Denník N

Hladná SNS pýta stále viac a Danko narazí len občas, no napätie rastie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ambície SNS stúpali s jej preferenciami. Tlačila na Jozefa Holjenčíka, na Mareka Maďariča a RTVS, ide po premiérových mediálnych poradcoch a sporov bude zrejme pribúdať.

Hovorí o zodpovednosti, slušnosti a pokore, strana Andreja Danka je však najambicióznejší prvok trojkoalície a sebavedomie stále naberá.

Hlavne Smer kvôli jeho ambíciám viackrát ustúpil. SNS sa totiž hrala od volieb na rozhodujúci prvok koalície.

1. Danko zatlačil a získal SIS

Napriek tomu, že vo voľbách získal len 8,6 percenta, bez nej by nevznikla vláda so Smerom ani bez Smeru. Danko na to poukazuje už od začiatku, a aj preto získal okrem predsedu parlamentu aj ministerstvá obrany, školstva a pôdohospodárstva.

Svoju ambíciu prevziať ministerstvo vnútra SNS vymenila za riaditeľa SIS, ktorý vždy patril premiérskej strane. To všetko pritom v čase, keď zmenu na poste ministra vnútra žiadal aj Most Bélu Bugára. Ten vtedy nedosiahol nič.

Video: Danko zmieňuje koaličnú krízu, Fico nevidí dôvod na nervozitu
autorka: Martina Koník

2. Má aj železnice, vypudil žlté vlaky

SNS získala aj kontrolu nad ŽSSK, ktorá by inak mala patriť spolu s ministerstvom dopravy Mostu-Híd a poza chrbát jeho ministra vytlačila z trhu „žlté vlaky“.

Ani mocenské postavenie, ktoré SNS získala po voľbách, jej však nestačilo. Keď z koalície vypadla Sieť a Most-Híd zväčšil svoj poslanecký klub na rovnaký počet, ako má SNS, dankovci si vybojovali štátneho tajomníka na ministerstve dopravy.

3. Ostrý spor s Marekom Maďaričom

Toto všetko je však len personálna časť agendy tejto strany. Ďalšou je jej politická agenda a osobné animozity. Prišli momenty, keď v koalícii nastalo napätie. A takmer vždy za tým bol Andrej Danko.

Ukázalo sa to už pri spore o RTVS, keď SNS znenazdajky zaútočila na riaditeľa Václava Miku a ministra kultúry Mareka Maďariča, keďže nesúhlasila so zvýšením koncesionárskych poplatkov. Dankov výrok „vyzývam ministra Mareka Maďariča, aby svojimi nekorektnými vyjadreniami nenarúšal vzťah medzi mnou a premiérom a nerozbíjal koaličnú dohodu“ zrejme vystihuje úroveň ich vzťahov. Smer v tomto prípade ustúpil a pozastavil zvyšovanie poplatkov napriek Maďaričovým protestom. Premiér Robert Fico slovne Maďariča podporil, ale koncesie hore nešli.

4. Diskreditácia a Erik Tomáš

Dôveryhodnosťou Andreja Danka výrazne zakolísali obvinenia, že bije ženy. Doteraz to nikto dôveryhodne nepreukázal, no využila to proti nemu opozícia.

Ešte pred zverejnením nejasnej fotografie Danko zaútočil na poradcu premiéra Erika Tomáša a tvrdil, že proti nemu robí štvavú kampaň.

„Považujem túto vec za uzavretú. Erik Tomáš však nepatrí k typu ľudí, s akými by som ja chcel spolupracovať,“ povedal Danko ešte v októbri, no teraz po spore o ceny energií predseda SNS opäť viní Erika Tomáša.

5. Energie, kapitán a manželstvo pred rozvodom

Najsilnejšie však Danko napínal svaly v posledných dňoch, keď sa pustil do človeka Smeru Jozefa Holjenčíka, teda do značnej miery do Fica samotného. Agenda nízkych a patrične regulovaných cien energií patrí medzi najsilnejšie posolstvá Smeru. Danko sa tak okrem ukazovania, že má svoju váhu, snažil prekryť aj pre neho osobnú a veľmi nepríjemnú kauzu kapitán.

Mimochodom, ľudia zo SNS od začiatku kauzy kapitán šíria konšpiráciu, že ju rozpútali ľudia z okolia Roberta Fica.

O tom, že Danko pri Holjenčíkovi napínal svaly, svedčí aj to, že na jeho odvolanie vyzýval aj v čase, keď už bolo jasné a aj medializované, že úradník odíde. Zároveň však bolo jasné, že sa kauza kapitána podpísala na jeho preferenciách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie