Denník N

Danko: Nepodlieham konšpiráciám, ale dostávam facky zľava aj sprava

Andrej Danko oznamuje zmeny v parlamente. Foto – TASR
Andrej Danko oznamuje zmeny v parlamente. Foto – TASR

Predseda SNS vraví, že sa kauza Holjenčík odrazí na vzťahoch v koalícii aj do budúcnosti. A naznačuje, že mu polená pod nohy hádzal aj Smer.

Kauza okolo zvýšenia cien elektriny a kríza v koalícii pre šéfa SNS Andreja Danka sa nekončia. A to ani odstúpením predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka.

„Toto veľmi vážne poznačí vzťahy v koalícii aj do budúcna,“ povedal v piatok rádiu Expres.

Ja som zatlačil

Danko pritom odstúpenie Holjenčíka považuje za svoju zásluhu. „Ja som zatlačil tak, že si zbalil švestky.“ Situáciu v energetike má riešiť koaličná rada na budúci týždeň. „SNS nemá s týmito špinavosťami ani mäkké f.“

Danko opäť špekuloval o vplyve Smeru na kauzy, ktoré sa týkajú SNS. „Nebudem tu hovoriť konšpirácie a vysvetlenia, ale mediálne ataky, ktoré sa dejú po tomto šialenstve, keď po prieskume Focusu, kde sme naozaj dobre obstáli, a aj ja ako osoba, pozrite sa do médií, čo sa deje od decembra a januára. Ja som dostal facku zľava aj sprava.“

Narážal zrejme na prieskum z leta minulého roka, v ktorom bol najdôveryhodnejším politikom spomedzi predsedov strán, Roberta Fica vtedy predbehol aj Béla Bugár.

V čerstvom prieskume preferencií strán agentúry Focus sa Dankova SNS výrazne prepadla, Smer sa, naopak, posilnil.

Prieskum z júla 2016: Viedol Andrej Danko

Keď Dankovho podpredsedu zastavia policajti

Danko takto reagoval aj na otázku, či aj podľa neho kolegovia z koalície nasadili políciu na podpredsedu SNS Antona Hrnka. Toho zastavila dopravná hliadka a Hrnko následne zvolal tlačovku, na ktorej naznačoval, že naňho policajti boli nasadení. Zadržali mu vodičský preukaz.

Na priamu otázku moderátora Braňa Závodského, či nie je zvláštne, že predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru príde vyplakávať pred novinárov po policajnej kontrole, a či teda máme veriť teórii o nasadených policajtoch, Danko priamo neodpovedal. Reagoval len replikou, že nechce šíriť konšpirácie.

Video: Poslanec SNS Hrnko naznačuje, že naňho nasadili policajtov
autor: Eugen Korda/.týždeň

Výložky som neodhadol, ale je zaujímavé, ako unikli

Predseda SNS a parlamentu Danko tiež naznačil, že Smer by mal byť aj za otvorením kauzy kapitán. „Je zaujímavé, že obvodný úrad Bratislava, kde nie je nominant SNS ani Mosta-Híd, dal môj osobný údaj len tak do Denníka N.“ Išlo teda podľa neho o osobné údaje.

Denník N získal informácie o Dankovej hodnosti podľa infozákona, poslal úradu infožiadosť a postupoval presne podľa zákona.

Danko však uznal, že bozkávanie výložiek nemuselo byť ideálne riešenie jeho kauzy. „Neodhadol som možno tú emóciu a tie reakcie,“ hovoril v rádiu Expres. „Možno som reagoval viac ľudsky, ako som mal.“ Určite si ich vraj večer na pyžamo nedáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie