Denník N

Prečo nie je energetický nápoj vhodný pre deti

Energetické nápoje deťom nepomáhajú. FOTO - TASR
Energetické nápoje deťom nepomáhajú. FOTO – TASR

Kofeín z energetických nápojov môže byť pre naše deti nebezpečný. Podľa vedcov by sa mali takéto nápoje označovať rovnako ako voľnopredajné lieky v lekárni a spomenúť na obaloch riziká a vedľajšie účinky.

Kofeín má pozitívne aj negatívne vplyvy na náš organizmus v závislosti od požitej dávky. Pre dospelého človeka je 300 miligramov kofeínu denne často prospešných. Ale v prípade tehotných žien, detí a dorastu to tak nie je.

Energetické nápoje obsahujú približne 300 miligramov kofeínu v jednej plechovke. Pre porovnanie je to toľko kofeínu ako v troch presách. Energetické nápoje však často obsahujú aj extrakt z guarany, ktorá obsahuje 40 – 80 miligramov kofeínu. Ten sa však v niektorých prípadoch v celkovom obsahu neuvádza.

Výrobcovia propagujú svoje energetické nápoje ako produkty pre športovcov, študentov a ľudí, ktorých profesia vyžaduje neustálu pozornosť. Tieto nápoje sa však často pijú na diskotékach a v kombinácii s alkoholom alebo drogami.

ČÍTAJTE VIAC
Čo hovoria vedecké štúdie o káve? Telu skôr pomáha, ak sa nepije vo veľkom. 

Zdravotné riziká

Naren Gunja zo Sydney publikoval ešte v roku 2012 štúdiu, podľa ktorej sa celkový počet hospitalizovaných detí a dorastu pre konzumáciu kofeínu každoročne zvyšuje.

Počas  siedmich rokov študovali záznamy nemocníc a zistili vyše 215 nahlásených prípadov hospitalizácie detí do 17 rokov, ktoré mali ťažkosti po požití energetických nápojov, ako napríklad búšenie srdca, chvenie tela, podráždenie žalúdka, nespavosť a nervozitu.

Až 22 pozorovaných pacientov dokonca prejavilo náznaky závažnej srdcovej a neurologickej toxicity ako záchvaty, halucinácie alebo arytmickú či srdcovú ischémiu.

Ľahká dostupnosť

Dostupnosť energetických nápojov je veľmi vysoká. V potravinách ich predajú dokonca aj maloletým deťom, a to aj napriek tomu, že takáto vysoká dávka kofeínu je pre ich telá nebezpečná. Reklamy tiež nepomáhajú, dozviete sa iba to, že vám takéto nápoje dodajú energiu, prípadne krídla, no nespomínajú sa žiadne zdravotné riziká ani vedľajšie účinky.

V poslednom čase sa konzumácia takýchto nápojov deťmi od dvoch do jedenástich rokov viac ako zdvojnásobila. V roku 2000 ich pili tri percentá detí, v roku 2008 jedenásť percent. Pri adolescentoch sa toto číslo strojnásobilo, zo štyroch percent ich v roku 2008 bolo až dvanásť percent.

Riziká nápojov s kofeínom

Aké riziká teda hrozia deťom a dorastu po konzumácii nápojov s vysokým obsahom kofeínu a cukru? Napríklad poruchy spánkového režimu, dôležitého pre správny rast, vývoj a učenie, potlačenie apetítu najmä u dievčat, ospalosť počas dňa, ktorá narúša pozornosť v škole, či zmeny nálad.

Ak sa kofeínom predávkujú, hrozí im zvýšený krvný tlak, trasenie tela, záchvaty a halucinácie.

Dôkazy, že kofeín negatívne vplýva na deti, sú jasné a závažné. Podľa vedcov by sa mali energetické nápoje regulovať a označiť rovnako ako kofeín obsahujúce voľnopredajné liečivá. Na obale by mali mať napísané zdravotné riziká a mal by sa kontrolovať ich celkový obsah kofeínu.

Samozrejme, je potrebný ďalší výskum. Kým však budeme vedieť viac o bezpečnosti a vplyve energetických nápojov na rast a vývoj našich detí, mali by sme sa snažiť ustriehnuť množstvo kofeínu, ktoré denne skonzumujú. Ten sa totiž nachádza nielen v energetických nápojoch, ale aj v zelenom a čiernom čaji, kolových nápojoch a čokoláde.

Štúdie sú dostupné z doi: 10.5694/mja11.10838,10.1111/nure.12150, 10.1111/nure.12150, 10.1016/j.jand.2012.09.016,

Autorka je doktorandkou chémie na Univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku. Momentálne sa venuje výskumu umelých enzýmov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie