Denník N

Uhádne kúzelník číslo, na ktoré myslíte? Psychológ skúmal, v čom trik spočíva

Kúzlo upútalo psychológov natoľko, že o ňom živo debatovali na Facebooku. Spravili niekoľko experimentov, aby odhalili záhadu triku.

Uhádne kúzelník a iluzionista Rick Lax číslo, na ktoré myslíte? Spravte si malý kvíz.

Hádanka spočíva v troch jednoduchých matematických úlohách: 5 + 3 = 8, 9 + 2 = 11 a 10 – 6 = 4. V zadaní je, aby sme odpovedali rýchlo. Keď úlohu vyriešite, vyberte si ľubovoľné číslo medzi 5 a 12. Ktoré ste si vybrali vy? Je to sedmička?

Ak áno, patríte k ďalším viac ako 210-tisíc ľuďom s rovnakým tipom. V čom trik spočíva, skúmal Rolf Zwaan, psychológ z univerzity v Rotterdame.

Kúzlo upútalo psychológov natoľko, že o ňom debatovali na Facebooku na stránke Diskusná skupina o psychologických metódach.

Uli Schimmack, moderátor skupiny a psychológ z univerzity v Toronte, napísal, že má pochybnosti o úspešnosti kúzelníkových schopností, pretože nevieme nič o prípadoch, keď zlyhal: „Nevieme, ako často uspel. Jediné, čo vidíme, je milión zdieľaní. Je to, ako keď čítate časopis Psychological Science. Vidieť len úspechy.“

Najobľúbenejšie číslo?

Vo vede sa takému problému hovorí publikačné skreslenie (z angl. publication bias). Znamená, že sa publikujú hlavne pozitívne výsledky, ale tie negatívne, keď sa nejaká teória spochybní, skončia často iba v šuplíku autorov. Výsledkom je pokrivená veda: chybne sa hlásime k teórii, ktorá je mylná, lebo negatívne výsledky sa nevydali.

Zwaan považuje také vysvetlenie za možné, ale z psychologického hľadiska nezaujímavé. A tak si kladie otázku, čo by mohlo obľubu sedmičky vysvetliť. Údajne ide o jedno z najpopulárnejších čísel, takže mnohým z nás jednoducho príde na myseľ, píše Scientific American.

Túžba po autonómii?

Ďalšie vysvetlenie, ktoré Zwaan testoval, je, že ľudia túžia po autonómii, a tak si vybrali číslo, ktoré ako jediné nebolo v príklade spomenuté. Psychológ spravil jednoduchý experiment, v ktorom úlohy pozmenil tak, že v nich nezaznie číslo osem (5 + 1 = 6, 9 + 2 = 11, 10 – 3 = 7). Ak je Zwaanova hypotéza pravdivá, mali by ľudia tentokrát tipovať osmičku.

Hypotéza sa nepotvrdila. Ako píše psychológ, „ľudia jej ukázali prostredník. Stále si vyberali sedmičku a moja osmička neprekonala ani tú mizernú šestku“.

number_blog1
Experiment č. 1: Čísla, ktoré si ľudia vyberali. Foto – Rolf Zwaan blog

Priming

Schimmack navrhol inú hypotézu a tvrdil, že ľudia si vyberali sedmičku, lebo ich k nej kúzelník podvedome naviedol. Ako? Výber medzi číslami 12 a 5 dáva jednoduchý príklad: 12 – 5 = 7 (ľudia odčítali, lebo posledný príklad, ktorý počuli, bol 10 – 3, teda odčítanie).

Takže Zwaan spravil ďalší experiment. Ak je hypotéza správna, ľudia by si mali vybrať číslo 8, ak im dáte na výber medzi 5 a 13.

picture1
Experiment č. 2: Čísla, ktoré si ľudia vyberali. Foto – Rolf Zwaan blog

Čo sa ukázalo? Že ľudia siahli najviac po osmičke. „Evidentne je možné presmerovať náš výber od sedmičky. Priming žije!“

Sociálny priming je odborné pomenovanie pre jav, keď drobné vplyvy podvedome ovplyvňujú naše správanie. Bez toho, aby si to ľudia uvedomovali, siahli po osmičke, lebo sú citliví na podnety z okolia, ktoré však nedorazia do ich vedomej pozornosti.

Na odčítaní záleží

V ďalšom experimente dal Zwaan ľuďom na výber medzi 5 a 13 bez toho, aby zadaniu predchádzali akékoľvek matematické operácie. Ukázalo sa, že ľudia sa opäť vrátili k sedmičke, pretože ich k odčítaniu „nepostrčilo“ zadanie, v ktorom by sa takáto operácia nachádzala.

V poslednom, štvrtom experimente ľudia riešili matematické operácie, v ktorých odčítanie chýbalo (5 + 1 = 6, 9 + 2 = 11, 7 + 3 = 10). Ľudia opäť uprednostňovali sedmičku, hoci len o málo.

„Jediný experiment, v ktorom si ľudia vybrali číslo 8, bol ten druhý, v ktorom posledná matematická operácia bola odčítanie, a v ktorej odčítanie medzi číslami 13 a 5, z ktorých si ľudia mali vybrať, dalo číslo 8.“ Ak psychológ ľudí podvedome nepostrčil k tomu, aby odčítali, vybrali si sedmičku, možno preto, že je to také populárne číslo.

Myseľ ako ľadovec

Kúzelnícky trik Ricka Laxa s výberom čísla je lekciou z toho, ako funguje ľudská myseľ, ktorá pripomína ľadovec. Pod malým kúskom vedomia, ktorý vykukuje nad hladinu, je ukrytá masa duševných procesov, ktoré si vôbec neuvedomujeme.

Podľa známeho neurovedca Davida Eaglemana, ktorý na Stanforde vedie laboratórium na výskum mozgu, ide o efektívnu deľbu. V knihe Incognito hovorí, že ak by sme si boli vedomí každej drobnosti, náš mozog – ktorý má iba obmedzenú výpočtovú kapacitu – by to nezvládol. Niektoré veci je proste výhodné robiť automaticky a našu myseľ nimi zbytočne nezaťažovať.

Na úplný záver dodajme, že sociálny priming v ostatnom čase mimoriadne kritizujú. Experimenty, ktoré by ho mali dokazovať, sú notoricky známe tým, že sa ich nedarí opakovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Hádanky

Veda

Teraz najčítanejšie