Denník N

Autokraciu Trump vybuduje, keď investor zo Slovenska kúpi Washington Post, píšu v USA

Ako vybudovať autokraciu, radí The Atlantic Trumpovi. Foto – TASR/AP
Ako vybudovať autokraciu, radí The Atlantic Trumpovi. Foto – TASR/AP

Slovenská investičná skupina kúpi vo fikcii amerického magazínu The Atlantic noviny Washington Post, a tie prestanú javiť záujem o najvyššiu politiku.

Slovensko sa vďaka populistickej rétorike svojho premiéra Roberta Fica dostáva do pozornosti veľkých svetových médií ako vzor pre nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Americký denník Washington Post ho zaradil do koláže medzi Spolucestujúcich (Fellow Travellers), kde okrem Roberta Fica umiestnil Donalda Trumpa, maďarského premiéra Viktora Orbána a francúzsku kandidátku na prezidentku Marine Le Penovú.

Najnovšie americký magazín The Atlantic spomenul Slovensko v článku, ktorý je akousi príručkou pre Donalda Trumpa. Radí mu, ako zmeniť liberálnu demokraciu v Spojených štátoch na autokraciu. Namiesto Fica v ňom však vedľajšiu rolu hrá „investičná skupina zo Slovenska“.

Koláž s Ficom

„Trumpov Biely dom operuje s radikálnou nacionalistickou ideológiou, ktorú sme tu dlho nevideli. Na jednej strane je tvorená opovrhovaním kritikov a oponentov, na tej druhej zdanlivo vystavaná na programe európskej krajnej pravice,“ napísal Ishaan Tharoor pre Washington Post, ktorý Fica zaradil do európskeho klubu medzi xenofóbov, islamofóbov, rusofilov, ako aj neonacistov.

Napríklad pri zablokovaní vstupu do Spojených štátov pre ľudí zo siedmich moslimských krajín sa podľa denníka Washington Post Trump mohol inšpirovať Ficom. Post pripomenul jeho výrok z roku 2015, že Slovensko by malo prijímať iba kresťanských utečencov, ako aj to, že moslimovia nemajú miesto na Slovensku.

Foto - Washington Post
Titulný obrázok k článku denníka Washington Post.

Slováci zmenia Washington Post

Vo fikcii The Atlantic, ktorá sa začína druhým volebným obdobím viditeľne starého Donalda Trumpa opierajúceho sa o dcérku Ivanku, sa zasa objaví „slovenská investičná skupina“. Od Jeffa Bezosa z Amazonu kúpi práve americký denník Washington Post.

„Nový majiteľ novín – investičná skupina so sídlom na Slovensku – zavrel printové vydanie a zmenil zameranie novín na lokálnu politiku a lifestyle,“ píše vo svojej fikcii kanadsko-americký komentátor David Frum, ktorý v minulosti písaval prejavy pre prezidenta Georgea W. Busha.

A medzitým sociálne médiá šíria fámy, pri ktorých nikto nevie, čo je z nich pravda. Trump na znovuzvolenie nepotreboval veľa úsilia. Stačilo, že za štyri roky masívne znížil dane, veľa míňal, a veľký štátny deficit urobil divy. „Platy výrazne vyrástli počas Trumpových rokov, hlavne pre mužov s nižším vzdelaním.“

Hovorí sa aj o tom, že Trump a jeho okolie výrazne zbohatli. Ako to je naozaj, sa však nevie, keďže Trump nikdy nezverejnil daňové priznanie. Kritické médiá síce stále vyhrávajú Pulitzerove ceny pre svoju investigatívu a ich reportérov pozývajú na konferencie o korupcii či konci NATO, ale ich dosah je stále slabší.

Pozri sa na Orbána

„Prezident Trump komunikuje s ľuďmi priamo cez svoj Twitter a stúpencom dáva pozitívne správy vo Fox News či Breitbarte,“ píše Frum vo svojej eseji, ktorá má na začiatku formu fikcie. Ako povedal Denníku N, Slovensko si vybral „ako príklad členskej krajiny EÚ, cez ktorú môžu ruské obchodné skupiny uplatňovať svoj významný vplyv“.

O slovenskej vládnej strane Smer písal Frum už dávnejšie ako o populistoch, ktorých DNA vychádza z komunistickej strany.

Trumpovi radí, aby sa inšpiroval maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Populistom, ktorý vládne členskej krajine EÚ, signatárovi Európskeho dohovoru o ľudských právach, krajine s normálnymi voľbami a necenzurovaným internetom. Orbánova fotografia sa v The Atlantic objavila vedľa niekdajšieho venezuelského autokrata Huga Cháveza a Jacoba Zumu z Južnej Afriky, ktorí „vzdialili svoje krajiny od liberálnej demokracie smerom ku kleptokracii“.

Tranzícia Maďarska za Orbána sa pritom podľa Fruma neudiala násilne ani dramaticky. Oponenti režimu neboli vraždení či posielaní do väzenia. Súdy sú však plné stúpencov režimu, priatelia vlády vyhrávajú štátne kontrakty za vysoké ceny a získavajú ľahko pôžičky od centrálnej banky. Kľúčovými sú pre Orbána voľby a kontrola médií. Viacero z nich vlastnia spojenci vlády, nezávislé, naopak, pre tlak vlády prichádzajú o inzerciu.

Aj Robert Fico sa počas slovenského predsedníctva EÚ zviditeľnil ako ten, čo sa nemazná s kritickými novinármi. Jeho slová o špinavých protislovenských prostitútkach sa dostali do svetových médií, zarezonovali v Bruseli a odsúdila ich aj predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovićová.

Frum pripomína, že nezávislé médiá považuje Trump za najnebezpečnejšieho nepriateľa, a preto si vytvára so spojencami kontramédiá ako Fox News či Breitbart, ktoré mu pomáhajú šíriť dezinformácie.

Podobný príbeh zažilo Poľsko, a teraz môže aj Francúzsko, ak by prezidentské voľby vyhrala kandidátka Národného frontu Marine Le Penová, píše The Atlantic vo fikcii so slovenskou účasťou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie