Denník N

Trumpov kandidát na sudcu najvyššieho súdu: Obamov spolužiak, pro-life konzervatívec

Neil Gorsuch so svojou manželkou a Donaldom Trumpom po tom, čo Trump oznámil jeho nomináciu. Foto – TASR/AP
Neil Gorsuch so svojou manželkou a Donaldom Trumpom po tom, čo Trump oznámil jeho nomináciu. Foto – TASR/AP

Neil Gorsuch je najmladší kandidát na sudcu najvyššieho súdu za 25 rokov, Demokrati aj mimovládky sa obávajú, že súd bude po jeho nominácii konzervatívnejší.

Presne tak, ako to sľúbil svojej voličskej základni, nominoval americký prezident Donald Trump na pozíciu sudcu najvyššieho súdu právnika známeho svojou pro-life orientáciou.

„Sudca Neil Gorsuch má výnimočné právnické zručnosti, geniálne myslenie, obrovskú disciplínu a podporu oboch strán. Keď ho nominovali na sudcu odvolacieho súdu, senát ho potvrdil jednohlasne,“ povedal o svojom kandidátovi Trump, keď ho v hlavnom vysielacom čase predstavil americkej verejnosti.

49-ročného Neila Gorsucha, momentálne federálneho sudcu na odvolacom súde v Colorade, však na rozdiel od minulosti nečaká hladký schvaľovací proces. Demokrati signalizovali, že bývalému spolužiakovi Baracka Obamu z Harvardu budú robiť problémy.

Dôvody sú dva: jeho právne názory a pomsta za to, ako minulý rok republikáni zablokovali Obamovi možnosť nominovať svojho kandidáta.

Počkajme do volieb

Miesto deviateho sudcu najvyššieho súdu je voľné takmer rok, od smrti sudcu Antonina Scaliu. Známy konzervatívec a Gorsuchov vzor zomrel 13. februára. Obama sa pokúsil na jeho miesto dosadiť Merricka Garlanda, označovaného za skôr liberálneho sudcu, ale republikánska väčšina v senáte vyhlásila, že ide o volebný rok a nového člena najvyššieho súdu by mal vybrať až nový prezident. Preto zastavila všetky procedúry, ktoré súviseli s Garlandovým dosadením. Vtedy sa hovorilo, že ide o v americkej histórii veľmi nezvyčajný jav.

Republikáni vymenovanie nového sudcu zastavili z obavy, že súd by sa vychýlil príliš doľava. Do smrti Scaliu totiž na súde sedeli štyria konzervatívci, štyria liberáli a sudca Anthony Kennedy, ktorý raz hlasoval s jednými a niekedy s druhými.

Ak sa Trump rozhodol na najvyšší súd vrátiť niekoho v štýle Scaliu, nemohol si vybrať lepšie. Sám Gorsuch sa k jeho odkazu hlási. „Sudca Scalia bol lev práva. Či s ním súhlasili, alebo nie, všetci jeho kolegovia uznávali jeho múdrosť a humor a podobne ako im, aj mne chýba,“ vyznal sa Trumpov nominant.

Gorsuch je najmladším kandidátom na post na najvyššom súde za ostatných 25 rokov. Aj to signalizuje, že pomerne rýchlo postupoval na sudcovskom rebríčku. Absolvoval najlepšie školy a má za sebou aj desaťročnú prax v prominentnej advokátskej kancelárii.

Aj jeho názoroví oponenti uznávajú, že je mimoriadne vzdelaný, rozhľadený, bystrý a britký sudca, ktorého rozsudky je radosť čítať. Netají sa, že je odporcom potratov, eutanázie (napísal o tom aj knihu), vyznáva náboženskú slobodu a výhradu svedomia.

Kto má z neho obavy

Jeho nomináciu kritizujú pro-choice skupiny (podľa nich by ženy mali mať pri potratoch právo slobodne sa rozhodnúť). „Gorsuch reprezentuje existenciálnu hrozbu legálnym potratom v USA a nikdy si nesmie obliecť talár sudcu najvyššieho súdu,“ vyhlásila líderka organizácie NARAL, ktorá sa zasadzuje za podporu reproduktívnych práv. Podobne sa vyjadrili aj iné organizácie.

Pravdou však je, že o potratoch, či ich zákonnosti, Gorsuch zatiaľ rozhodoval minimálne. V jednom zo sporov, čo riešil, však vyhlásil, že súkromní zamestnávatelia, ktorí majú náboženské výhrady, majú právo namietať, ak zdravotné poistenie, čo platia zamestnankyniam, obsahuje aj príspevok na antikoncepciu.

Najvyšší súd čaká rozhodovanie nielen o týchto témach, ale aj o volebnom práve, diskriminácii LGBT ľudí, environmentálnych otázkach a dá sa očakávať, že aj o Trumpových nariadeniach ohľadne imigračnej politiky, ktoré spochybnili viacerí sudcovia a niektoré americké štáty.

Stále však platí, že ak Gorsucha senát schváli, čo nie je také isté, lebo demokrati budú požadovať, aby ho podporilo 60 senátorov, pričom republikánov je 52, len vyrovná pomer síl. Riziko však spočíva v tom, že kedysi bol Kennedyho súdnym úradníkom a dobre ho pozná, preto by mohol mať na 80-ročného sudcu vplyv.

Tí, čo sa obávajú, že súd sa stane konzervatívnejším, upozorňujú, že vek Kennedyho a liberálnej sudkyne Ruth Bader Ginsburgovej (84) je pomerne rizikový a môže sa stať, že Trump ešte v tomto funkčnom období bude musieť vymenovať ďalšieho sudcu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie