Denník N

Sto policajtov extrémizmus nevyhubí

Hlavným faktorom rastu Kotlebovej strany je Ficova ľahostajnosť ku korupcii, polícia, ktorá politicky citlivé kauzy zametá pod koberec, a diletantizmus v riadení štátu.

Autorka je poslankyňou OĽaNO

Z Roberta Fica sa v priebehu niekoľkých dní stal najhlasnejší oponent fašizmu. Dokonca zriadil špeciálnu policajnú jednotku určenú na boj proti extrémizmu a terorizmu, ktorá bude mať viac ako sto policajtov. Treba však pripomenúť, že silnejúci novodobý príbeh fašizmu na Slovensku začal písať práve Robert Fico.

„Aj vrece zemiakov porazí pána Kotlebu,“ hovoril po prvom kole volieb v Banskej Bystrici. Neskôr z volebného úspechu Kotlebu obviňoval Fico pravicu, no nakoniec sa ukázalo, že Kotleba získaval najsilnejšie pozície práve v prostredí, ktoré tradične patrilo Mečiarovi, Slotovi a následne Ficovi.

Dôvera v Kotlebu rastie úmerne s poklesom dôvery k „vládnej štruktúre“

Výsledok volieb v Banskobystrickom kraji vypovedá o tom, že ľudia väčšinou nevolia Kotlebu pre protižidovskú rétoriku, alebo preto, že by sa im páčilo hajlovať či nezmyselne sa zdraviť „na stráž“. Volia ho najmä preto, že vládne strany a osobitne Smer, ktorý je pri moci už desiaty rok, nevedia vyriešiť to, čo ľudí bezprostredne trápi. Bezpečnosť, základnú spravodlivosť a rovnosť pred zákonom, chudobu v najzaostalejších regiónoch.

Hlavným faktorom rastu Kotlebovej strany je Ficova ľahostajnosť ku korupcii, polícia, ktorá politicky citlivé kauzy zametá pod koberec, alebo diletantizmus v riadení štátu, ktorého následky nesú bežní občania, ako sme svedkami pri chaose s cenami energií.

Pritom práve Fico prednedávnom rečnil o tom, že „najlepšou hrádzou proti extrémizmu a diletantom je, ak ľudia dôverujú vládnej štruktúre. Ak dôverujú, že je schopná prinášať výsledky…“

Robert Fico okrem zlyhania vlády v oblasti korupcie a sociálnej spravodlivosti dal extrémizmu na Slovensku ešte jeden darček – utečeneckú psychózu, ktorú pred voľbami vybičoval do krajnosti. Na tejto vlne sa zviezla aj Kotlebova strana a mnohí voliči dali hlas Kotlebovi aj zo strachu z prisťahovalcov.

Paradoxne práve počas vlády Roberta Fica sa niekoľkonásobne zvýšil počet platných pobytov pre prisťahovalcov z moslimských krajín. Na porovnanie môžeme uviesť, že počet platných pobytov pre štátnych príslušníkov napríklad z Iránu sa zvýšil oproti roku 2012 o 654 percent, počet pobytov pre ľudí z Tuniska o 43, z Turecka o 57 percent, hoci v prípade týchto štátov vôbec nejde o krajiny rozvrátené vojnovým konfliktom.

Protiodznačikové opatrenia rast extrémizmu nezastavia

Rastúcu popularitu rôznych extrémistických zoskupení nezníži sto policajtov, ani protiodznačikový rokovací poriadok parlamentu Andreja Danka. Robiť z kotlebovcov martýrov na základe rokovacieho poriadku, ktorý zakazuje propagáciu strany, je neúčinné a kontraproduktívne. V duchu tejto logiky bude musieť byť z rokovacej sály vykázaný akýkoľvek poslanec, ktorý použije napríklad reklamné pero s logom svojej strany.

Zatváraním extrémistov do väzenia alebo trestaním za odznačiky v parlamente, boj s extrémizmom nevyhráme. Samozrejme, trestné činy treba stíhať, no samotný trest atraktivite extrémistických hnutí neublíži. Napokon, aj Hitlerov vzostup začal práve po jeho deväťmesačnom pobyte vo väzení. Zakazovať odznačiky je totiž oveľa ľahšie ako odstrániť príčiny extrémizmu – frustráciu ľudí, nespravodlivosť pred zákonom, korupciu a oligarchizáciu spoločnosti, úpadok zaostalých regiónov, dlhodobú nezamestnanosť…

Na Slovensku sa šíria nebezpečné ideologické prúdy a ak pánu Ficovi a pánu Dankovi aspoň trochu záleží na tejto krajine, mali by si vstúpiť do svedomia a radikálne zmeniť spôsob, ako pristupujú k politike a k občanom. Musia prestať s prázdnymi rečami, so zakrývaním korupcie a znásilňovaním spravodlivosti, iná cesta z extrémizmu naspäť k slušnosti a dobre spravovanému štátu skrátka neexistuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie