Denník N

Smer, Most a SNS zmenili župné voľby a na Kotlebu nemajú ani náznak plánu

Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Pred novembrovými voľbami županov je v Banskobystrickom samosprávnom kraji isté len to, že nič nie je isté.

Vládne politické strany schválili jednokolové voľby, a ak neurobia nič pre väčšinovú dohodu na spoločnom kandidátovi, tak ako doteraz, extrémistovi Marianovi Kotlebovi venujú okrem kresla aj rok navyše. Zhoda na kandidátovi, ktorý by mal byť Kotlebovi alternatívou, neexistuje.

Relevantné strany v župe stále nemajú jasno v tom, koho by postavili proti extrémistovi Kotlebovi v boji o kreslo župana. Vládne Smer a Slovenská národná strana zatiaľ nepostavili svojich kandidátov, opozičnú SaS reprezentuje jej poslanec Martin Klus, mimoparlamentnú SMS Milan Urbáni a zvyšok sú nezávislý podnikateľ Ján Lunter, šéf Múzea SNP Stanislav Mičev, starosta Mýtnej Pavel Greksa a podnikateľ Igor Kašper.

O spoločnom kandidátovi neexistuje ani predstava

Miestnych politikov v Banskobystrickom kraji nevzrušuje jednokolová voľba župana ani novembrový termín župných volieb. Ak sú nejaké rozhovory, tak neoficiálne a separátne, a o možnej dohode na konkrétnom mene nikto ani len nešpekuluje.

Neoficiálne informácie zvnútra strán, naopak, naznačujú, že dohoda, o ktorej sa vedelo, že bude ťažká, bude ešte zložitejšia. Naprieč politickým spektrom sa hovorí o viacerých možnostiach. Opozícia najčastejšie o Lunterovi a Klusovi, koalícia o vlastnom kandidátovi, alebo Mičevovi a Kašperovi.

Hoci voľby sú už v novembri, v regióne ešte len uvažujú o okrúhlych stoloch, navyše väčšina oblastných štruktúr buď hovorí o nejasnom vlastnom straníckom kandidátovi, ako napríklad SNS, alebo nedospeli ešte ani k vnútornej zhode na podpore konkrétneho. Ani jedna zo strán oficiálne nedeklarovala podporu žiadnemu z kandidátov. S veľkou pravdepodobnosťou čakajú na dohody, rozhodnutia a pokyny zo straníckych centrál.

V celoslovenských prieskumoch sa ĽSNS drží vysoko

SNS hovorí o vlastnom človeku

SNS aj po tom, ako v parlamente podporila jedno kolo volieb, trvá na tom, že do župných volieb pôjde samostatne. Podobné to je so stranou Andreja Danka aj v Banskobystrickom kraji. Stále trvá na vlastnom straníckom kandidátovi, ale meno nezverejnili. Vyzerá to tak, že konkrétne ešte ani nepadlo.

„Zatiaľ platí to, že pôjdeme do volieb samostatne a postavíme vlastného kandidáta. Akúkoľvek zmenu by muselo odsúhlasiť predsedníctvo strany,“ konštatoval krajský predseda SNS Štefan Turek.

O samostatných kandidátoch hovoril nedávno aj Danko. Pripustil, že vo výnimočných prípadoch nemusia mať v niektorých krajoch vlastného župana, ale na poslancoch trval.

Jedným z výnimočných prípadov môže byť práve Banskobystrická župa. SNS definitívne nerozhodla o človeku, ktorého by postavili proti Kotlebovi.

Šéf Okresného úradu v Banskej Bystrici Karol Konárik mladší (SNS) takého zatiaľ nepozná. Vlastnú kandidatúru vylúčil a vymenoval osobné preferencie. Za najpriechodnejšieho označil Igora Kašpera, mestského poslanca Banskej Bystrice s podporou Smeru.

Smer: oficiálne nikto, možno okrúhly stôl s mimovládkou

„Je najvyšší čas na okrúhly stôl regionálnych predstaviteľov všetkých strán s kandidátmi na župana. V Banskobystrickom kraji je špecifická situácia. Vieme, čo to znamená, a mali by sme zahodiť hašterenie,“ konštatoval Konárik.

Smer svojho kandidáta nemá a o podpore nikoho konkrétneho zatiaľ oficiálne nehovorili. Potvrdila to šéfka poslaneckého klubu Smer v župnom parlamente Ľubica Laššáková. Osobne vylúčila na sto percent len podporu súčasnému županovi Kotlebovi a jeho strane.

„Možno by sa zišiel okrúhly stôl, ktorý by zorganizovala nejaká mimovládna organizácia s kreditom v tejto oblasti, alebo uznávaná osobnosť mimo politiky, aby nevznikli podozrenia z nejakých bočných konšpirácií,“ dodala.

Ak by Mičev nemal šancu, ustúpi

Jeden z možných kandidátov, riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, oficiálne stále nepotvrdil, že sa volieb zúčastní. Je však reálne, že tak urobí niekedy na začiatku apríla. Pracuje na programe a analýze práce župného úradu.

„Som profesionál. Keď budem mať hotový program, oznámim kandidatúru. Neoslovujem strany, a ani nebudem. Nech sa samy rozhodnú podľa programov,“ povedal.

Mičev hovorí, že bude záležať na dohode politických strán, ktorého z kandidátov podporia. Jednoznačný hlas pre spoločného kandidáta, politické gesto, by očakával v záujme potlačenia extrémizmu najmä od parlamentných súperov Smeru a SaS.

V tom istom záujme je Mičev ochotný kedykoľvek odstúpiť, ak sa ukáže, že reálnu šancu poraziť Kotlebu má niekto iný. Aj on, takisto ako Klus, hovorí, že spoločného kandidáta by mohol vygenerovať prieskum verejnej mienky, a podľa Mičeva nie jeden.

„Bude sa hľadať niekto, kto je podporiteľný všetkými stranami. Najbližšie k tomu má dnes pán Lunter,“ povedal pre Denník N Klus, ktorý však aj tak stále chce kandidovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie