Denník N

Za rok sa vrátilo z cudziny cez štátny program 8 odborníkov, miesto bolo pre 27 ľudí

Univerzita Komenského v Bratislave má ďalší problém s učiteľom, ktorý opisoval a chce sa stať profesorom. Foto – TASR
Univerzita Komenského v Bratislave má ďalší problém s učiteľom, ktorý opisoval a chce sa stať profesorom. Foto – TASR

Aj keď na návrat odborníkov vyčlenil štát milión eur, za rok sa vyčerpala tretina sumy. Ministerstvo školstva napriek tomu hovorí o priaznivom výsledku.

Slovensko má problém s tým, že mladí ľudia odchádzajú do zahraničia a už sa nevracajú späť. Vláda chcela tento negatívny jav aspoň trochu zvrátiť, a tak sa rozhodla zaplatiť odborníkom za to, že sa z cudziny vrátia.

Ak sa vráti mladý odborník, ktorý má menej ako 40 rokov, môže dostať 10-tisíc eur. Ak sa vrátil expert, teda odborník, ktorý v zahraničí pôsobil aspoň desať rokov, môže získať 50-tisíc eur. Podmienkou však je, aby po návrate pracovali pre štát.

A ako to s návratom na Slovensko po roku vyzerá? Štát vypísal štyri výzvy, celkovo ponúkal 27 pozícií, z toho 16 pre mladých odborníkov a 11 pre expertov.

Spolu sa vrátilo osem ľudí – štyria experti a štyria mladí odborníci.

Ministerstvo školstva, ktoré má schému na starosti, hovorí o pozitívnom výsledku. Na otázku, či nie je málo, že sa vrátilo len osem odborníkov, povedali: „Na základe doterajších skúseností je možné výsledky podpornej schémy vnímať priaznivo.“

Pre porovnanie – Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií zverejnil analýzu, kde opisuje, ako veľmi zo Slovenska ľudia odchádzajú. „Slovensko čelí popri demografickej kríze aj významnému úniku mozgov. Podľa registra zdravotných poisťovní klesol počet ľudí žijúcich na Slovensku za posledných 15 rokov o 300-tisíc, čo predstavuje približne 5 percent obyvateľstva, a každý rok naďalej klesá,“ napísali štátni analytici.

Podľa ich údajov za rovnaké obdobie má viac ako polovica odchádzajúcich menej ako 30 rokov. Z končiacich vysokoškolských študentov odchádza do zahraničia približne každý desiaty, čo predstavuje odchod investície štátu do vzdelania vo výške 44,8 milióna eur. Najčastejšie končia mimo Slovenska absolventi lekárskych fakúlt.

Minuli len tretinu peňazí

Návrat odborníkov zo zahraničia štát podporil sumou milión eur. Z toho však za minulý rok minul menej ako tretinu – 305-tisíc eur. Ďalší milión môže minúť tento rok.

Podporná schéma je podľa ministerstva školstva pre ľudí, ktorí majú záujem o dlhodobé pôsobenie na Slovensku. Podľa zmluvy však stačí, ak budú pracovať pre štát dva roky.

Záujem podľa ministerstva ovplyvňuje aj to, na aké pozície ľudí hľadajú.

„V rámci jednotlivých kôl výzvy evidoval administrátor schémy výrazný záujem o informácie zo strany potenciálnych uchádzačov. Tieto skutočnosti poukazujú na potenciál schémy aj v ďalších obdobiach,“ tvrdí ministerstvo školstva. Po vyhodnotení schémy chcú zvážiť možnosti využitia ďalších spôsobov jej propagácie v budúcom období.

Problémové tituly

Ľubica Beňušková, ktorá bola 13 rokov na univerzite na Novom Zélande a vrátila sa na Slovensko ako jedna zo štyroch expertov, opísala aj problémy, ktoré schéma má. Tvrdí napríklad, že veci dlho trvajú.

„Prišla som domov s tým, že som už mala odsúhlasený grant z ministerstva školstva na návrat domov, ale peniaze som dostala až šesť mesiacov po návrate, v júli. Je to nepružné. Aj pracovať som mohla začať len vďaka náhode, lebo kolegyňa išla na materskú dovolenku a požičala mi počítač,“ povedala v rozhovore. Na počítač čakala takmer rok.

„Mala som šťastie, že som získala profesúru na Univerzite Komenského,“ pokračuje Beňušková. Pozná totiž ľudí,  ktorí mali profesúru z významných zahraničných univerzít a slovenské zákony im ju neuznávajú. Akceptujú študentské tituly – bakalár, magister, doktor, inžinier, ale nie vyššie tituly ako docent a profesor.

„Mám kamaráta, ktorý je v Anglicku, dostal tam titul profesora a informoval sa o návrate na Slovensko. Ale povedali mu, že bude musieť nastúpiť ako odborný asistent za 600 eur mesačne. To je niečo, čo treba zmeniť,“ hovorila Beňušková.

Ministerstvo sa bráni. „Išlo len o jeden prípad, z dôvodu schvaľovacieho procesu pri uzatváraní zmluvy,“ tvrdí.

Beňušková vraví, že program ako taký je dobrý, ale toto treba zmeniť. „Ak niekto získa titul docent a profesor na lepšej škole, ako je Univerzita Komenského, čo je ľahké zistiť, mali by mu ho automaticky uznať aj u nás,“ dodáva.

Kde sa odborníci po návrate zamestnali: 

  • Ľubica Beňušková obsadila pozíciu „univerzitný profesor“ na Univerzite Komenského v Bratislave – fakulta matematiky, fyziky a informatiky.
  • Michal Chudý obsadil pozíciu „odborný asistent“ na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave – fakulta elektrotechniky a informatiky.
  • Tibor Macko obsadil pozíciu vedecký pracovník pre oblasť geometria na Matematickom ústave SAV.
  • Martin Kolisek obsadil pozíciu vedecko-výskumný pracovník na Univerzite Komenského v Bratislave –Jesseniova lekárska fakulta v Martine.
  • Igor Čajko obsadil pozíciu ekonomický analytik na ministerstve financií.
  • Soňa Muzikářová obsadila pozíciu makroekonomická analytička na ministerstve financií.
  • Katarína Lučivjanská obsadila pozíciu odborný asistent na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika – prírodovedecká fakulta, Ústav matematických vied.
  • Peter Šiška obsadil pozíciu profesor environmentalistiky na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave – fakulta prírodných vied.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie