Denník N

Odkotúľali sa vám lieky? Volajte 155!

Milý pán Sulík, uvažovať uprostred Európy o národnom štáte je donebavolajúca hlúposť.

Maďarčina má pre prípad, že niekto povie kolosálnu hlúposť, slovné spojenie „odkotúľali sa mu lieky“. Človek hovorí sprostosti preto, lebo v ten deň neužil predpísané lieky.

Na odkotúľané lieky som si spomenul aj vtedy, keď Richard Sulík hovoril o tom, že uvažuje v kategórii národných štátov. Sulík sa týmto vyhlásením pripojil k Viktorovi Orbánovi, ktorý už niekoľko rokov opakuje, že blahobyt v Európe vytvoria len silné národné štáty. Silné národné štáty potom uzavrú spojenectvá, hovorí Orbán, a vytvoria Kanaán. Netreba odovzdávať kompetencie Bruselu, nie je potrebný spoločný právny poriadok či spoločné európske smernice. Potrebujeme silné národné štáty a všetko bude krásne.

Rád by som však pozornosť oboch pánov upriamil na to, že rozpory medzi národnými štátmi viedli v 20. storočí k dvom svetovým vojnám. V roku 1914 si šli po krkoch dva veľké národné štáty (Nemecko a Francúzsko) a v roku 1938 Hitlerov národný štát s odvolaním sa na útlak nemeckej menšiny na sudetskom území skoncoval s Československom. S tým Československom, ktoré v mene myšlienky národného štátu vzniklo v roku 1918 v Paríži. Tvrdili nám totiž, že existuje československý národ.

Milý pán Sulík!

Uvažovať uprostred Európy o národnom štáte je donebavolajúca hlúposť! Knieža Talleyrand by na vaše vyhlásenie zareagoval slovami, že „to už nie je hriech, ale chyba“. Národné štáty sa totiž v Európe dajú vytvoriť len násilím.

Veríte predstave, že silné národné štáty budú bez dohľadu Európskej únie či NATO slušne vzájomne rokovať? Ihneď by začali vyťahovať svoje staré krivdy a uvažovať nad tým, ako by mohli svojmu susedovi ukradnúť kus zeme. Národné štáty sa nedokážu slušne dohodnúť nielen medzi sebou, ale ani so svojimi menšinami.

Orbán roky hovorí o tom, že ochráni záujmy Maďarov. Rozumiete? Nemcov, Slovákov atď. žijúcich v Maďarsku nespomína, ide mu len o Maďarov.

Sulík zasa tvrdí, že na Slovensku majú prioritu Slováci. Milý čitateľ, ak teda máte českú manželku či maďarského manžela, môžete sa zbaliť. Rómovia by boli urobili lepšie, keby sa ani nenarodili.

Žiaľ, Sulík povedal takú hlúposť, akoby americký prezident vyhlásil America first! Že by to už vyriekol? Nuž, čaká nás pekný svet.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie