Denník N

Jazykové usmernenia slovenských islamofóbov bugárovcom neprekážajú

Parlament prelomil veto prezidenta a potvrdil novelu, ktorá má oficiálne celkom iný účel, než je to, za čo jej podporovatelia v skutočnosti hlasovali.

Keď nacisti organizovali holokaust, dokonca ani oni nechceli otvorene hovoriť o vraždení. Preto prišli s „jazykovými usmerneniami“. Bol to súbor slov, ktoré mali zakryť pravý stav vecí, ale pre informovaných mali jasný význam.

Vďaka tomu každý zodpovedný úradník vedel, že „presídlenie do dobročinného zariadenia pre ústavnú starostlivosť“ znamenalo deportáciu do niektorého z vyhladzovacích táborov. Práca na východe a konečné riešenie znamenali to isté. Špeciálne úlohy v Rusku zas príkaz na masové vraždenie civilistov.

Nič z toho, čo v utorok zaznelo v parlamente počas rozpravy o prelomení prezidentovho veta, ktorý nesúhlasil so sprísnením podmienok na registrovanie cirkví, nebolo až také hrozné. No aj v tomto prípade sa časť podporovateľov zákona snažila pretvarovať, že im pri ňom vôbec nejde o to, aby na moslimov uplatnili princíp kolektívnej viny.

Tibor Bernaťák z SNS napríklad argumentoval tým, že prísnejšie kvórum je opatrením v demokratickej spoločnosti nevyhnutným na ochranu bezpečia. Pripomeňme, že do dôvodovej správy k zákonu SNS napísala, že jeho cieľom je iba predchádzanie tomu, aby si podvodníci registrovali cirkvi a brali za ne od štátu peniaze. No o tomto jedinom oficiálnom zámere novely od neho nepadlo slovo.

Kotleba zas o podmienke, že na registráciu novej cirkvi už nebude stačiť dnešných 20-tisíc podpisov, ale až 50-tisíc, povedal: „Nie je to diskriminácia, ale evolúcia…“ Zároveň pritom Ondrejovi Dostálovi vyčítal, že protimoslimský zámer za tým vidí iba on. Vôbec ho pritom nevyrušovalo, že jeho poslanec Mazurek mal hneď pred ním hysterický protiislamský prejav. Karol Farkašovský z SNS zas tvrdil, že „tu ide o prevenciu, nie diskrimináciu“.

Najúprimnejšie tak pôsobili kollárovci, pri ktorých ľudia od Kotlebu zväčša vyzerali ako nemotorní baránkovia. Pre Kollára, Krajniaka a Pčolinského sú moslimovia jednoducho potenciálni teroristi, násilníci a vrahovia. A preto Milan Krajniak chce zo Slovenska spraviť „neatraktívnu krajinu pre moslimských prisťahovalcov“.

Aká škoda, že nepochopil, že ak bude táto krajina neatraktívna pre akýchkoľvek prisťahovalcov, skôr či neskôr bude nevyhnutne nepríťažlivá aj pre vlastných občanov.

Mimoriadne smutné je, že tomuto prívalu v rozprave nečelil jediný poslanec Mosta-Híd. Naopak, komplet celý klub s výnimkou neprítomnej Kataríny Cséfalvayovej hlasoval za prelomenie veta, ktoré vďaka tomu získalo pohodlnú ústavnú väčšinu 110 hlasov. A ani sa neunúvali vysvetliť, prečo tak robia.

Strana, ktorá o sebe tvrdila, že ide do vlády, aby čelila extrémistom, tak dovolila, aby extrémisti a „jazykové usmernenia“ tých, čo sa nimi ešte hanbia byť, ovládli diskusiu o cirkvách.

Niekomu sa možno zíde vedieť, že sa im v tom v utorok v rozprave aktívne pokúsili zabrániť Zsolt Simon, Martin Klus, Ondrej Dostál, Viera Dubačová, Ján Budaj, Martin Poliačik a o čosi menej presvedčivo aj Marek Krajčí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie