Denník N

Kapitán Danko padol o 3,6 percenta, Smer plukovníka Fica získal

Bozkávanie výložiek spôsobilo SNS najväčší pád preferencií za posledné roky. Mohol na ňom získať Fico aj Kotleba.

https://datawrapper.dwcdn.net/MsMlG/1/

Kauza povýšenia predsedu SNS Andreja Danka na kapitána zrejme výrazne poškodila jeho imidž aj imidž strany. Podľa prieskumu agentúry Focus si SNS od decembra pohoršila o 3,6 percentuálneho bodu a s desiatimi percentami sa z druhého miesta rebríčka popularity prepadla až na piate.

Ide o najväčší prepad preferencií strany za posledné roky a jej popularita sa vrátila na úroveň začiatku roka 2016, keď ešte SNS nebola vo vláde a ani v parlamente. Až do januára sa pritom preferencie strany držali blízko rekordnej úrovne, akú mala naposledy v roku 2008 ešte za Jána Slotu.

V čase bozkávania výložiek

Focus nie je jediná agentúra, ktorá v posledných mesiacoch zaznamenala výraznejší pokles SNS. Preferencie okolo 10 percent jej nameral aj Polis, čo bol oproti októbru pokles o štyri percentuálne body.

Focus zbieral údaje medzi 21. a 27. januárom, teda keď kauza kapitán vrcholila. Prvý text o povýšení zverejnil Denník N 18. januára, o deň neskôr Andrej Danko v priamom prenose bozkával výložky a 23. januára sa ho zastal minister obrany Peter Gajdoš podivnými výrokmi, ako napríklad „rozkaz je viac ako zákon“ a sociálne siete vo veľkom zaplavili Dankove karikatúry a koláže.

Naštvanosť a sarkazmus odoberá body

„Neviem si predstaviť, s čím iným by taký výrazný pokles v tak krátkom čase súvisel,“ hovorí o súvislosti medzi pádom popularity SNS a Dankovým povýšením šéf Focusu Martin Slosiarik. „Ľudia to určite prečítali ako prejav papalášizmu. Bolo to všade a išlo o top kauzu a nielen pokiaľ ide o SNS.“ Analytik v čase kauzy kapitán robil po Slovensku kvalitatívne prieskumy a keď sa respondentov pýtal, čo nové sa na Slovensku stalo, okamžite reagovali vetou o Dankovom povýšení. „Bolo to pre tých ľudí prvé po ruke. V tých odpovediach bola cítiť naštvanosť, ktorá prechádzala až do sarkazmu.“ Takýto prípad však podľa sociológa prispieva k zvyšovaniu nedôvery ku všetkým zavedeným politickým stranám, nielen k SNS.

Môže mať kauza kapitán dlhodobejší dosah na Danka a jeho stranu? Slosiarik to nevylučuje, keďže išlo o kauzu naviazanú priamo na predsedu SNS a aj preferencie strany sú podľa neho naviazané na sympatie k Andrejovi Dankovi.

Prípad povyšovania politikov však zjavne neuškodil Smeru, v ktorom minister obrany Martin Glváč povyšoval do hodnosti plukovníka Roberta Fica a aj ďalších členov minulej vlády. Smer si oproti decembru dokonca polepšil o 4,6 percentuálneho bodu a vrátil sa na úroveň jesene. Strana v decembri zaznamenala najväčší pokles, išlo však o čas, keď vrcholila kauza Evka a Fico častoval novinárov pomenovaniami ako špinavé protislovenské prostitútky.

Martin Slosiarik si myslí, že teraz veľká časť voličov SNS sklamaných z kapitána Danka prešla práve k Smeru.

Rastie aj Kotleba

Vysokú popularitu si drží aj SaS (13,2 percenta), ktorá je opäť stranou s druhými najvyššími preferenciami. Nad 10 percent sa však dostali kotlebovci, čo je v prieskumoch Focusu ich vôbec najlepší výsledok. Neofašistická strana pritom v posledných mesiacoch pritvrdila vo svojej rétorike a výroky jej predstaviteľov sú otvorene rasistické a antisemitské.

Zvýšila sa aj popularita OĽaNO (10,2 percenta), rýchly rast preferencií Sme rodina Borisa Kollára sa zastavil na 7,4 percenta. Do parlamentu by sa dostal aj Most-Híd (6,4) a zrejme aj KDH (5,3 percenta).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie