Denník N

Walesa – hrdina či zlosyn?

Ľudia mávajú slabé aj silné stránky. V poľskom spore o históriu sa na to často zabúda.

Výrok poľského IPN, že Lech Walesa bol vedomým spolupracovníkom tajnej polície a bral za to aj peniaze, nie je v roku 2017 až taký prekvapujúci, ako keď toto obvinenie zaznelo napríklad v roku 2008, keď dvaja pracovníci ústavu vydali knižku SB a Lech Walesa.

Exprezidentove spory s obdobou nášho ÚPN trvajú dlhé roky, v priebehu ktorých Walesa najprv spoluprácu popieral, potom ju odôvodňoval strachom, no vedomú spoluprácu, akú mu pripisujú historici, vždy popieral.

Výrok IPN sa dá interpretovať aj v súvislosti s bojom súčasnej vlády proti všetkému a všetkým, kto nie sú s ňou. Napokon, ukázala to v prípade Ústavného súdu, verejnoprávnych médií či opozičných poslancov. Niežeby Občianska platforma v minulosti nepostupovala podobne, no Právo a spravodlivosť a spriaznené médiá volia oveľa tvrdší štýl okorenený osobnými útokmi za hranicou dobrého vkusu. Walesov prípad do toho ľahko zapadá.

Opačná interpretácia vidí Walesu, ktorý sa z bojovníka proti komunizmu stal prezidentom, čo odvrhol bývalých spolupracovníkov a obklopil sa exkomunistami a bývalými eštébakmi. Upozorňuje na to, že sa Walesa stal symbolom jednej strany v bratovražednom poľskom spore (v decembri napríklad povedal, že by Poľsko mali vylúčiť z Európskej únie) i na to, že sa pred vyše rokom originály dokumentov týkajúcich sa Walesu našli v dome dlhoročného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, čo sa dá ľahko interpretovať tak, že bol vydierateľný.

Interpretácia minulosti sa v Poľsku podriaďuje súčasnej politike a je ľahké predpovedať, kto v tom-ktorom spore zaujme aký postoj. Je to škoda, pretože potom sa z reálnych ľudí so silnými i slabými stránkami stávajú len nespochybniteľní hrdinovia či jasní zlosynovia.

Nech by Walesa aj bol vedomým spolupracovníkom komunistickej tajnej polície, nemá len túto minulosť, ale aj minulosť vodcu štrajku v gdanských lodeniciach i minulosť muža, ktorý sa výnimočne zaslúžil o slobodné voľby a pokojné odovzdanie moci. Hodnotiť ľudí len na základe jedného typu skutkov a iné zamlčiavať nie je nikdy fér.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie