Denník N

Chrípka prišla skôr a je silnejšia, očkovanie mohlo ľuďom pomôcť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Za výraznou epidémiou chrípky je tento rok nový vírus, s ktorým sa ľudia doteraz nestretávali. V očkovacích látkach síce bol, no ľudia sa veľmi nedávajú očkovať.

Aktuálna chrípková sezóna nie je ešte ani na vrchole, no už teraz je jasné, že bude patriť k jedným z najhorších za posledné roky. Minulý týždeň zostalo zatvorených viac ako 300 škôl, počet chorých stále pribúda, niektoré nemocnice obmedzili návštevy.

Každý rok je to takmer rovnaké. Koncom novembra postupne pribúda chorých, cez vianočné sviatky šírenie vírusu opadne. Výraznejšie sa potom prejaví až od konca januára. Ak sú vhodné podmienky, nákaza prudko vystrelí do epidémie. Chrípka dosiahne zväčša vrchol niekedy v polovici februára, kulminuje a slabne.

chripka_web

Chorých viac ako inokedy

Tento rok je vzorec zatiaľ rovnaký, no chorých za krátke obdobie pribudlo viac ako inokedy. Za štvrtý týždeň tohto roka to bolo vyše 18-tisíc nových prípadov chrípky, vlani za rovnaké obdobie iba necelých päťtisíc ochorení.

Epidémia prišla skôr vo väčšine európskych krajín, na Slovensku bola prvá výrazná vlna výnimočne ešte pred Vianocami. V týchto dňoch je toľko chorých ľudí ako po iné roky na vrchole sezóny. Úrad verejného zdravotníctva očakáva, že prípadov bude ešte v najbližších týždňoch pribúdať.

Grafy z predošlých sezón ukazujú, že chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia výrazne vyskočí každé dva roky. Táto sezóna je práve tá, keď sú čísla vyššie.

Graf: Podobne ako teraz vystrelili ochorenia aj v sezóne 2014/15

Vývoj chorobnosti pre aktuálnu sezónu v porovnaní s predošlou. ARO - akútne respiračné ochorenia, CHPO - chrípka a chrípke podobné ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva
Vývoj chorobnosti pre sezónu 2014/2015 v porovnaní so sezónou 2013/2014. ARO – akútne respiračné ochorenia, CHPO – chrípka a chrípke podobné ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva

Aktuálna chrípková sezóna je podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej silnejšia ako predošlá, ochorelo viac ľudí. Vzduchom sa šíri vírus z Hongkongu AH3N2, s ktorým sa väčšina ľudí doteraz nestretla.

„Predošlú chrípkovú sezónu u nás necirkuloval, ľudia proti nemu nie sú odolní, ľahko infekcii podľahnú, ak neboli očkovaní,“ hovorí vedúca katedry epidemiológie zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Očkovanie by pomohlo

Očkovacia látka na túto sezónu obsahovala aj vírus z Hongkongu, no zaočkovanosť na Slovensku je podľa Krištúfkovej nízka, iba 4 až 5 percent ľudí si dalo pred sezónou pichnúť vakcínu.

„Neovplyvní to priebeh epidémie ani kolektívnu ochranu. Chráni iba zaočkovaného. Chrípka sa šíri veľmi rýchlo. Ľudia hovoria, že sa neočkujú, lebo sa cítia odolní, na chrípku roky neochoreli. Keď ju predsa dostanú – a takých bolo túto sezónu veľa –, uvedomia si, že choroby sú pre ľudí. Je to ako ruská ruleta, nikdy neviete, kedy vás postihne.“

Graf: Čísla zo sezóny 2012/13 ukazujú, že chorôb pribúda každé dva roky

Vývoj chorobnosti pre sezónu 2014/2015 v porovnaní so sezónou 2013/2014. ARO - akútne respiračné ochorenia, CHPO - chrípka a chrípke podobné ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva
Vývoj chorobnosti pre sezónu 2012/2013 v porovnaní so sezónou 2011/2012. ARO – akútne respiračné ochorenia, CHPO – chrípka a chrípke podobné ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva

Na priebehu epidémie sa mohlo podľa Krištúfkovej podpísať aj veľmi mrazivé počasie, pretože podchladenie pomáha infikovaniu. Veľmi nízke teploty viac prekrvujú sliznice horných dýchacích ciest a vytvárajú priestor pre ich kolonizáciu baktériami a vírusmi a ich množenie, vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva.

Smog situáciu zhoršil

Za prudší a skorší nárast ochorení podľa úradu pravdepodobne môže aj zhoršená smogová situácia na viacerých miestach na Slovensku. Popri nízkych teplotách dráždia sliznice aj jemné prachové častice zo smogu.

V boji s epidémiou sú podľa dát za minulé sezóny najúčinnejšie jarné prázdniny. Deti sa lyžujú alebo sedia doma a nešíria ďalej nákazu v kolektíve.

„Šírenie vírusu spomaľujú prázdniny, či už prechodne počas Vianoc, alebo jarné prázdniny, ktoré zastavujú epidémiu na celoslovenskej úrovni,“ vraví Krištúfková. Chrípka sa podľa epidemiologičky najlepšie šíri v školách, preto počas epidémie je najvyššia chorobnosť u detí vo veku 6 až 14 rokov.

Počas epidémie bolo zatiaľ hlásených 15 veľmi ťažkých priebehov ochorení.

„Vyžiadali si hospitalizáciu, neraz na jednotkách intenzívnej starostlivosti s umelou pľúcnou ventiláciou, ohrozujúce život chorého. To sú priame ohrozenia zdravia. Chrípka však časom skomplikuje priebeh základného ochorenia, ako sú srdcové, pľúcne, onkologické ochorenia. Tie sa do evidencie už nedostanú, ale bývajú príčinou zbytočných ľudských tragédií. Zbytočných preto, lebo sa im dalo predísť očkovaním,“ hovorí Krištúfková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Povinné očkovanie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie