Denník N

Na dvor Prezidentského paláca opäť vnikol človek, kým prišla hliadka, ušiel

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Prezidentskom paláci mali už tretí bezpečnostný incident za posledný rok.

V pondelok preskočil neznámy muž plot okolo Prezidentského paláca a dostal sa na jeho vnútorné nádvorie, ktoré slúži aj ako parkovisko pre zamestnancov alebo hostí paláca. Zadržala ho ochranka, ktorá automaticky privolala policajnú hliadku. Keď muž zbadal prichádzať hliadku, policajtom ušiel. Nechal im všetky svoje doklady.

Incident potvrdila Andrea Dobiášová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra. „Priebeh toho, čo sa presne stalo, ešte vyhodnocujeme a následne bude vyvodená zodpovednosť,“ povedala. Muž vraj najprv pokojne s ochrankou čakal na privolanú hliadku, ale keď ju zbadal, spanikáril a dal sa na útek.

Prezidentská kancelária žiada riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, aby vysvetlil pondelkový bezpečnostný incident v prezidentskom paláci a zabezpečil adekvátnu ochranu paláca. Vyhlásil to hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Len nedávno sa pre nedostatočnú ochranu paláca udiala zmena na poste riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Z funkcie odišiel Radovan Horváth a vystriedal ho Peter Krajčírovič.

Horváth požiadal o uvoľnenie z funkcie po tom, čo sa v júni vnútri po paláci prechádzal cudzí človek. Strávil tam 20 minút a ochrankári vyhodnotili spustený alarm ako falošný poplach. Polícia tohto Čecha po niekoľkých dňoch zadržala.

Ďalší poplach mali v paláci v júli. Išlo o Srba, ktorý tiež preskočil plot. Ochrankári ho zadržali a odovzdali polícii.

Predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar budú v stredu o 9:30 ráno informovať o vzniku Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie