Denník N

Kiska povedal, že armáda je v úpadku. Politici to majú riešiť a nielen strašiť (+ video)

Andrej Kiska predniesol na zhromaždení generálov na ministerstve obrany ostrý prejav o problémoch armády. Jeho slová potvrdili aj minister obrany Gajdoš (vľavo) a náčelník generálneho štábu Maxim. Foto - TASR
Andrej Kiska predniesol na zhromaždení generálov na ministerstve obrany ostrý prejav o problémoch armády. Jeho slová potvrdili aj minister obrany Gajdoš (vľavo) a náčelník generálneho štábu Maxim. Foto – TASR

V armáde povyšovali politikov na dôstojníkov. Prezident si skôr všimol to, že armáda prešľapuje na mieste a že Slovensko neplní sľuby v NATO.

Prezident Andrej Kiska ako prvý vysokopostavený slovenský politik po dlhých rokoch povedal to, o čom zatiaľ hovorili len analytici a písali novinári. Slovenská armáda je na tom zle a vláda neplní sľuby, ktoré dala spojencom.

Na utorkovom zhromaždení pred generálmi predniesol kritický prejav z titulu najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. „Nedá sa nič prikrášľovať: Máme problém. My máme naozaj problém a máme ho dlhodobo,“ vyhlásil Kiska.

Spomenul napríklad chabú výzbroj, ktorá je často staršia než samotní vojaci. „Vojaci sa snažia robiť, čo sa dá, žiaľ, so zastaranou výzbrojou a výstrojom. Chýbajú im veci aj pre tú najbežnejšiu prevádzku,“ hovoril Kiska.

Ako splníme sľub?

Zároveň priznal, že Slovensko len ťažko splní sľub, ktorý tunajší politici dali v roku 2014 na samite NATO. Prezident po dohode s vládou vtedy oznámil, že v roku 2020 bude krajina dávať na obranu 1,6 percenta HDP.

Vláda Roberta Fica doteraz tvrdila, že záväzok platí. Kiska však povedal, že pri súčasnom vývoji tento cieľ nedosiahne.

„Musím, žiaľ, skonštatovať, že nevidím žiaden kredibilný plán, ako tento záväzok chceme naplniť,“ povedal prezident.

Nepriamo si rypol aj do premiéra Roberta Fica a ďalších politikov, ktorí armáde doteraz neprikladali veľkú pozornosť. Premiér Fico sa síce pred voľbami ukazoval medzi vojakmi, keď ich posielal chrániť hranice pred migrantmi. Po voľbách však hneď vyhlásil, že radšej dá peniaze na výkup mlieka než na armádu.

„Pokladal by som za veľmi užitočné, keby ste sa spýtali každého politika, ktorý tento rok bude strašiť nejakým druhom ohrozenia, či a akým spôsobom presadzuje modernizačné plány našich bezpečnostných zložiek,“ povedal Kiska.

Predseda vlády SR Robert Fico (na snímke) a minister obrany SR Martin Glváè sa zúèastnili na nástupe vyèlenenej jednotky pred jej vyslaním na vojenské cvièenie Balaton 2015, ktoré sa uskutoèòuje v Maïarsku v rámci aktivít zameraných na riešenie migraènej krízy. Bratislava, 30. októbra 2015 FOTO TASR - Michal Svítok
Predseda vlády Robert Fico prišiel v čase volebnej kampane osobne odprevadiť skupinku vojakov, ktorí vyrážali na cvičenie do Maďarska, kde mali trénovať uzavretie hraníc.  Foto – TASR

Kiskom vykreslený obrázok slovenskej armády potvrdil aj náčelník generálneho štábu Milan Maxim. „Ozbrojené sily majú problém s personálom, technikou, so zásobami, teda skoro so všetkým,“ povedal Maxim.

Trumpove ozveny

Kiska svoj prejav predniesol nedlho po tom, ako sa funkcie amerického prezidenta ujal Donald Trump. Ten už počas kampane hovoril o tom, že USA už nebudú na svojich spojencov doplácať, preto krajiny NATO budú musieť zvyšovať svoje výdavky na obranu.

„Ak sa tak nestane, Amerika musí byť pripravená nechať tieto krajiny, aby sa ochraňovali samy,“ hovoril Trump, ktorý svoje slová zopakoval aj po voľbách.

Navyšovanie armádnych výdavkov bude podľa Kisku veľkou témou pri debatách vo vnútri Aliancie.

„V NATO sa bude diskutovať o tom, aby každý jeden členský štát na seba prevzal svoj spravodlivý diel na obranu. Aby sme sa niektoré krajiny jednoducho neviezli,“ dodal Kiska.

Ani základný výstroj

O problémoch slovenskej armády sa otvorene hovorí najneskôr od roku 2011, keď vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS) nechal vypracovať analýzu jej skutočného stavu.

Z nej vyplynulo, že napríklad väčšina pozemnej techniky je už dávno za hranicou životnosti. „Ak neprijmeme čo najskôr nejaké strategické rozhodnutia, počas niekoľkých rokov nám môže celá obrana kľaknúť,“ hovoril Galko pred šiestimi rokmi.

Počas druhej vlády Roberta Fica šéfoval obrane súčasný podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer). Ten rozbehol niekoľko veľkých projektov – napríklad nákup amerických vrtuľníkov Black Hawk alebo dopravných lietadiel Spartan.

Inak však obrana za jeho éry prešľapovala na mieste. Radovým vojakom dnes často chýbajú aj bežné maskáče a tričká, ktoré si musia zháňať cez Facebook.

„Nemáme plné sklady, máme tam sortiment, ktorý veľkostne nepasuje. Musíme prehodnotiť systém plánovania a objednávok výstroja pre jednotlivých vojakov,“ povedal dnes k tomu súčasný minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

vojacikovia
Jeden z improvizovaných inzerátov na facebookovej skupine slovenských vojakov.

Keď potom v roku 2014 vypukla vojna na Ukrajine, členské štáty NATO sa na samite vo Walese dohodli, že budú musieť obranu svojho teritória posilniť. Slovensko vtedy prišlo so spomínaným sľubom, že rozpočet na armádu zvýši z necelého percenta HDP na 1,6 percenta.

Premiér Fico však krátko nato vyhlásil, že navyšovanie armádnych výdavkov je „čistým bláznovstvom“, z ktorého sa budú tešiť len zbrojárske firmy.

Hlboko pod sľubovanými percentami

Rozpočet rezortu obrany sa síce začal zvyšovať, ale len čiastočne. Na tento rok má armáda sľúbených 990 miliónov, do roku 2019 by to malo stúpnuť na 1,1 miliardy.

Na to, aby Slovensko nasledujúci rok dosiahlo sľúbenú úroveň 1,6 percenta HDP, by vláda musela obrane skokovo pridať ďalších 500 miliónov. Po praktickej stránke by takéto rozhodnutie nedávalo zmysel.

Veľké modernizačné nákupy sa totiž štandardne pripravujú dlho dopredu. Ministerstvo by tak tieto peniaze nemalo ani za čo minúť, prípadne by hrozilo, že by ich nominanti SNS, ktorí dnes ovládajú rezort obrany, utrácali na rôzne netransparentné projekty.

Kiskov prejav ocenili aj niektorí bezpečnostní analytici. „Veľmi priamo a konkrétne opísal situáciu v ozbrojených silách. Chýba nám jednoznačne politická podpora pre rezort obrany. Jeho rozpočet dnes slúži ako náhradný balík, z ktorého sa ukrajuje na iné veci, pričom vojaci stoja mimo záujmu,“ hovorí Jaroslav Naď z inštitútu SSPI.

Povyšovanie a nová brigáda

Ministerstvo obrany sa v posledných týždňoch zviditeľnilo najmä povyšovaním politikov. Do hodnosti kapitána vymenoval minister Gajdoš predsedu SNS a šéfa parlamentu Andreja Danka. Predchádzajúci minister Glváč zasa povýšil veľkú časť druhej Ficovej vlády vrátane premiéra do hodnosti plukovník.

Kiska vo svojom prejave túto aféru nespomenul, vo všeobecnosti len vyzval ministerstvo, aby komunikovalo aj nepríjemne témy.

AKTIS je dvojnápravové vozidlo s pohonom kolies 4x4. Vyrába sa v Bánovciach nad Bebravou, hlavné komponenty ale dodáva nemecký MAN. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemné sily v uplynulých rokoch dostali z novej techniky len nepancierované džípy Land Rover a nákladné vozidlá Tatra a Aktis. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okrem toho hovoril ešte o ďalšom sľube, ktorý Slovensko spojencom dalo a neplní. Už do roku 2010 plánovala slovenská armáda postaviť modernú mechanizovanú brigádu so silou 4000 vojakov, ktorá bude použiteľná aj v zahraničných operáciach.

Záväzok sa niekoľkokrát odsúval a podľa posledných sľubov mala byť brigáda hotová tento rok. Ani to sa však podľa Kisku zrejme neudeje.

„Mechanizovaná brigáda je podstatnou súčasťou našich obranných schopností, je žiadaným príspevkom k spoločnej bezpečnosti. A nevyzerá to vôbec dobre ani tento rok, čo je už siedmy rok po termíne,“ povedal Kiska.

Už teraz je pritom jasné, že aj keď armáda túto brigádu postaví, bude veľkým hazardom ju v plnom rozsahu niekde posielať. Miesto moderných vozidiel pre ňu bývalý minister Glváč objednal prestavbu starých bojových vozidiel pechoty, ktoré majú takmer nulovú odolnosť proti mínam či moderným zbraniam.

Náčelník generálneho štábu Maxim však tvrdí, že aj s takýmto vybavením sa dá sľub voči Aliancii splniť.

„Naša brigáda už disponuje potrebnou palebnou silou aj technikou. Nepotrebujeme teraz hneď nové vozidlá. Potrebujeme tie staré zrepasovať, opraviť, potrebujeme na ne muníciu a náhradné diely,“ dodal Maxim.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie