Denník N

Župné voľby budú mať iba jedno kolo, Kotlebu chce koalícia odstaviť, no môže mu pomôcť

Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia schválila jednokolovú voľbu županov a predĺženie najbližšieho volebného obdobia na päť rokov. SNS aj napriek tomu trvá na tom, že do volieb pôjde sama a nebude sa spájať, Smer sľubuje dohodu.

V stredu predstavil premiér Robert Fico novú elitnú policajnú jednotku na boj proti extrémizmu a o deň neskôr už poslanci jeho koalície schválili zmeny vo voľbách županov. Koalícia to priamo nepriznáva, ale je to jej spôsob boja s banskobystrickým županom a už aj poslancom parlamentu Marianom Kotlebom. Nie je však jasné, či mu to, naopak, nepomôže.

Poslanci iba pár mesiacov pred jesennými župnými voľbami zásadne zmenili, ako sa budú konať. Najzásadnejšia zmena je, že voľby už nebudú dvojkolové. Županom sa tak stane ten, kto v prvom kole získa najviac hlasov, aj keby nezískal nadpolovičnú väčšinu.

Navyše, parlamentom prešiel aj ústavný zákon, podľa ktorého župani a krajskí poslanci budú najbližšie volebné obdobie vládnuť miesto štyroch rokov päť – aby už od roku 2022 mohli byť komunálne a krajské voľby v jeden deň.

Opozícia hovorí, že jednokolová voľba zvyšuje šancu na víťazstvo Kotlebovi.

Kotleba má už teraz viacero silných vyzývateľov, ktorých hlasy by sa v jednom kole volieb mohli rozdrobiť a pomohli by mu k obhájeniu funkcie. Kandidatúru ohlásil podnikateľ Ján Lunter, ktorý založil rodinnú firmu Lunter (predtým Alfa Bio) na výrobu rastlinných nátierok a tofu. Vstup do politiky zvažuje aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Kandidovať chce aj poslanec SaS Martin Klus.

Hoci Smer zatiaľ nehovorí o konkrétnom kandidátovi, zvažovali aj Mičeva. Ten doteraz nepovedal, či do súboja pôjde.

Jednotu rozbíja SNS

Krajská predsedníčka a poslankyňa Smeru Jana Laššáková hovorí, že v koalícii hľadajú a chcú podporiť zvoliteľného kandidáta, no budú sa chcieť dohodnúť aj s opozíciou.

„Komunikovala som už na krajskej úrovni s pánom poslancom Klusom, ktorý však oznámil, že kandidovať bude, a tiež vedieme rozhovory s OĽaNO s pani poslankyňou Dubačovou, ale zatiaľ k rozhodnutiam neprišlo,“ hovorí Laššáková.

Spoločnú dohodu na jednom kandidátovi koalície a opozície ešte môže rozbiť koaličná SNS. Podpredseda strany Jaroslav Paška tvrdí, že stále platí ich rozhodnutie ísť do župných volieb bez pomoci. „Budeme sa usilovať všade postaviť vlastných kandidátov bez spájania.“ Kandidátov budú vyberať aj podľa toho, ako poslanci upravia zákon o župných voľbách.

Klus: Najbližšie k zhode má Lunter

Poslanec SaS Klus verí, že prezident zmenený zákon nepodpíše a do parlamentu sa vráti až začiatkom apríla.  V takom prípade si už možno koalícia nedovolí meniť pravidlá hry krátko pred voľbami. „Bude to pár mesiacov pred voľbami – bude to väčší tlak. Nie som však až taký optimista a v takom prípade sa budeme musieť dohodnúť.“

Spoločného kandidáta by podľa poslanca SaS mohol určiť prieskum alebo dohoda na všeobecne prijateľnom kandidátovi na „osobnostnej a programovej báze“. „Bude sa hľadať  niekto, kto je podporiteľný všetkými stranami. Najbližšie k tomu má dnes pán Lunter,“ vraví Klus.

Matovič: Akoby to bola dohoda s Kotlebom

Luntera podporuje aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý jednokolovú voľbu kritizuje. „Menia situáciu. Musí to byť tichá dohoda s Kotlebom, inak by takúto samovraždu nerobili. Je to voda na mlyn pre aktuálnych županov, ten má najlepšie meno, stačí, že si nasadí troch fiktívnych kandidátov, kde sa tie hlasy rozbijú, a pri jednokolovej voľbe automaticky vyhrá.“

Smer má dnes šiestich z ôsmich županov. V Bratislavskom kraji je predsedom Pavol Frešo z SDKÚ a v Banskej Bystrici Marian Kotleba.

Opoziční poslanci Ľubomír Galko z SaS a predseda Sme rodina Boris Kollár hovoria, že sa ich zatiaľ nikto z koalície na spoločný postup v Banskobystrickom kraji nepýtal.

Minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore pre Denník N povedal, že premiéra Roberta Fica naliehavo požiadal, aby sa minimálne v tomto kraji spojili. „Pánovi Ficovi som už dvakrát povedal, že by mal veľmi naliehavo žiadať v prvom rade koalíciu, aby sa minimálne v tomto kraji spojila, pretože už počúvam, že SNS chce v župných voľbách takisto kandidovať sama. Mali by sme robiť všetko pre to, aby sme vytvorili čo najširšiu koalíciu proti extrémistickým politikom alebo krajným populistom. Dúfam, že sa vytvorí takáto koalícia, či už v Banskobystrickom, alebo aj v iných krajoch,“ hovoril Maďarič.

Spolupracovať by podľa neho mohla koalícia aj s opozíciou. Hovoril, že mu je ľúto, že už vopred Smer odmietlo KDH Alojza Hlinu, a najmä to, že SNS na jeseň ohlásila, že bude vo voľbách postupovať samostatne.

Kollár proti Kotlebovi nechce postaviť vlastného kandidáta, vie si predstaviť, že by sa tiež postavili za Luntera. „Požíva veľkú úctu v regióne.“

Koalícia zmenu pravidiel obhajuje šetrením peňazí, ale aj zvýšením účasti vo voľbách. V skutočnosti však ide najmä o pokus vytlačiť Kotlebu z Banskobystrickej župy.

Glváč: Veď Kotleba vyhral v druhom kole

S nápadom na zmenu prišiel poslanec Martin Glváč. Tvrdí, že nerobia zákony proti niekomu, ale pre niečo. „Kotleba vyhral minule v druhom kole. Ak chceme poraziť extrémistov, tak len spoločným kandidátom.“

V Banskej Bystrici vtedy za župana kandidovalo jedenásť uchádzačov. V prvom kole získal kandidát Smeru a vtedajší župan Vladimír Maňka 60 900 hlasov, Kotleba sa do druhého kola dostal vďaka tomu, že preskočil Ľudovíta Kaníka z SDKÚ a stačilo mu na to 26 251 hlasov. V druhom kole však Maňka stratil, získal 57 164 hlasov, a Kotleba výrazne narástol. V druhom mal už 71 397 a stal sa županom.

Jednokolovú voľbu podobne obhajuje aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Ak máte silných kandidátov, môžu vyhrať v prvom aj druhom kole, na tom nezáleží. Vtedy sme všetci hovorili, že budeme podporovať protikandidáta, aj tak vyhral Kotleba. Pohnútky sú jednoznačné, od začiatku sme tvrdili, že podporujeme jednokolové voľby.“

Problém je aj v Nitre

Problémom pritom nemusí byť iba Banskobystrický kraj, kde má Kotleba svoje zázemie a na kampaň zrejme použije aj župné peniaze. Jeho strana má už aj štátne milióny za parlamentné voľby a jeho kampaň tak môže byť výrazná aj inde.

Ďalším silným kandidátom môže byť jeho poslanec Milan Uhrík, ktorý by mohol kandidovať v Nitrianskom kraji. Kotleba si ho tam už testuje a berie ho na debaty v širokom okolí Nitry. Niektorí primátori debaty v kultúrnych domoch nepovoľujú, aj tak sa však konajú.

Koalícia sa zatiaľ nevie dohodnúť na Banskej Bystrici, ešte ďalej je pritom k dohode v Nitre, nad ktorou zrejme ešte ani nerozmýšľala.

„O Uhríkovi som nerozmýšľal, ale dobre,“ reagoval napríklad minister kultúry Maďarič na otázku, či sú pripravení poraziť Uhríka.

V Nitre je županom už štyri volebné obdobia 66-ročný Milan Belica, ktorý tam mal v posledných voľbách podporu Smeru. V minulosti sa stal županom aj s podporou HZDS.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie