Denník N

Erik Tomáš: Andrejovi Dankovi nerozumiem

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Andrej Danko označuje za jednu z hlavných postáv problémov v koalícii poradcu premiéra Erika Tomáša. Ten hovorí, že negatívnu kampaň nevedú, z Danka podľa neho hovoria emócie.

Erik Tomáš pracuje pre Smer od roku 2006. Začal ako hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pokračoval ako hovorca strany od roku 2010 a v roku 2012 nastúpil na úrad vlády ako riaditeľ komunikačného odboru.

Andrej Danko ho prvýkrát spomenul v októbri minulého roka. Povedal, že Erik Tomáš nie je človek, s ktorým by chcel spolupracovať. Potom ho už spomínal stále, vo štvrtok ho označil za „púšťača informácií bulváru a opozícii“.

Tomáš hovorí, že nevie, prečo sa Danko naňho zameral. „Tomu nerozumiem. Pre mňa ako poradcu premiéra a poslanca je podstatná jedna skutočnosť. Zložili sme koalíciu, ktorá je jedinou zmysluplnou alternatívou pre Slovensko. Ľudia nám dali dôveru a je našou povinnosťou túto dôveru nesklamať. Je to záväzok všetkých troch koaličných strán a ja verím, že ho naplníme v zhode a spolupráci.“

Zo štátneho tajomníka poslanec a poradca

Po voľbách v roku 2016 sa stal Tomáš prvýkrát poslancom. Namiesto do parlamentu nastúpil do funkcie štátneho tajomníka ministerstva školstva. Pôvodne chcel ísť na vnútro, tam si však Robert Kaliňák vybral Denisu Sakovú.

Tomáš mal od začiatku konflikt s ministrom za SNS Petrom Plavčanom. Ako štátny tajomník chcel vyššie kompetencie, ktoré mu Plavčan nedal.

Medzitým dostal Fico infarkt a bol v nemocnici. Po tom, čo sa zotavil, nastúpil Tomáš naspäť na úrad vlády. Stal sa šéfom mediálneho tímu a zostal aj poslancom.

Fico aj Kaliňák sa jeho návratu potešili.

Nerobím negatívnu kampaň proti koaličnému partnerovi

Tomáš hovorí, že teraz negatívnu kampaň nerobí. „Vediem tím mediálnych poradcov. Našou úlohou je pozitívne prezentovať aktivity predsedu vlády. Nevidím dôvod, prečo by sme mali viesť negatívnu kampaň voči koaličnému partnerovi. Bolo by to krátkozraké a v konečnom dôsledku by to ublížilo celej koalícii,“ hovorí Tomáš na Dankove výhrady.

V Smere sa hovorí už aj o tom, že Danko trpí paranojou a nie je dostatočne psychicky odolný na to byť v politike.

Aj Béla Bugár vo štvrtok povedal, že Danko je v politike nový a „má určité, možno ideálne predstavy o politike, všetko však nefunguje tak, ako sú predstavy idealistov“. Politici na seba donášajú novinárom bežne.

Trpí podľa Erika Tomáša Andrej Danko paranojou? „Bez komentára,“ povedal Tomáš.

Danko podľa Tomáša pred premiérom nenastolil tému jeho odchodu z tímu a nevie si predstaviť, že by to urobil. „S predsedom vlády spolupracujem sedem rokov a dovolím si povedať, že náš vzťah je založený na vzájomnej dôvere. V histórii slovenskej politiky si nepamätám situáciu, že by predseda inej koaličnej strany diktoval predsedovi vlády, aký ma mať tím a kto môže či nemôže byť v ňom.“

Rozvod je len produkt emócií

Je podľa Tomáša koalícia manželstvo pred rozvodom a komunikuje len preto, že sú tam ešte deti, ako to povedal Danko?

„Túto metaforu považujem skôr za produkt emócie ako skutočnej reality. Koalícia na úrovni vlády, plnenia programu pracuje efektívne, čo na začiatku roka potvrdili všetci predsedovia. Je pred nami veľa úloh, ktoré môže splniť len stabilná vláda,“ hovorí Erik Tomáš.

Ešte dopoludnia premiérov poradca povedal, že Dankovi odporúča, aby sa viac ako naňho zameral na svoj PR tím. Nový prieskum Focusu ukázal, že Smer má 28 percent a SNS klesla o 3,5 percentuálneho bodu. Kauza „kapitán“ pritom zasiahla aj Fica, pretože aj on bol povýšený na plukovníka. Ako prieskum hodnotí Tomáš?

„Nebudem hodnotiť prácu koaličného partnera. Predseda vlády na začiatku roka ohlásil Rok akcie, pripravujeme celý rad sociálnych balíkov, vymedzili sme sa jasne voči extrémizmu a ako jediná strana chodíme do regiónov. Naše čísla sú síce povzbudzujúce, ale z dlhoročných skúseností viem, že bič plieska na konci, teda vo voľbách, a preto ich vnímame triezvo.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie