj v dolároch. Alternatívni dodávatelia plynu nakupujú plyn skôr na európskych burzách, kde zaň platia v eurách.

Ropa však za posledný rok výrazne zlacnela a navyše ovplyvňuje len časť ceny za energie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie