Denník N

Dankov prieskum bojom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS sa snaží odpútať pozornosť od kapitánskej kauzy a hľadať hranice, čo je v súčasnej koalícii ešte prijateľné.

Andrej Danko sa skutočne v niečom líši od svojho predchodcu. Minimálne vo vzťahu k dominantnej koaličnej strane sa správa o dosť agresívnejšie ako Ján Slota, ktorý v prvej Ficovej vláde držal ústa a krok dokonca aj vtedy, keď premiér jeho stranu ponižoval a odvolával nominantov SNS ako na bežiacom páse. Danko skôr pripomína Slotu v tretej Mečiarovej vláde, keď vyhrotil vzťahy v koalícii na ostrie noža po tom, čo jeho nominantov povyhadzovali z orgánov Slovenskej poisťovne.

Danko síce zatiaľ o nič hmatateľné neprišiel, ale aj tak toho za necelý rok vo vzťahu k Smeru vyskúšal dosť. Na jeho boj proti zvýšeniu koncesionárskych poplatkov sa dá pozerať ako na principiálnu vec, ale táto akcia má zrejme prozaickejšie vysvetlenie, než že chce strana s takou zlou povesťou zrazu šetriť peniaze občanov.

Na postoji k zvýšeniu poplatkov síce spočiatku panovala v koalícii zhoda, no Danko vyskúšal, kam môže v boji proti nim zájsť, a zatiaľ sa mu darí držať ministra kultúry v šachu. V prípade Dankových výpadov proti Erikovi Tomášovi zrejme pôjde o niečo osobnejšie, no keď útočí na Ficovho blízkeho človeka, aj tu by mohlo ísť o prieskum bojom.

Súčasná situácia okolo šéfa ÚRSO môže byť podobná. Jednak je tu pre každú vládu nepopulárna vec zvyšovania poplatkov za energie (zvlášť, keď Smer na bilbordoch tvrdí niečo iné), ale tiež Dankova snaha odpútať pozornosť od kapitánskej kauzy a hľadať hranice, čo je v súčasnej koalícii ešte prijateľné. Zatiaľ sa zdá, že partnerov to ešte veľmi nevzrušuje a krízu, o ktorej hovorí Danko, nepociťujú tak akútne.

No predsedovi SNS do budúcnosti nezostáva nič iné. O tom, aký je odborný potenciál jeho strany, sme sa mali možnosť presvedčiť pri zostavovaní vlády. Danko ani jeho strana nemajú čo ponúknuť, a tak predseda prichádza s pseudotémami, ako je zákaz buriek, s represívnymi opatreniami voči opozícii (rokovací poriadok) a vymedzuje sa voči Smeru, medzi ktorého unavenými voličmi môže loviť.

Zjavne sa mu darí. Až na posledný prieskum, keď preferencie SNS klesli o tri a pol percenta, sa strana drží relatívne dobre a samotný Danko sa verejnosti zdá ako najvhodnejší stranícky politik na post premiéra.

Možno na premiérsku stoličku nakoniec nedosiahne, ale ako bolo vidno už minulý marec, pozícia strany, ktorá môže rozhodnúť o tom, kto bude premiérom, nie je tiež na zahodenie. Preto bude podobné kúsky, ako v posledných dňoch, skúšať aj v budúcnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie