Denník N

Štyri nepravdivé výroky z Mazurekovho prejavu o islame, ktorý sa šíri Facebookom

Milan Mazurek, poslanec Kotlebovej strany a amatérsky islamológ. Foto N – Tomáš Benedikovič
Milan Mazurek, poslanec Kotlebovej strany a amatérsky islamológ. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kotlebov bojovný poslanec napríklad tvrdí, že správny moslim sa správa k žene ako k dobytku. Pokiaľ sa správny moslim doslova riadi Koránom, tak by sa mal o ženu v prvom rade dobre postarať.

Medzi slovenských vykladačov islamu sa najnovšie zaradil poslanec Kotlebovej ĽSNS Milan Mazurek. Počas stredajšej parlamentnej schôdze bol vyzvaný, aby sa ospravedlnil za predchádzajúce výroky, že islam je „odporný a neľudský politický systém, systém stínania končatín, bičovania žien a znásilňovania malých detí“.

Mazurek to, prirodzene, odmietol, pretože o islame vraj hovorí „čistú pravdu“. Namiesto toho predniesol ďalší prejav, v ktorom tentoraz vysvetlil, že islam povoľuje pedofíliu, nekrofíliu a zoofíliu, alebo že futbalový klub Real Madrid si pod tlakom moslimov odstránil kresťanský kríž zo svojho loga.

Keď si Mazurek následne odskočil na večeru do tureckého bistra s kebabmi, jeho prejav sa masovo šíril Facebookom. „Dobre to povedal Milan Mazurek, čo poviete?“ komentovali to napríklad na profile Kotleba za predsedu vlády.

Vzhľadom na to, že na Facebooku má mnoho ľudí tendenciu veriť všetkému, čo zapadá do ich obrazu sveta, pozreli sme sa na Mazurekove výroky podrobne.

Islam a terorizmus

Islam má denne naprieč celým európskym kontinentom na svedomí desiatky obetí.

Aké obete Mazurek presne myslel, vie len on sám. Pokiaľ je reč o obetiach teroristických útokov, ktoré spáchali moslimovia, je možné hovoriť o desiatkach ľudí ročne, nie denne – za roky 2015 a 2016.

Jedno z najväčších klišé poslednej doby znie, že terorizmus do Európy priniesli moslimovia. Moslimskí radikáli síce spáchali nedávne útoky v Paríži, Nice, Bruseli či Berlíne a teroristi napojení na al-Káidu zase stáli za staršími bombovými atentátmi v Londýne a Madride. To však nie je začiatok terorizmu.

Napríklad Írskej republikánskej armáde, ktorá bojovala za zjednotenie írskeho ostrova, je v Európe pripisovaných až 1800 obetí, viac než ktorejkoľvek islamskej skupine – tretinu jej obetí mali tvoriť civilisti, zvyšok príslušníci britských ozbrojených zložiek.

Pokiaľ by bola reč o vraždení bez politického či náboženského pozadia, tak najväčším masovým zabijakom posledných rokov by nebol moslim, ale nemecký pilot Andreas Lubitz. V marci 2015 nasmeroval k zemi lietadlo spoločnosti German Wings, na ktorého palube bolo 149 cestujúcich.

Ďalšie príklady masového zabíjania v Európe, ktorého sa nezúčastnili moslimovia, sme priblížili v staršom článku.

Islam a ženy

Islam nás učí, že by sme sa k ženám mali správať ako k dobytku.

Tento Mazurekov výrok ignoruje už samotný fakt, že aj na nemoslimskom Slovensku polícia ročne eviduje viac než 150 ohlásených prípadov sexuálneho násilia – násilný vzťah mužov k ženám teda nemusí nijak súvisieť s náboženstvom.

Na druhej strane, Mazurek pracuje s tvrdením, že žena je v moslimských štátoch považovaná za menejcennú. Ako príklad si kritici islamu obvykle berú Saudskú Arábiu, kde ženy nesmú ani šoférovať autá. Saudská Arábia je však len jednou zo zhruba štyridsiatich krajín sveta, kde majú moslimovia väčšinu.

V roku 2014 zostavilo Svetové ekonomické fórum rebríček krajín, v ktorom porovnávalo postavenie žien voči mužom z hľadiska pracovného uplatnenia, prístupu k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti či politických práv.

Najlepšie skončili severské krajiny Európy, Slovensko sa umiestnilo na 90. mieste z celkových 142 skúmaných krajín. Pred Slovenskom skončili moslimské krajiny ako Kazachstan, Kirgizsko, Bangladéš, Senegal a Albánsko.

Samotný Korán postavenie žien definuje v dvoch smeroch. „Vo vzťahu k Bohu má žena rovnaké postavenie ako muž. V rámci spoločnosti je však muž skutočne nadradený žene,“ hovorí český islamológ Daniel Křížek zo Západočeskej univerzity v Plzni.

Korán opisuje aj konkrétne životné situácie, v ktorých sa toto nerovné postavenie prejavuje. „Píše sa napríklad o tom, že žena dedí len polovicu z toho, čo muž, alebo že muž má ľahší rozvod. Existuje dokonca verš, podľa ktorého je dovolené ženu biť, ak je neposlušná,“ vysvetľuje Křížek.

Pripomína však, že Korán vznikal v siedmom storočí a odrazili sa na ňom vtedajšie zvyklosti z Arabského polostrova. „Existujú rôzne interpretácie islamu. Vidíte aj dnes, že v jednej moslimskej krajine sa ženy musia zahaľovať, v druhej môžu nosiť, čo chcú,“ hovorí Křížek.

Už menej sa pripomína, že Korán ukladá mužom vo vzťahu k ženám aj viaceré povinnosti. „Muž sa má o ženu postarať, musí jej zabezpečiť obživu. Pri vstupe do manželstva musí žene poskytnúť aj veno, takzvaný mahr, čo sú prostriedky, ktoré budú patriť len jej,“ vymenúva Křížek.

Real Madrid bez kríža

Jeden z najslávnejších španielskych klubov musel zo svojho loga odstrániť kresťanský kríž, pretože by to urazilo moslimskú komunitu.

Mazurek mal v tomto výroku zjavne na mysli Real Madrid, ktorý má v znaku korunku a na nej kresťanský kríž. Na overenie jeho slov si stačí kliknúť na oficiálnu stránku klubu alebo pozorne sledovať dresy v niektorom z ligových zápasov.

Real Madrid, samozrejme, žiadne logo nemení. Mazurek si v tomto prípade len svojrázne vysvetlil aféru okolo suvenírov španielskeho klubu, ktoré sa predávajú v niektorých krajinách Blízkeho východu.

Ide v nej predovšetkým o biznis. Real povolil svojmu licenčnému partnerovi, aby v tomto regióne predával niektoré reklamné predmety – tričká, polokošele a plavky – s logom bez kríža. „Musíme byť citliví voči zákazníkom z ostatných častí tohto regiónu, ktorí sú celkom citliví na produkty s krížom,“ povedal manažér spoločnosti Marka, ktorej Real odstúpil licenčné záležitosti.

real_logo

„Rebranding“ sa však nemá týkať kópií dresov, ktoré sú tradične najvyhľadávanejšími suvenírmi. Tie sa aj na Blízkom východe majú predávať s pôvodným logom.

Rozhodnutie Realu nijak nesúvisí s aktuálnou migračnou krízou. Klub sa k takémuto kroku uchýlil aj v roku 2014, keď podpisoval sponzorskú zmluvu s bankou zo Spojených arabských emirátov. Jeho zástancovia vtedy poukázali na to, že rovnaký postup zvolil v roku 2007 aj hlavný rival FC Barcelona.

Katalánsky klub v Saudskej Arábii predával dresy bez červeného kríža sv. Juraja, ktorý miestnym Arabom pripomínal znak stredovekých križiakov.

Islam a sexuálne úchylky

Islam povoľuje pedofíliu, nekrofíliu a dokonca zoofíliu.

Tieto tvrdenia šíria väčšinou protiislamské weby, často však nie je jasné, na základe čoho. Napríklad obvinenia zo šírenia nekrofílie môžu podľa Křížka prameniť z toho, že si Mohamed údajne na niekoľko minút ľahol do hrobu k istej vysokopostavenej zosnulej žene.

„Moslimovia to interpretujú ako dobový prejav úcty k tej žene. Ľudia, ktorí sa snažia islam očierňovať, však šíria tvrdenie, že tam malo ísť pohlavný styk,“ hovorí Křížek.

Podobné je to s tvrdeniami, že islam povoľuje zoofíliu – Mazurek neprezradil, odkiaľ ich vyčítal. „Islam nič ako zoofíliu nepovoľuje. Podľa niektorých tradícii sa, naopak, sex so zvieratami trestá smrťou,“ dodáva Křížek.

Foto - TASR/AP
Podľa Koránu majú muži nad ženami navrch, musia sa však vedieť o ne postarať. Foto – TASR/AP

Zdanlivo reálnejšiu oporu môžu mať podozrenia z pedofílie. Súvisia s tým, že Mohamed sa so svojou najobľúbenejšou ženou Aišou oženil, keď mala šesť rokov, a ku „konzumácii manželstva“ malo dôjsť, keď mala deväť až desať rokov. Aj to súviselo so zvykmi z čias raného stredoveku.

„Podľa dnes rozšírenej tradície má moslim povolený sex len v rámci manželstva. A do manželstva smie žena vstúpiť najskôr vtedy, keď je zrelá fyzicky, čo znamená, že začína menštruovať, a zároveň, keď je zrelá psychicky,“ hovorí Křížek.

Aká je súčasná prax vo svete? Vo viacerých moslimských krajinách predstavujú detské svadby vážny problém, súvisí to však hlavne s konkrétnym regiónom.

Podľa organizácie UNICEF sa najviac dievčat vo veku do 15 rokov vydáva v subsaharskej Afrike. Najhoršia situácia je v moslimských krajinách ako Guinea, Čad alebo Niger, rovnako ako v Stredoafrickej republike, kde zase prevažuje animizmus a kresťanstvo.

Podobné je to v Ázii. Vysoký podiel detských svadieb eviduje UNICEF napríklad v moslimskom Bangladéši podobne ako v prevažne hinduistickej Indii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie