Denník N

Aj tak je jedno, koho zvolia, priestor treba dať aj extrémistom, myslí si stále viac ľudí

Väčšina obyvateľov Slovenska si myslí, že politici sú zapletení do korupcie. Čísla tiež ukázali, že voliči Smeru sú konzervatívni. A v čom sa podobajú voliči SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu?

Skepsa na Slovensku rastie. Ľudia neveria v politikov a stále väčšia skupina sa domnieva, že aj tak nezáleží na tom, koho volia a kto sa dostane k moci.

A za posledné roky sa udiala dôležitá zmena: ľudia sú čoraz otvorenejší radikálnym názorom a výrazne väčšia skupina súhlasí s tým, aby radikáli smeli svoje názory verejne hlásať. Kým ešte v roku 2010 s verejnými zhromaždeniami radikálov jasne súhlasila necelá desatina populácie, teraz súhlasí už vyše 26 percent opýtaných.

Ukazujú to výsledky prieskumu pre Sociologický ústav SAV. Sociológovia porovnávali výsledky s rokom 2010 a vychádza z nich, že ľudia vidia Slovensko stále pesimistickejšie.

Radikáli: Dovoliť, aby usporadúvali verejné zhromaždenia, na ktorých by hlásali svoje názory?

Pri tejto otázke patríme do skupiny krajín (spolu s Nemeckom či USA), kde ľudia najčastejšie povedali, že takéto podujatia sa majú konať.

Pochopiteľne, za možnosť šíriť radikálne názory sa jasne postavila väčšina voličov ĽSNS Mariana Kotlebu. Čoraz tolerantnejší k takýmto názorom sú však aj ľudia, ktorí hovoria, že politici sú korupčníci. Možnosť šíriť takéto názory podporila až polovica z nich.

Radikáli: Dovoliť, aby usporadúvali verejné zhromaždenia, na ktorých by hlásali svoje názory?

Politikom sa nedá veriť, berú úplatky

V prieskume až 58,7 percenta z 1150 opýtaných povedalo, že s korupciou je spätých mnoho politikov alebo väčšina z nich. V roku 2008 to bolo podobné číslo, hoci o trochu nižšie – 55,8 percenta.

Hoci teraz viac opýtaných povedalo, že politici sú zapletení do korupcie, skúsenosť s vyžadovaním úplatku od verejných funkcionárov má teraz menej ľudí ako v roku 2008.

Menej kritickí v tomto smere sú voliči SNS a Smeru, najvýraznejšie o korupcii hovoria voliči Mariana Kotlebu.

08graf_web-01

Je jedno, kto je pri moci

Aj z miery korupcie a množstva káuz vyplýva celková skepsa a posilňovanie názoru, že aj tak nezáleží na tom, kto je pri moci. Kým v roku 2010 ešte takmer polovica opýtaných jasne povedala, že na politikoch pri moci záleží, teraz to takto jasne hovorí len 32 percent opýtaných.

Záleží na tom, koho voliť?

Kto je tu liberál a kto konzervatívec

Zaujímavým výsledkom prieskumu je aj graf, ktorý ukazuje, kde sa vidia voliči jednotlivých strán – v spektre ľavica/pravica a konzervatívec/liberál.

Napríklad voliči Smeru zväčša o sebe hovoria, že sú ľavičiari, no zároveň konzervatívci. Voliči SaS sa cítia byť pravicovými liberálmi, a to aj bez ohľadu na to, že líder strany Richard Sulík odmieta byť liberálom európskeho typu. Voliči OĽaNO sú napravo, avšak nerozhodne medzi konzervatívcami a liberálmi.

Voliči Mosta-Híd sa tiež označujú skôr za konzervatívcov. Najbližšie k stredu takejto schémy majú voliči SNS, ĽSNS Mariana Kotlebu a nevoliči, čo je však zrejme nesúrodá skupina.

Voliči na osi ľavica-pravica, konzervativizmus-liberalizmus

konzerva-libera

Výskum CSES a ISSP Slovensko 2016 robila agentúra TNS Slovakia v období 13. 10. až 28. 11. 2016 pre Sociologický ústav SAV. Do programu, ktorý „umožňuje porovnávať postoje a názory ľudí v rôznych krajinách“, sa zapojilo takmer 50 krajín sveta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie