Denník N

Putin a Orbán sa zhodnú úplne na všetkom

Putin a Orbán v Budapešti. Foto – TASR/AP
Putin a Orbán v Budapešti. Foto – TASR/AP

Podľa Orbána je najdôležitejšia cnosť vedieť, kde je vaše miesto. A Maďarsko to vie.

Maďarsko by mohlo vyrábať vagóny a rozvíjať ekologické technológie v spolupráci s Ruskom, budapeštianska vláda sľúbila prispieť na rekonštrukciu ruských cirkevných pamiatok v Maďarsku a Vladimira Putina veľmi teší, že u našich južných susedov rastie záujem o výučbu ruského jazyka – to boli asi najkonkrétnejšie výsledky návštevy ruského prezidenta v Budapešti, súdiac podľa toho, čo zaznelo na Putinovej spoločnej tlačovke s Viktorom Orbánom.

Obaja politici mali rovnaký názor na všetky sporné otázky a zjavne si spolu veľmi dobre rozumeli. Podľa Orbána je základom mieru na našom kontinente vyvážený vzťah medzi Európou a Ruskom a teraz sa medzinárodné prostredie posúva smerom, že takýto vzťah môže vzniknúť.

„Najväčšia ľudská cnosť v mojej hlave je, aby človek vedel, kde je jeho miesto,“ povedal Orbán. Maďarsko to podľa neho vie a pri riešení krízy v Sýrii preto chce prispieť len k ochrane tamojších kresťanov. Na to mu stačia sily. Rusko má s Maďarskom dohodu o tom, že mu ako úver poskytne osemdesiat percent z 12 miliárd eur potrebných na dostavbu ďalších blokov jadrovej elektrárne Paks ruskými firmami. Putin na tlačovke povedal, že v prípade potreby môže Moskva poskytnúť až sto percent úveru.

Orbán kritizoval protiruskú atmosféru, ktorá sa vraj vytvorila na západe Európy. Povedal, že protiruské sankcie treba zrušiť, a zopakoval aj tvrdenie, že pre ne maďarská ekonomika utrpela stratu 6,5 miliardy dolárov. (O tomto tvrdení sa medzitým ukázalo, že je nepodložené.)

Podľa Orbána je pre Maďarsko jedinou podstatnou otázkou, aby sa ruské energetické suroviny akoukoľvek cestou dostali na jeho územie. Preto ľutuje, že na nátlak Európskej únie bola zastavená výstavba plynovodu South Stream. Putin mu však sľúbil, že dodávky do Maďarska dorazia za každú cenu.

Na otázku ruského denníka Izvestija Putin vysvetlil, prečo práve teraz vypukli nové boje na východe Ukrajiny. Konflikt podľa neho vyprovokovali Ukrajinci, pretože potrebujú peniaze a ako obete agresie ich od Západu skôr dostanú. Ukrajinskému vedeniu tiež vytkol, že chcelo ovplyvniť výsledky amerických prezidentských volieb. Kyjev vraj novým útokom chce zakryť to, že sa postavil jednoznačne na stranu protikandidátky nového prezidenta Donalda Trumpa. Ukrajinská vláda podľa neho tiež hľadá dôvod na vypovedanie minských dohôd, pretože ich nechce splniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie