Denník N

Danko: S Ficom som štyri dni nehovoril, Erik Tomáš je donášač (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:30 – Predseda parlamentu Andrej Danko znovu zaútočil na poslanca Smeru a Ficovho mediálneho poradcu Erika Tomáša, Holjenčík odstúpil.

Vo vláde môže nastať prvá koaličná kríza. Vo štvrtok ráno to na tlačovej besede povedal predseda SNS Andrej Danko. Dôvodom je situácia okolo šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka a faktúr, pre ktoré podľa Danka ľuďom „stúpol tlak“.

Danko povedal, že s premiérom Robertom Ficom už sedem dní nehovoril. Odpovedal tak na otázku, čo očakáva od stretnutia Fica s Holjenčíkom, ktoré sa na úrade vlády začalo ráno o 9.30.

Video: Danko zmieňuje koaličnú krízu, Fico nevidí dôvod na nervozitu
autor: Martina Koník

Danko sa opravil, vzťahy sú napäté

„Nemám informácie, že je na úrade vlády, pretože sedem dní nekomunikujeme s premiérom, a verím, že sa premiérovi podarí to, čo je aj politická zodpovednosť – ozrejmiť konanie pána Holjenčíka,“ povedal Danko. To však nebola pravda, pretože v pondelok sa konala koaličná rada. Danko a Fico sa o tom rozprávali aj v nedeľu, boli hosťami diskusnej relácie v TA3.

„Môžem sa pozdraviť s pánom predsedom. Zajtra sa vidíme, ďakujem pekne,“ povedal Fico Dankovi, keď sa v štúdiu striedali. „Takže kvitujem postup vlády a verím, že zajtra na koaličnej rade budeme pokračovať v debate o energetických podnikoch. Štát je v týchto spoločnostiach štatistom,“ povedal tiež v nedeľu Danko.

Po desiatej Danko poslal ospravedlnenie, že chcel povedať štyri dni, a nie sedem. „Dovoľte mi opraviť vyjadrenie pána predsedu SNS Andreja Danka, ktorý na tlačovej besede informoval, že 7 dní nekomunikuje s premiérom Robertom Ficom. Nekomunikuje s ním 4 dni, nie 7, za chybu sa pán predseda ospravedlňuje,“ napísalo tlačové oddelenie SNS.

Ako manželstvo pred rozvodom

„Komunikácia týkajúca sa tejto oblasti narušila niektoré vzťahy v koalícii, ale aj iné udalosti, ktoré sa vďaka Erikovi Tomášovi dejú. Každá koalícia je ako manželstvo pred rozvodom. Viete, že raz sa rozvediete, ale musíte kvôli deťom žiť ďalej a komunikovať,“ hovoril predseda parlamentu.

Erik Tomáš je poslancom Smeru a šéfom mediálneho tímu premiéra. Danko ho kritizuje opakovane. Podozrieva ho, že naňho novinárom donáša informácie. Situáciu ešte v lete s Dankom riešil aj premiér Fico, Danko vtedy skoro Tomáša vyrazil zo svojej kancelárie.

Erik Tomáš reagoval, že už ho dlhšie svrbí jazyk, ale zdravý rozum a profesionalita mu vravia nereagovať. „Môžem len pánovi Dankovi odporúčiť, aby sa aj v kontexte posledných udalostí viac ako mne venoval práci svojho PR tímu. Môžem len zopakovať, že mi záleží na stabilite koalície a nikdy by som neurobil žiadny krok, ktorý by ju narušil,“ povedal Tomáš. Zrejme narážal na prieskum Focusu, ktorý vo štvrtok ukázal, že kým Smer si svoje preferencie drží, SNS klesla o 3,5 percenta.

„Na púšťača zákulisných informácií pre bulvár a opozíciu reagovať nebudem,“ napísal na to Danko Denníku N. Predseda SNS nemá žiadny mediálny tím, pracuje preňho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková a ďalšia pracovníčka tlačového odboru, Eva Kliská.

Ešte v októbri Danko pre Plus 7 dní vyhlásil, že „Erik Tomáš nepatrí k typu ľudí, s akými by som ja chcel spolupracovať“. Tomáš na to hovoril, že žiadnu antikampaň proti Dankovi nerobí a sú to klebety.

Danko Tomáša spomínal aj v ďalších rozhovoroch. „Sú ľudia v okolí premiéra, aj medializovaný Erik Tomáš, ktorí ťažko vnímajú to, že dnes dokáže mať SNS 13 – 14 percent, o desať viac, ako keď som ju prebral po Slotovi,“ povedal Danko pre .týždeň. V decembri zase vyhlásil, že Erik Tomáš a Marek Maďarič robia všetko pre zhoršenie vzťahov SNS a Smeru.

Tomáša skritizoval aj nedávno, v rozhovore pre Plus 1 deň. „My sme nemali nikdy vzťah, ani nemáme. Rešpektujem ho, že robí všetko pre to, aby udržal svojej strane čísla a zachoval si dôveru premiéra,“ povedal o Tomášovi. „Ja priamo s Erikom Tomášom nekomunikujem. Veľmi citlivo však vnímam niektoré mená v jeho mediálnom tíme. Je na zamyslenie, že na úrade vlády pracuje pán Hlaváč, blízky priateľ a spoločník pána Cholevu, ktorého som niekoľkokrát označil, že zlikvidoval svojím politickým PR stranu Sieť. A on mi to dnes vracia svojimi aktivitami na sociálnych sieťach a jeho analýzami,“ povedal tiež Danko.

„Je zrejmé, že niektoré veci sa v koalícii musia vysvetliť,“ vyhlásil predseda parlamentu vo štvrtok ráno.

Fico nevidí dôvod na nervozitu

Robert Fico koaličnú krízu nechcel komentovať. „Nevidím žiadny dôvod na nervozitu,“ povedal Fico.

„Bolo to presne na našich výjazdoch v regiónoch, kde sa nám sťažovali primátori a starostovia na predražené faktúry, my sme okamžite konali,“ povedal Fico. Nebol to podľa neho on, kto odovzdal energetiku do rúk súkromníkov, ale Mikuláš Dzurinda. Fico tiež oznámil, že Holjenčík sa rozhodol odstúpiť.

Časť Smeru v zákulisí otvorene hovorí o tom, že Danko má paranoju a nie je psychicky dostatočne odolný na to, aby bol v politike.

Trochu to naznačil aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Pán Danko vstúpil do politiky teraz. Samozrejme, má určité, možno ideálne predstavy o politike. Všetko však nefunguje tak, ako sú predstavy idealistov,“ hovorí Bugár. Nemyslí si, že by bola koaličná kríza. „Neprikladal by som tomu veľkú váhu, to my vyriešime. Ja som už skoro 34 rokov šťastne ženatý a žiadnu krízu neočakávam.“

Erik Tomáš pracuje pre Fica od roku 2012. Ešte predtým však pracoval 6 rokov pre Roberta Kaliňáka ako jeho hovorca a aj ako hovorca Smeru. Do roku 2006 pracoval ako redaktor Markízy, s viacerými novinármi si ešte zo svojich novinárskych čias tyká a má dobré vzťahy. Za zákulisného hráča ho nepovažuje len Danko, ale aj časť ľudí v samotnom Smere. Fico aj Kaliňák ho podľa politikov radi používajú na to, keď potrebujú zaútočiť na politických súperov alebo sa vyhovoriť zo svojich káuz, či ich prekryť kauzou niekoho iného.

Podmienky SNS v energetike

„Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tá nastane, pokiaľ sa v koalícii nedohodneme, čo ďalej v energetike,“ povedal Danko.

Danko ešte pred Holjenčíkovým odstúpením povedal, že požiada o 11.00 Národnú radu o zmenu programu schôdze a dá hlasovať o vyjadrení nedôvery Holjenčíkovi a o výzve pre políciu na vyšetrovanie Holjenčíka. Nič také Danko napokon nepredložil.

Premiér Robert Fico ho predbehol, keď ešte pred jedenástou oznámil Holjenčíkov odchod. Povedal, že Holjenčík sa tak rozhodol sám.

SNS bude tiež podľa Danka požadovať vznik energetického holdingu. „Alternatívou tejto požiadavky bude zlepšenie činnosti ministerstva hospodárstva, vznik samostatnej sekcie,“ povedal Danko. Danko tiež povedal, že mediálna sila niektorých finančných skupín je obrovská. „Niektorí z vás mi potvrdia, že vám v redakciách o J&T a EPH nedovolia písať,“ povedal.

Danko zvolal tlačovku ráno na 9.15. Ešte predtým úrad vlády avizoval, že premiér prijme Holjenčíka o 9.30.

Hrnko: Láska nehádaná nie je milovaná

K láske prirovnal vzťahy v koalícii aj Anton Hrnko z SNS. „Láska nehádaná nie je milovaná,“ povedal pre TASR. Kríza podľa neho nie je. „Žiadna kaša sa neje taká horúca, aká sa varí. Samozrejme, že máme veci, kde sme programovo diametrálne odlišní, a keď sa programové veci dostanú do kolízie, môže to aj zaiskriť.“

Škodí koalícii Erik Tomáš? „No comment. Mne osobne po krku nejde. Problémy v koalícii sú, ale nie je možné to nazvať krízou,“ hovoril Hrnko. „Ale sú niektoré veci, ktoré nás trošku iritujú. Neviem si predstaviť, že by nominant SNS vyniesol nejakú informáciu z úradu a poskytol ju médiám,“ povedal Hrnko.

Ani podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) si nemyslí, že vznikla koaličná kríza. „Funguje sa normálne, možno si to niekto tak vysvetľuje, ale som presvedčený, že kríza nie je.“ Každý si podľa Hrnčiara uvedomuje zodpovednosť v krajine. „Iná alternatíva nie je. Nezaznamenal som vážne názorové problémy, ktoré by túto krajinu ohrozovali.“
Krízu nevidí ani Martin Glváč zo Smeru. „Aj v manželstve a aj medzi partnermi, ktorých si vyberiete, je bežné, že sa vyskytnú možno nejaké konflikty, alebo iné názory. Taký je proste život.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

ÚRSO

Slovensko

Teraz najčítanejšie