Denník N

Prečo počas bozkávania zavierame oči?

Ilustračné foto: TASR
Ilustračné foto: TASR

Podľa vedcov sa na dotyk sústredíme menej, ak sme vystavení aj vizuálnym vnemom.

Už dlho vieme, že ak sa na nejaký vnem nesústredíme, zoslabne a my ho čiastočne alebo dokonca úplne prestaneme cítiť.

To je dôvod, prečo sa snažíme deti pri trhaní mliečnych zubov alebo očkovaní zabaviť a rozosmiať, prečo dávajú v masérskych salónoch pod dieru na hlavu misku s kvetinami a mušľami alebo prečo počas stresu alebo šoku necítime bolesť.

Uvedené spôsoby nás majú rozptýliť odvedením pozornosti od vnemu, ktorý nám spôsobuje bolesť.

Londýnski psychológovia minulý rok zistili, že podobné procesy prebiehajú aj pri dotyku. Podľa ich výsledkov publikovaných vo vedeckom časopise Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance sa na dotyk, tlak a vibrácie sústredíme menej, ak sme vystavení aj vizuálnym vnemom.

Čítanie a vibrácie

V samotnom výskume sa však bozkávanie vôbec nespomína. Výskumníci sa zamerali na skúmanie základného vplyvu vizuálnych vnemov na vnímanie tlakového stimulu.

Dobrovoľníci mali za úlohu hľadať v texte konkrétne písmená, zatiaľ čo im na jednej ruke vibrovalo malé zariadenie.

„Účastníci mali za úlohu vykonať zložitú alebo jednoduchú vizuálnu úlohu a zároveň reagovať na prítomnosť alebo neprítomnosť jemných vibrácií, ktoré im aplikovali na ľavú alebo pravú ruku,“ približujú autori v článku.

„Citlivosť na dotyk bola značne znížená, ak bola prítomná aj silná vizuálna stimulácia,“ dodávajú.

To môže vysvetliť, prečo ľudia počas bozkávania alebo sexu zatvárajú oči: chcú si zintenzívniť potešenie.

Vreckári a alarm

Skutočnosť, že počas vnímania intenzívnych vizuálnych stimulov sa prestávame sústreďovať na dotyk, má širšie uplatnenie než na ľudské vzťahy.

Môže to napríklad vysvetliť javy, že sme náchylnejší nechať sa okradnúť vreckármi v dave alebo počas cestovania v dopravných prostriedkoch, keď sa sústredíme na rozpoznanie správnej trasy alebo na čas odchodu.

Autori štúdie upriamili pozornosť aj na ďalší problém: niektoré bezpečnostné systémy, napríklad tie zabudované v autách, využívajú vibrovanie volantu alebo sedadla na upozornenie prekročenia rýchlosti či čiar na vozovke. „Náš výskum však naznačuje, že vodiči si nemusia tieto vibrácie všimnúť, najmä počas sústredenia sa na premávku a hľadania cesty,“ vyjadrila sa v správe univerzity Sandra Murphy, hlavná autorka výskumu.

Dostupné z doi: 10.1037/xhp0000218.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie